UNKS priprema izmenu akcizne politike

Kraj toksične ere – nema više olovnog benzina

Upotreba olovnog benzina iskorenjena je širom sveta. To je prekretnica koja će sprečiti više od 1,2 miliona prevremenih smrti i uštedeti svetskim ekonomijama više od 2,4 milijarde dolara godišnje, objavio je u ponedeljak Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Skoro vek nakon što su lekari prvi put upozorili na toksične efekte olovnog benzina ovo gorivo se ne koristi više ni u jednoj zemlji. Alžir je poslednja zemlja koja je iscrpela sve zalihe, saopštio je UNEP. Vest da nema više olovnog benzina se smatra značajnom pobedom u borbi za čistiji vazduh.

„Uspešna primena zabrane benzina sa olovom velika je prekretnica za globalno zdravlje i našu okolinu“, rekla je Inger Andersen, izvršni direktor UNEP-a iz Najrobija.

Olovni benzin korišćen je u više od 100 zemalja pre dve decenije. Mada, i tada su ga studije povezivale sa preuranjenom smrću, lošim zdravljem i zagađenjem vazduha i zemljišta.

Prva zabrinutost pojavila se 1924. godine. Tada je na desetine radnika hospitalizovano, a pet ih je umrlo nakon teških grčeva u rafineriji koju je vodio američki gigant Standard Oil.

Ceo svet ga koristio do pre pola veka

Ipak, do 1970-ih, skoro svi benzini prodati širom sveta sadržavali su olovo.

Kada je UNEP 2002. pokrenuo kampanju za iskorenjivanje olovnog benzina, mnoge velike ekonomske sile su već prestale da koriste ovo gorivo. To su učinile Sjedinjene Američke Države, Kinu i Indiju. Ali, situacija u zemljama sa nižim prihodima bila je drugačija.

Devojka se sprema da sipa benzin u svoj motor / Foto: Pexels / Maria Orlova

U Severnoj Koreji, Mjanmari i Avganistanu su 2016. prestali da prodaju olovni benzin. Od tada je bio dostupan samo u nekolicini zemalja. Posle Iraka i Jemena, Alžir je poslednji okončao svoju zavisnost od ovog zagađivača.

UNEP je saopštio da će iskorenjivanje olovnog benzina „sprečiti više od 1,2 miliona preranih smrti godišnje“. Tvrde, takoše da će to „povećati koeficijent inteligencije među decom, uštedeti 2,44 milijarde dolara svetskoj ekonomiji i smanjiti stopu kriminala“.

Greenpeace je ovu vest pozdravio kao „proslavu kraja toksične ere“.

„Ovo jasno pokazuje da, ako možemo postupno ukinuti jedan od najopasnijih zagađivača u 20. veku, možemo ukinuti apsolutno sva fosilna goriva“, rekla je Thandile Chinyavanhu, klimatski i energetski aktivista u Greenpeaceu.

Izvor: SeeBiz

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti