Šel želi da razvije ogromni plutajući vetropark na moru u Južnoj Koreji

Albanija raspisala prvi tender za energiju vetra

Uz podršku EBRD, Albanija se odlučila na ulaganje u zelenu energiju, gde će kroz tenderski transparentni način odabrati najpovoljnije projekte za instalaciju vetroparkova snage od 10MW do 75MW. Invesitori mogu konkurisati do sredine juna 2022. a objava uspešnih ponuđača očekuje se u prvoj polovini 2023. godine.

Albanija je danas objavila svoj prvi tender za priobalne  vetroelektrane. Mogu se prijaviti projekti snage od 10 MW do 75 MW.

Kako je saoštila Evropska banka  za obnovu i razvoj (EBRD) biće izabrano nekoliko projekata. Ukupni ponuđeni kapacitet je 100 MW, a to bi moglo da se poveća na 150 MW u narednim mesecima, u skladu sa ciljevima obnovljive energije u albaniji.

Tender vodi albansko Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku a EBRD podržava albanske vlasti u uvođenju konkurentnih procesa nabavki za projekte obnovljive energije, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

„Oduševljeni smo napretkom koji Albanija postiže u povećanju energije vetra i sunca putem otvorenih i transparentnih tendera. Ovo je još jedna prekretnica za diverzifikaciju, otpornost i održivi razvoj energetskog sektora zemlje “, rekao je Mateo Kolangeli, šef EBRD-a za zapadni Balkan.

Zainteresovane kompanije se pozivaju da podnesu svoje kvalifikacione radove do sredine juna 2022. Nakon toga sledi zahtev za podnošenje prijava od kandidata uspešnih u prvoj fazi. Pokretanje tenderskog postupka označava početak radno intenzivne faze za investitore, kako bi se ispunili strogi tehnički, ekološki i socijalni zahtevi u procesu odabira. Objava uspešnih ponuđača očekuje se u prvoj polovini 2023. godine.

Da bi se ponuđačima pomoglo, pripremljena je studija o položaju vetra, koja uključuje kriterijume pogodnosti za odabir lokacija, kao i preliminarni pregled zabranjenih područja na visokom nivou. Albansko Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku organizovaće konferenciju za potencijalne ponuđače kasnije ove godine kako bi pružilo pojašnjenja i odgovorilo na pitanja.

Očekuje se da će tender za vetar doneti visoko konkurentne cene za čistu energiju.

Švajcarski državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO) obezbeđuje sredstva za tehničku pomoć, koja pokriva novi tender, kao i regulatorni rad u energetskom sektoru kako bi se olakšalo uvođenje aukcija.

EBRD podržava Albaniju u razvoju održivog i diverzifikovanog energetskog sektora kroz politički dijalog, tehničku pomoć i investicije. Do danas je EBRD uložila više od 1,5 milijardi evra u 112 investicionih projekata u ovoj zemlji.

Izvor:Renewableenergyworld

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti