Ako na vreme ne zamene prihode od nafte članicama OPEK-a preti siromaštvo

Ako na vreme ne zamene prihode od nafte članicama OPEK-a preti siromaštvo

Svet mora iz temelja da promeni način na koji proizvodi i troši energiju. Ako prihodi od nafte počnu da opadaju pre nego što zemlje proizvođači uspešno diverzifikuju svoje ekonomije, sredstva za život će se izgubiti. A stope siromaštva će se povećati, poručili su ministar finansija Iraka i šef IEA, pozivaju zemlje da smanje zavisnost od fosilnih goriva jer, kako kažu, bez pomoći zemalja proizvođača nafte, dostizanje nula emisija do 2050. godine je daleki san.

Ministar finansija Iraka, jedan od osnivača globalnog naftnog kartela OPEK, uputio je do sada neviđen poziv kolegama. Pozvao je proizvođače nafte da smanje zavisnost od fosilnih goriva i da se više fokusiraju na obnovljivu energiju. To je učinio neposrednom pre sastanka OPEK-a, održanog u sredu. Na sastanku je usaglašeno da će OPEK+ da se drži postepenog povećanja proizvodnje nafte. Ako na vreme ne diverzifikuju svoje ekonomije članicama OPEK-a preti siromaštvo.

Ali Allawi, koji je i potpredsednik vlade Iraka, izjavio je za Guardian, da poziva proizvođače nafte da nastave ekonomsku obnovu usmerenu na ekološki prihvatljive politike i tehnologije. Naglasio je da treba da uključuju solarnu energiju i, potencijalno, nuklearne reaktore. Sve kako bi smanjile zavisnost vezanu za izvoz fosilnih goriva.

Bez prihoda od nafte preti siromaštvo

Zajedno sa izvršnim direktorom Međunarodne agencije za energetiku (IEA), Fatihom Birolom, Allawi je napisao: „Da bi imao šanse da ograniči najgore posledice klimatskih promena svet mora iz temelja da promeni način na koji proizvodi i troši energiju. Da sagoreva manje uglja. Da koristi manje nafte i prirodnog gasa. Ako prihodi od nafte počnu da opadaju pre nego što zemlje proizvođači uspešno diverzifikuju svoje ekonomije, sredstva za život će se izgubiti. A stope siromaštva će se povećati”.

Korona poremetila naftno tržište

Ministri 13 država članica OPEK-a sastali su se u sredu kako bi pregovarali o potencijalnim ograničenjima proizvodnje, s obzirom na to da se cene nafte kolebaju. OPEK se ranije dogovorio o povećanju proizvodnje, jer su se ekonomije oporavile od pandemije Covid-19.

Američki predsednik Džo Bajden kontroverzno je pozvao OPEK da poveća proizvodnju nafte prošlog meseca, kako bi sprečio rast cena nafte i pomogao u oporavku američke privrede. Njegov predlog je odbijen.

Allawi i Birol su sugerisali da je trenutna nestabilnost cena nafte, uzrokovana pandemijom, samo početak problema za proizvođače. Klimatska kriza neće samo zahtevati udaljavanje od nafte. Oni upozoravaju da će posebno teško pogoditi Bliski istok i severnu Afriku, gde rastuće temperature već izazivaju ozbiljne probleme.

Pesimizam globalne mape puta IEA

Nedavno je globalna mapa puta Međunarodne agencije za energetike (IEA), koja ima za cilj da se štetne emisije svedu na neto nulu do 2050. godinu, pokazala da će globalna potražnja za naftom, verovatno, pasti sa više od 90 miliona barela dnevno na manje od 25 miliona do 2050. Ovo će dovesti do potencijalnog pada prihoda od nafte za čak 85%.

„U regionu sa jednom od najmlađih i najbrže rastućih populacija na svetu, ekonomske teškoće i sve veći rizik od nezaposlenosti stvaraju šire nemire i nestabilnost. Alternativa vernom vezivanju za sve nestabilnije cene nafte bi bila ulaganje u obnovljive izvore energije. Posebno u solarnu energiju. Energetski sektor bi ovde mogao da odigra ključnu ulogu, koristeći veliki potencijal regiona za proizvodnju i snabdevanje čistom energijom”, naveli su Allawi i Birol.

Naftaški kartel skeptičan prema klimatskim akcijama

Irak je osnivač kartela OPEK-a, koji takođe uključuje mnoge druge države, koje su jedne od najvećih svetskih proizvođača nafte. Članice su Saudijska Arabija, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Venecuela, Nigerija i nekoliko drugih afričkih država, koje proizvode naftu. Grupacija OPEK+, takođe, uključuje Rusiju i neke manje proizvođače.

Većina članica proširenog kartela je bila neprijateljski raspoložena prema pozivima na akciju u vezi s klimatskim promenama. Neki su, čak, odbacivali nauku o klimi. Posebno Saudijska Arabija, koja je često remetila pregovore UN-a o globalnim klimatskim akcijama.

IEA je u maju upozorila da, kako bi svet ostao unutar temperature od 1,5 C iznad predindustrijskog nivoa, sva nova istraživanja nafte moraju da prestanu od ove godine. Potpisnici ovog sporazume su i sve članice OPEK-a.

Saudijci koketiraju sa klimatskim akcijama

Upitan o zaključcima, princ Abdulaziz bin Salman, ministar energetike Saudijske Arabije, rekao je novinarima nakon sastanka OPEK-a u junu: „Morao bih izraziti svoje mišljenje da verujem da je to nastavak filma La La Land… Zašto bih to shvatio ozbiljno?”

U prošlosti su saudijski ministri koketirali sa klimatskim akcijama. Na primer, sugerisali su da bi se zemlja u budućnosti mogla napajati solarnom energijom. Ali, niko nije ozbiljno predložio politiku za prekid izvoza nafte.

Vodonik – adut za otklon od nafte

Međutim, neki proizvođači nafte zauzeli su oštriji stav. Oman, koji više nije član OPEK-a, traži vodonik kao potencijalno gorivo sa niskim sadržajem ugljenika u budućnosti. UAE, takođe, rade na vodoniku i jačanju obnovljivih izvora energije (OIE). UAE su nedavno otvorili novu nuklearnu elektranu. Egipat, Maroko i Jordan su među ostalim zemljama u regionu sa značajnim programima obnovljive energije.

Birol, koji je jedan od vodećih svetskih ekonomista u oblasti energetike, rekao je za Guardian: „Više nego ikad u istoriji, fundamentalne promene ekonomskog modela u zemljama bogatim resursima izgledaju neizbežno. Zemlje u regionu ulažu određene napore u energetsku tranziciju. Postoje obećavajuće inicijative među proizvođačima nafte. Ali, kao što je slučaj sa mnogim drugim zemljama širom sveta, postizanje neto nula emisija zahtevaće mnogo snažnije akcije i mnogo veću međunarodnu saradnju. IEA je godinama upozoravala da zemlje koje se u velikoj meri oslanjaju na prihode od nafte i gasa moraju brzo da se presele na obnovljive izvore energije, kako bi diverzifikovale svoje ekonomije od fosilnih goriva. To je neophodno kako bi bile u koraku sa prelaskom na čistu energiju. Uticaj virusa korone na tržište nafte prošle godine dao nam je sliku o tome kako bi ekonomije regiona mogle da izgledaju u budućnosti u svetu u kojem je potražnja za naftom i gasom strukturno slabija – i gde zemlje ne preduzimaju ozbiljne mere da diverzifikuju svoje ekonomije i povećavaju njihovu otpornost”.

Izvor: TheGuardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti