37. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za gas

37. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za gas održaće se od 11. do 13. maja 2022. u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji. Međunarodna gasna konferencija i izložba u Opatiji, u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU), i Centra za plin Hrvatske jedna je od najvećih u jugoistočnoj Evropi.

Međunarodna gasna konferencija i izložba – 37. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za gas održaće se od 11. do 13. maja 2022. u Opatiji u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic. Organizatori jedne od najvećih konferencija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi su Hrvatska stručna udruga za plin (HSUP), članice Međunarodne gasne unije (IGU) i Centar za plin Hrvatske.

Očekuje se učešće nekoliko stotina priznatih stručnjaka za gas i energetiku iz više od 20 zemalja, 50-ak uglednih predavača i 30-ak izlagača. Zanimljiv program konferencije obuhvatiće 10 aktualnih tematskih celina, nekoliko interaktivnih panel-diskusija i postersku sekciju. Više detalja saznajte u DETALJNOM PROGRAMU konferencije.

Cilj ove konferencije je osigurati prihvatanje ključne uloge prirodnog gasa kao drugog, pouzdanog i čistog stuba energetske tranzicije, uz obnovljive izvore. Andrea Stegher, budući predsednik Međunarodne plinske unije (IGU) u mandatu od 2025. do 2028. i sadašnji potpredsednik IGU-a (od 2021. do 2025.), govoriće o trendovima rekordno visokih cena gasa u Evropi i merama koje preduzimaju države članice EU, kao i očekivanim kretanjima na globalnom tržištu gasa u budućem periodu.

Partnerstvo gasne infrastrukture i OIE

Torben Brabo, predsednik udruženja Gas Infrastructure Europe (GIE), održaće predavanje o partnerstvu gasne infrastrukture s obnovljivim i niskougljičnim molekulima, o regulativi umešavanja vodonika u mreže prirodnog gasa, kao i o mrežama za čist vodonik i izložiti primere konkretnih koridora za vodonik u regionu.

Savetnica za politiku udruženja Gas Infrastructure Europe (GIE) Mathilde Blanchard govoriće o repozicioniranju gasnih infrastrukturnih kompanija u kontekstu evropskog Zelenog plana i paketa „Spremni za 55%“, kojima će za prelazak na zelenija goriva trebati nove veštine i talenti.

Za mlade stručnjake ovo je prilika da budu pokretači promena i da se društveno angažiraju. Ove godine organizatori su pružili priliku studentima sa tehničkih i drugih fakulteta iz Hrvatske da prijave radove i predstave svoje talente izlaganjem najkvalitetnijih stručnih radova iz područja prirodnog gasa.

O značaju pametnih tehnologija i LNG terminalima

Sledi nekoliko zanimljivih predavanja o uticaju strategije EU za smanjenje emisija metana na sektor prirodnog gasa i o izazovima i mogućnostima dekarbonizacije budućeg lanca vrednosti prirodnog gasa. Važan deo skorašnjeg skupa biće prezentacije stručnih radova o primeni pametnih tehnologija, inovacijama i digitalnoj transformaciji u plinskom sektoru. Biće predstavljeni i radovi o razvojnim potencijalima terminala za utečnjeni prirodni gas (LNG) i njihovoj ulozi u budućoj gasnoj infrastrukturi Evrope, kao i osiguranju pouzdanosti snabdevanja.

Biće govora i o razvoju održivog transportnih sistema s pogonom na komprimovani prirodni gas, utečnjeni prirodni gas i tečni naftni gas. Brojni stručnjaci prikazaće radove o problematici transporta, distribucije, skladištenja i potrošnje prirodnog gasa, s obzirom na osiguranje efikasnog, pouzdanog i niskougljičnog gasnog sistema.

Peter Kristensen, predsednik projekta Ready4H2 predstaviće projekat H2 i spremnost evropskih distributera prirodnog gasa za umešavanje vodonika.

Brojni izlagači iz zemlje i inostranstva predstaviće napredna tehnička rešenja za gasnu privredu i energetiku na izložbi gasne opreme i tehnologije.

Ciljane tematske celine i priznati govornici odlike su skupa koji spaja nauku, struku i poslovne subjekte, koji aktivno učestvuju u gasnoj privredi.

OSIGURAJTE SVOJE MJESTO U OPATIJI NA VREME!

PRIJAVITE SE na internet stranici konferencije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti