Zašto američka naftna kompanija investira u vetrenjače?

Zašto američka naftna kompanija investira u vetrenjače?

Kao jedna od najvetrovitijih država SAD-a, Vajoming ima ogroman potencijal da pomogne u pokretanju zelene revolucije u zemlji, ali obnovljiva energija na zapadu već dugo ima veliki problem prenosa. Korporacija Anschutz, koja zarađuje milijarde dolara vadeći naftu, planira da izgradi 732 milje dug dalekovod za prenos obnovljive energije do gradove, uključujući Los Anđeles i Feniks. Međutim, infrastruktura za prenos nosi ekološke rizike po ekosistem ovog podneblja.

Ravnicama Vajominga nekim danima vetar duva brzinom i od 70 km/h. Drveće se savija, visoka trava leži ravna, a kamioni sa 18 točkova se prevrću. Potreban je samo povetarac od oko šest km/h da bi se pokrenle turbine vetrogeneratora koji proizvode električnu energiju. A punom brzinom ovog vetra se mogu snabdevati na hiljade domova. Kao jedna od najvetrovitijih država SAD-a, Vajoming ima ogroman potencijal da pomogne u pokretanju zelene revolucije u zemlji. Ali, obnovljiva energija na zapadu već dugo ima veliki problem prenosa. Farme vetra i sunca obično se nalaze u udaljenim oblastima ,koje su odvojene od naseljenih gradova stotinama kilometara. Pored neravnog terena prepreka je i splet državnih propisa i otpor vlasnika zemljišta, koji ne žele da im strujni vod prelazi preko dvorišta. Ipak, jedna američka naftna kompanija vidi potencijal u obnovljivim izvorima energije i rešila je da investira u vetrenjače.

Vajoming (Wyoming) je američka savezna država koja se nalazi u središnjem delu Sjedinjenih Američkih Država. Površina Vajominga je 253.348 kvadratnih metara, a broj stanovnika po popisu iz 2008. je 532.668. Kao jedna od najvetrovitijih država u SAD, Vajoming bi mogao biti važan deo dekarbonizovanog energetskog sistema.

Nakon više od decenije pokušaja, korporacija koja je zaradila milijarde dolara bušeći naftu, spremna je da uloži novac u obnovljive izvore energije (OIE). Ovog meseca je TransWest Express LLC objavio da je stekao gotovo sve dozvole i partnerstva koja su bila potrebna kako bi započeo potražnju kupaca (investitore) za visokonaponski dalekovod dužine 732 milje, koji bi nosio 20.000 GWh obnovljive energije godišnje. Reč je o otprilike tri četvrtine energije potrebne za napajanje Los Angelesa. Dalekovod će ići od južnog Vajominga do distributivnog čvorišta u blizini Las Vegasa, gde bi mogao da se pripoji mreži koja napaja Feniks i Los Anđeles.

Kolorado skoro presušio

Usled ekstremne vrućine, koja vlada u pustinji, reka Kolorado je toliko niska da se proizvodnja energije u brani Hoover smanjila za četvrtinu. Takođe, požari su besneli od juna do oktobra. Potom su nastupile strašne zimske oluje, koje su ugrozile snabdevanje gasom. Sve ovo dovelo je do toga da su zapadnim energetskim menadžerima potrebni novi i različite izvori energije, kako bi se izbegla veća isključenja. Ako se ostvari planirano, TransWest Express pružio bi ključne alternative. Istovremeno, zapadne države dobijaju šansu da ispune svoje ambiciozne obaveze vezane za obnovljivu energiju.

Korporacija Anschutz, koja stoji iza kompanije TransWest, u 19. veku je stekla bogatstvo u nalazištima škriljaca bogatih naftom u državi Vajoming. Ova korporacija je najveća privatna kompanija za naftu i gas u slivu reke Prah u Vajomingu, koja buši na više od 155.800 hektara (385.000 jutara).

Iako imaju duboke korene u fosilnim gorivima u korporaciji tvrde da vidi potencijal u OIE i, posebno, priliku da prevaziđu prepreke prenosa električne energije. Ali, ovaj put je prepun prepreka.

„Velike međuregionalne veze u ovom području nisu građene decenijama“, rekla je Kara Choquette, direktor za komunikacije kompanije TransWest Express.

Anschutz je takođe zainteresovan za povezivanje vetra iz Vajominga sa većim tržištima. Od 2008. godine TransWest je potrošio desetine miliona dolara na obezbeđivanje dozvola za privatno i javno zemljište u 14 okruga i četiri države“, rekla je Kara Choquette.

Američki zapad bez elektroenergetske mreže

Istorijski gledano, sama veličina regiona ima ograničenu povezanost. Dok su istočne države generalno male i čvrsto povezane, američki zapad obuhvata oko 1,8 miliona kvadratnih milja (1 kvadratna milja = 2.59 kvadratna kilometra). Trenutno postoji samo oko 136.000 milja mreže za prenos električne energije. Povrh toga, veliki deo infrastrukture stari, a opštinska komunalna preduzeća su oklevala da nadograde ili pristupe većim, konkurentnijim međudržavnim mrežama.

To je strah od odustajanja, odnosno strah od skupih i manje efikasnih sistema, rekao je Vijay Satyal, regionalni menadžer energetskih tržišta za neprofitnu organizaciju sa sedištem u Koloradu.

Kada se bude pojavio oko 2024. godine, projekat TransWest Express će se sastojati od dva sistema: linije jednosmerne struje pogodne za prenos na velike daljine između Sinclaira, Vajominga i Delta, Utah, i linije naizmenične struje, koja povezuje terminal Utah sa južnom Nevadom i, na kraju, izvan nje. Njegove potporne kule dostigle bi visinu od 180 stopa, sa širinom od 250 stopa. Ovaj sistem prelazio bi iznad rastinja, pustinje i niske planinske šume.

Zabrinutost ekologa

Ekolozi su zabrinuti da će ovaj projekat naneti štetu divljini i osjetljivim vrstama poput pustinjske kornjače i velikog tetreba. U Vajomingu živi oko 37% preostalih velikih tetreba u SAD.

Tetreb je kultne zapadna ptica, čija je populacija smanjena izgradnjom naselja, vađenjem nafte i gasa i, posebno nedavno, požarima.

Infrastruktura za prenos predstavlja direktne i indirektne rizike po stanište i vrste poput tetreba. Neke životinje mogu da se upletu u žice. A više njih bi moglo da stradaju od grabljivica i gavrana koji postavljaju gnezda u potpornim konstrukcijama. Uopšte, veliki tetrebi izbegavaju visinu. A ove životinje nemaju gde drugde da odu, rekao je Jeffrey Beck, ekolog za divlje životinje sa Univerziteta u Vajomingu.

Da bi se pozabavio ovom temom, TransWest je predložio više ruta. Kao rezultat toga, Biro za upravljanje zemljištem i svi lokalni odseci za prirodne resurse odobrili su projekat.

Ugljari protiv turbina vetrogeneratora

Međutim, ne usporavaju samo ekolozi tranziciju obnovljive energije na zapadu: energija vetra borila se protiv onih koji turbine vide kao trn u oku i onih koji su i dalje puno ulažu u ugalj. U Vajomingu, industrija minerala usporila je razvoj obnovljivih izvora ističući da su vetar i sunce nepouzdani i skupi. Takođe je više puta lobirala za povećanje poreza na industriju. Pa ipak, TransWest Express – veliki projekat prenosa zelene energije koji je predložila naftna kompanija, a koji bi se kretao kroz zapadna područja koja su istorijski zavisila od vađenja ugljovodonika – ukazuje na tektonski kulturni pomak.

Troškovi obnovljive energije padaju, a ulaganja u njen razvoj rastu. Ovo je samo jedan od najmanje 22 visokonaponska projekta prenosa energije vetra i solarne energije koji su spremni za relizaciju. Oni bi mogli povećati američku proizvodnju OIE za 50% i dodati više od 1,2 miliona radnih mesta, navodi se u izveštaju koji su Amerikanci sponzorisali za mrežu čiste energije.

Ipak, potrebno je vreme za izgradnju projekata obnovljive energije. Prednosti međudržavne obnovljive energije su danas jasne, ali nije uvek bilo tako. Problem je što komunalne službe nisu shvatile koliko brzo će doći do te promene, rekao je Satyal.

Izvor: TheGuardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti