Aleksandar Vučić: Nema napretka Srbije bez energetske bezbednosti

U revitalizaciju sistema hidroelektrana Đerdap biti uloženo još 380 miliona evra u narednih 10 godina. Ključno pitanje napretka Srbije je pitanje energetskog snabdevanja i energetske bezbednosti naše zemlje, rekao je je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom puštanja u rad modernizovane i rekonstruisane brodske prevodnice, koja je u sklopu Hidroelektrane Đerdap 1.

Modernizovanu i rekonstruisanu brodsku prevodnicu u Hidroelektrani Đerdap 1 u rad su pustili Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

„Danas Srbiji vraćamo jedan obnovljen i modernizovan međunarodni vodni put, jer ova adaptacija brodske prevodnice baš to znači. Ukupna vrednost projekta je 28,5 miliona evra“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon puštanja u rad modernizovane i rekonstruisane brodske prevodnice, koja je u sklopu Hidroelektrane Đerdap 1.

Prevodnicu u HE Đerdap 1 u rad su pustili Aleksandar Vučić i Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Vreme prevođenja brodova sada je skraćeno na sat i po, umesto više od dva sata, koliko je do nedavno trajalo, a novim inženjerskim rešenjima smanjen je potencijalni broj nepredviđenih zastoja i prekida plovidbe.

Vučić je zahvalio EU na donaciji od 11 miliona evra za adaptaciju prevodnice i istakao da ga je najviše obradovala pedantna i precizna realizacija projekta, koji je završen tačno u dan predviđenog roka. Projekat je predvodila nemačka firma DSD Noel i uz nju domaće firme Fermomont inženjering i Elektromontaža Kraljevo, koje su uradile više od 60 odsto posla i pokazale da u Srbiji može da se radi uspešno i dobro i da ljudi budu zadovoljni.

Predsednik Srbije je najavio da će u revitalizaciju sistema hidroelektrana Đerdap biti uloženo još 380 miliona evra u narednih 10 godina.

„To je veliki zadatak za EPS, kako bi Đerdap mogao da dobije novih 50 megavata za proizvodnju električne energije“, istakao je Vučić dodavši da u „Srbiji trošimo sve više struje, to ne samo zimi već i leti, kao i da smo se navikli na mnogo udobniji život ne pitajući se da li smo izmenili infrastrukturu, imamo li dovoljno resursa za proizvodnju i hoćemo li uopšte imati dovoljno električne energije“.

Predsednik je istakao da je ključno pitanje napretka Srbije pitanje energetskog snabdevanja i energetske bezbednosti naše zemlje.

„Ako bude potrebno, oko tog pitanja boriću se i sa Vladom Srbije, ako budu imali neslaganja. Oni koji misle da je važno da samo brinemo o tome da li je nama dobro, a da za 10 ili 20 godine ne razmišljamo hoćemo li da plaćamo 500 miliona, milijardu ili 1,5 milijardi evra za uvoz električne energije, ne misle na budućnost. Naš posao nije da gledamo i slušamo sebe već da gledamo u našu decu, one koji dolaze i da njima ne ostavimo debalansiranu Elektroprivredu Srbije. Moramo da širimo svoje kapacitete, da razmišljamo o budućnosti. Zato ću da se borim za energetsku sigurnost i za radnike koji proizvode električnu energiju, jer mi bez struje nismo ništa, kao što ništa nismo ni bez gasa, bez vode i svih drugih resursa, bez kojih ne možete da zamislite ozbiljnu državu“, poručio je Vučić.

Tokom obilaska kontrolnog tornja prevodnice Milorad Grčić v. d. direktora Elektroprivrede Srbije u ime kompanije je poklonio predsedniku etnografsku kartu srpskog naroda za vreme Austrougarske i Turske carevine.

„Kao predsedniku koji sve staro obnavlja i koji je započeo eru nove, moderne Srbije“, rekao je Grčić uručujući poklon Vučiću.

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici istakao je da modernizacija brodske prevodnice ima veliku ekonomsku vrednost, jer Đerdap predstavlja dragulj srpske energetike i tehnologije.

„Drago nam je što je EU učestvovala u tome da se njegov vek produži za 30 do 40 godina. Druga važna stvar je da Srbija i EU dele transportnu politiku. Dunav kao međunarodna reka je važan i Srbija je deo te šire mreže, a ovim projektom ćemo povećati održivost tog plovnog puta. Treći važan element projekta je njegova ekološka vrednost jer su rečni tokovi najzeleniji vid transporta, a ovim Srbija dobija još veće mogućnosti da iskoristi rečni saobraćaj, što ima efekat na životnu sredinu“, ocenio je Fabrici.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.