3D štampane vetroturbine mogle bi uskoro da napajaju javne objekte u Nemačkoj

Nije samo njihov način proizvodnje neobičan, već i dizajn. Reč je o vetroturbinama sa vertikalnom osom, što znači da je osovina glavnog rotora postavljena poprečno u odnosu na vetar i da se glavne komponente nalaze u samoj osnovi vetroturbine.

Tokom aktuelne energetske krize, koja za sobom povlači različite mere za uštedu energije, mnogim javnim objektima kao što su škole postaje sve teže da pokriju svoju potrošnju.

„Ovim projektom po prvi put otvaramo novi put za urbanu proizvodnju energije u ovom obimu u cilju da javni objekti budu samodovoljni”, kazao je profesor Jilman Ujgun sa Univerziteta Constructor u nemačkom gradu Bremenu.

Proizvodnja pomoću univerzitetskog 3D štampača

Zajedno sa svojim timom, Ujgun proučava i razvija vetroturbine koje će se proizvoditi pomoću univerzitetskog 3D štampača. Ali nije samo njihov način proizvodnje neobičan, već i dizajn.

U pitanju su vetroturbine sa vertikalnom osom, što znači da je osovina glavnog rotora postavljena poprečno u odnosu na vetar i da se glavne komponente nalaze u samoj osnovi vetroturbine.

Vetroturbine su namenjene korišćenju u javnim objektima, pre svega u školama.

Projekat će se lako i brzo proširiti

„Nakon uspešnog testiranja u srednjoj školi Hohenkirken, projekat će se lako i brzo proširiti kako bi doprineo energetskoj tranziciji”, izjavio je Ujgun.

Ali 3D štampanje vetroturbina nije novina. Tako belgijsko udruženje From Waste to Wind pravi 3D štampane vetroturbine od reciklirane plastike, a postoje i različiti manji modeli koji služe kao mikro-generatori i mogu da pokriju potrošnju LED sijalice.

Iako ova tehnologija još nije zastupljena u velikom obimu, u budućnosti bi mogla da doprinese smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte zbog dostupnosti 3D štampača i ogromnog neiskorišćenog potencijala vetroenergije.

Izvor: Klima101

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti