Aleksandar Vučić: Nema napretka Srbije bez energetske bezbednosti

U revitalizaciju sistema hidroelektrana Đerdap biti uloženo još 380 miliona evra u narednih 10 godina. Ključno pitanje napretka Srbije je pitanje energetskog snabdevanja i energetske bezbednosti naše zemlje, rekao je je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom puštanja u rad modernizovane i rekonstruisane brodske prevodnice, koja je u sklopu Hidroelektrane Đerdap 1.

Modernizovanu i rekonstruisanu brodsku prevodnicu u Hidroelektrani Đerdap 1 u rad su pustili Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

„Danas Srbiji vraćamo jedan obnovljen i modernizovan međunarodni vodni put, jer ova adaptacija brodske prevodnice baš to znači. Ukupna vrednost projekta je 28,5 miliona evra“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon puštanja u rad modernizovane i rekonstruisane brodske prevodnice, koja je u sklopu Hidroelektrane Đerdap 1.

Prevodnicu u HE Đerdap 1 u rad su pustili Aleksandar Vučić i Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Vreme prevođenja brodova sada je skraćeno na sat i po, umesto više od dva sata, koliko je do nedavno trajalo, a novim inženjerskim rešenjima smanjen je potencijalni broj nepredviđenih zastoja i prekida plovidbe.

Vučić je zahvalio EU na donaciji od 11 miliona evra za adaptaciju prevodnice i istakao da ga je najviše obradovala pedantna i precizna realizacija projekta, koji je završen tačno u dan predviđenog roka. Projekat je predvodila nemačka firma DSD Noel i uz nju domaće firme Fermomont inženjering i Elektromontaža Kraljevo, koje su uradile više od 60 odsto posla i pokazale da u Srbiji može da se radi uspešno i dobro i da ljudi budu zadovoljni.

Predsednik Srbije je najavio da će u revitalizaciju sistema hidroelektrana Đerdap biti uloženo još 380 miliona evra u narednih 10 godina.

„To je veliki zadatak za EPS, kako bi Đerdap mogao da dobije novih 50 megavata za proizvodnju električne energije“, istakao je Vučić dodavši da u „Srbiji trošimo sve više struje, to ne samo zimi već i leti, kao i da smo se navikli na mnogo udobniji život ne pitajući se da li smo izmenili infrastrukturu, imamo li dovoljno resursa za proizvodnju i hoćemo li uopšte imati dovoljno električne energije“.

Predsednik je istakao da je ključno pitanje napretka Srbije pitanje energetskog snabdevanja i energetske bezbednosti naše zemlje.

„Ako bude potrebno, oko tog pitanja boriću se i sa Vladom Srbije, ako budu imali neslaganja. Oni koji misle da je važno da samo brinemo o tome da li je nama dobro, a da za 10 ili 20 godine ne razmišljamo hoćemo li da plaćamo 500 miliona, milijardu ili 1,5 milijardi evra za uvoz električne energije, ne misle na budućnost. Naš posao nije da gledamo i slušamo sebe već da gledamo u našu decu, one koji dolaze i da njima ne ostavimo debalansiranu Elektroprivredu Srbije. Moramo da širimo svoje kapacitete, da razmišljamo o budućnosti. Zato ću da se borim za energetsku sigurnost i za radnike koji proizvode električnu energiju, jer mi bez struje nismo ništa, kao što ništa nismo ni bez gasa, bez vode i svih drugih resursa, bez kojih ne možete da zamislite ozbiljnu državu“, poručio je Vučić.

Tokom obilaska kontrolnog tornja prevodnice Milorad Grčić v. d. direktora Elektroprivrede Srbije u ime kompanije je poklonio predsedniku etnografsku kartu srpskog naroda za vreme Austrougarske i Turske carevine.

„Kao predsedniku koji sve staro obnavlja i koji je započeo eru nove, moderne Srbije“, rekao je Grčić uručujući poklon Vučiću.

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici istakao je da modernizacija brodske prevodnice ima veliku ekonomsku vrednost, jer Đerdap predstavlja dragulj srpske energetike i tehnologije.

„Drago nam je što je EU učestvovala u tome da se njegov vek produži za 30 do 40 godina. Druga važna stvar je da Srbija i EU dele transportnu politiku. Dunav kao međunarodna reka je važan i Srbija je deo te šire mreže, a ovim projektom ćemo povećati održivost tog plovnog puta. Treći važan element projekta je njegova ekološka vrednost jer su rečni tokovi najzeleniji vid transporta, a ovim Srbija dobija još veće mogućnosti da iskoristi rečni saobraćaj, što ima efekat na životnu sredinu“, ocenio je Fabrici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti