Adidas ulaže u Spinnovu, finsku kompaniju za održiva vlakna

Nemačka kompanija za sportsku odeću i obuću Adidas želi da poveća udeo održivih materijala koje koristi u svojim proizvodima ulažući u finsku kompaniju Spinnova. Adidas se obavezao da će se preusmeriti na upotrebu samo recikliranog poliestera od 2024. godine, a takođe je uključen i u istraživačku saradnju sa preduzećem Infinite Fiber, kako bi razvio proces koji će moći da transformiše polovnu odeću u materijal sličan pamuku.

Nemačka kompanija za sportsku odeću i obuću Adidas želi da poveća udeo održivih materijala koje koristi u svojim proizvodima ulažući u finsku kompaniju Spinnova, koja proizvodi tekstilna vlakna od drveta ili poljoprivrednog otpada.

Adidas se složio da se pretplati na akcije vredne tri miliona evra, u javnoj ponudi kompanije, čime je obezbeđena ukupna investicija u vrednosti od 58 miliona evra, navode iz finske kompanije Spinova.

„U potpunosti se slažemo sa ambicioznom i pionirskom Adidasovom strategijom održivosti“, rekao je izvršni direktor i suosnivač Spinnove Janne Poranen.

Spinnova gradi svoju prvu komercijalnu fabriku u Finskoj sa strateškim partnerom i dobavljačem drvnih sirovina Suzano, a takođe gradi i pilot postrojenje za proizvodnju vlakana od kožnog otpada.

Sedište kompanije i pilot postrojenje se nalaze u gradu Jiveskile, koji se nalazi u središnjem delu Finske, a takođe ima kancelarije u Helsinkiju, glavnom gradu ove države. Kompanija Spinova je zajedno sa svojim partnerom Suzano Papel e Celulose 2021. godine najavila planove za izgradnju prvog pogona za proizvodnju vlakana u komercijalnim razmerama u gradu Jiveskile.

Kako su iz Adidasa rekli, kompanija želi da u budućnosti osigura pristup „značajnim količinama“ svojih patentiranih vlakana.

Adidas se obavezao da će se preusmeriti na upotrebu samo recikliranog poliestera od 2024. godine, a takođe je uključen u istraživačku saradnju sa drugim finskim novoosnovanim preduzećem, Infinite Fiber, kako bi razvio proces koji će moći da transformiše polovnu odeću u materijal sličan pamuku.

Izvor: PCIAW

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti