Akciza u ogledalu cena goriva u regionu

Rezultat toga što BiH ne koristi mehanizme, kao što je ukidanje akciza na gorivo, ogleda se u povećanju cena energenata, sa tendencijom daljeg rasta. Iz BiH stižu i prognoze da su tokom leta moguće nestašice naftnih derivata, zbog znatno otežanog snabdevanja. S druge strane, Crna Gora je umanjila akcize za 50 odsto i tako postala država sa najjeftinijim gorivom u regionu.

Najnovije cene goriva u BiH nalaze se na rekordnom nivou, prateći tako povećanje cena na svetskom tržištu, gde trenutna cena barela iznosi 124 dolara. Poskupljenje od 0,20 KM pre nekoliko dana ponovo je uzdrmalo stanovnike Banjaluke, pa se, tako, za pa tako za običan dizel i benzin sada izdvaja od 3,32 do 3,40KM po litri.

Ekonomista Bojan Stojnić naglašava da je najveći faktor povećanja cene barela nafte na svetskom tržištu novi set sankcija EU prema Rusiji, koji između ostalog, podrazumeva i embargo na uvoz ruske nafte pomorskim putem, navodi portal Aloonline.ba.

„Sama najava ovog embarga je ekspresno podigla cene na svetskom tržištu. BiH se, zbog nepostojanja vlastitih rafinerija nafte, u potpunosti oslanja na uvoz. Nafta nam dolazi iz četiri pravca: iz rafinerija u Srbiji (Pančevo), Hrvatskoj (Rijeka), Mađarskoj i Italiji. Sva nafta koja dolazi gotovo je u potpunosti nastala preradom ruske nafte – kaže Stojnić.

U najavi nova poskupljenja

Ekonomista dodaje da je u BiH, u prva četiri meseca 2022. godine, ukupno uvezeno 453.733 tone nafte i naftnih derivata, od toga 161.000 tona iz Hrvatske, 126.000 iz Italije i 108.000 tona iz Srbije – što najbolje govori o činjenici da je poreklo nafte koja stiže u BiH iz Rusije i da je, samim tim, neminovna refleksija embarga na naše tržište.

Distributeri nafte, kako kaže, analizirajući inflatorna očekivanja i rizike, podižu cene, što se automatski odražava na cenu koju plaćaju krajnji potrošači.

„Zbog svega navedenog imamo situaciju da se cena goriva na benzinskim pumpama u BiH u proteklih nekoliko meseci povećala, u proseku, za 0,50 KM po litru i neminovno je da će i dalje, usled uslova globalne nestabilnosti, nastaviti da raste. Važno je naglasiti i da država ne koristi mehanizme, kao što je ukidanje akciza na gorivo, kojim bi omogućili smanjenje rasta cena nafte i naftnih derivata“, ističe Stojnić.

„Međutim, evidentno je da, ukoliko i dođe do upotrebe tih mehanizama, što bi trenutno donelo olakšanje kućnim budžetima građana, vrlo lako možemo doći u situaciju da zbog rasta cena na svetskom tržištu i uz sve dostupne mehanizme, u budućnosti imamo cene goriva veće nego danas. Predviđanja su da bi cena barela nafte na svetskom tržištu u drugoj polovini 2022. godine mogla dostići nivo od 135 dolara po barelu – kazao je Stojnić.

Novi udar na kućne budžete

Sagovornik naglašava da će rast cena goriva dovesti i do novog rasta cena osnovnih životnih namirnica, što će predstavljati još jedan udar na kućne budžete građana.

„Plate ne rastu, a ako i rastu – njihov rast ne prati tempo rasta troškova života, tako da imamo situaciju da, prema najnovijim zvaničnim podacima, potrošačka korpa u BiH košta preko dve i po hiljade maraka, a da je iznos prosečne plate skoro duplo manji – zaključio je Stojnić.

Moguće nestašice goriva u BiH?

Uz ovakve, nespokojne prognoze, iz BiH stižu i informacije da su tokom leta moguće nestašice naftnih derivata, zbog znatno otežanog snabdevanja izazvanog blokadom uvoza ruske nafte u EU.

Kako su rekli iz slovenačkog Petrola za portal Raport, Grupa je za 2022. godinu osigurala dugoročne ugovore o kupovini naftnih derivata, u meri koja odražava trenutnu dinamiku rasta mobilnosti na nivoima pre kovida, prema poslovnom planu za 2022. godinu.

„Bez obzira na embargo na rusku naftu, Grupa Petrol će realizovati potpisane dugoročne ugovore, ali može doći do kašnjenja u isporukama i rasta otkupnih cena. Zbog situacije u Ukrajini, a time i pogoršane sigurnosne situacije, već smo videli kašnjenja u lancima nabavke. Grupa Petrol potvrdila planirane isporuke naftnih derivata za jun, za snabdevanje tržišta na kojima posluje (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija)“, navode iz Petrola.

I strani stručnjaci upozoravaju na moguću nestašicu

Pojašnjavaju da se celo tržište naftnih derivata suočava s problemima snabdevanja i sa većom potražnjom od ponude, kompanija podseća da na mogućnost nestašice goriva (posebno leti) i rasta cena na duži rok, upozoravaju i međunarodne stručne organizacije.

Izazov su i rafinerije, koje će imati ograničen kapacitet dok se tehnološki ne prilagode sirovinama iz „neruskih“ izvora. Dodatnu komplikaciju predstavlja i kvar austrijske rafinerije Schewchat, gde je privremeno obustavljen rad, a gorivo se koristi iz robnih rezervi.

„Samo u periodu od 23. maja do 10. juna, reč je o vremenu nakon usvajanja embarga na rusku naftu, otkupna cena benzina na svetskim berzama porasla je za 16 odsto, a dizel goriva za 25 odsto.

Zbog navedenih faktora nije moguće predvideti dalji razvoj kretanja nabavnih i maloprodajnih cena goriva, zaključili su u Petrolu

Gorivo u Crnoj Gori najjeftinije u regionu

Za razliku od informacija iz BiH o rastu cena goriva, iz Crne Gore stižu optimističnije vesti.

„Imajući u vidu da je gorivo u Crnoj Gori značajno jeftinije nego u zemljama regiona, može se očekivati da kao turistička, ali i tranzitna zemlja, ostvarimo veće prihode nego što je posle smanjenja akciza očekivano, rekao je Šef Medijskog tima i član Predsedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić, za Vijesti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti