Ambiciozni cilj EU – 30 miliona automobila na struju do 2030.

EU planira da do 2030. godine ima 30 miliona električnih automobila na svojim putevima, kako bi za četvrtinu smanjila emisije gasova sa efektom staklene baste iz transportnog sektora, precizirano je u strategiji koju priprema Evropska komisija. To znači da će EU trebati tri miliona javnih punionica i 1.000 stanica za punjenje vodonika do 2030. godine.

Evropska unija će težiti da na svojim putevima do 2030. godine ima najmanje 30 miliona vozila sa nultom emisijom, jer zemlje pokušava usmeriti od transporta na bazi fosilnih goriva, navodi se u nacrtu dokumenta koji je video Reuters, prenosi Bilten vesti AERS-a.

U strategiji koja će biti objavljena narednih dana, Evropska komisija će izneti mere za suzbijanje četvrtine emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) u EU, koje dolaze iz transportnog sektora.

„Cilj EU o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine ne može se postići bez uvođenja vrlo ambicioznih mera za smanjenje oslanjanja transporta na fosilna goriva“, navedeno je u dokumentu.

To je ogroman iskorak u odnosu na 1,8 miliona električnih i priključnih hibridnih vozila registrovanih u Evropi krajem prošle godine, prema Međunarodnom savetu za čisti transport. Pri tome, hibridi nisu vozila sa nultom emisijom.

U dokumentu EU procenjuje se da će Evropi biti potrebno tri miliona javnih punionica i 1.000 stanica za punjenje vodonika do 2030. godine. Evropa trenutno ima oko 200.000 punionica.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti