Američka zelena ekonomija do 2035.

Solarna energija, vetar, električna vozila, baterije i električne toplotne pumpe su suštinski elementi za tranziciju ka budućnosti koja se u potpunosti napaja obnovljivim izvorima energije. Prema izveštajima neprofitabilnih organizacija koje prate energetsku tranziciju SAD, Amerika je na dobrom putu da postigne zelenu ekonomiju do 2035. godine i da u potpunosti zadovolji nacionalne energetske potrebe.

Bogate obnovljivim izvorima energije i sa mandatom da značajno povećaju udeo proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u svom energetskom miksu, SAD preduzimaju korake da unaprede razvoj obnovljive energije kako bi osigurale da se električna energija dobija isključivo iz zelenih izvora. Izveštaj neprofitne organizacije Environment America Research & Policy Center and Frontier Group potvrđuje ovo, navodeći da su SAD skoro četiri puta povećale svoju proizvodnju obnovljive električne energije iz solarnih i vetrogeneratora od 2011. Dok SAD nastavljaju svoj put ka budućnosti zelene energije ,i održavaju rast proizvodnje obnovljive energije na sadašnjoj stopi od 15% godišnje, zemlja je na dobrom putu da postigne zelenu ekonomiju do 2035. godine.

Mnogo faktora igra ulogu ka konačnom cilju

Prema izveštaju, solarna energija, vetar, električna vozila, skladište baterija i električne toplotne pumpe su suštinski elementi za tranziciju ka budućnosti koja se u potpunosti napaja obnovljivim izvorima energije. Kao što je Suzan Takov, predsedavajuća programa čiste energije organizacije Environment America Research & Policy Center and Frontier Group izjavila: „Obnovljivi izvori kao što su vetar i solarna energija su spremni da igraju glavnu ulogu u energetskoj budućnosti SAD, a pošto ovi čisti izvori energije proizvode sve više i više energije, postavili su čvrst teren za druge nove tehnologije – kao što su električni automobili i toplotne pumpe, u cilju zamene prljavih i zastarelih tehnologija, a sve to oslanjajući se na čistu energiju. Tako stvaramo bolju, čistiju budućnost.”

Ema Sirson, direktorka kampanje koja se zalaže za 100% obnovljive izvore, navela je da je proizvodnja vetra i sunca u SAD porasla za skoro 350.000 GWh od 2011. do 2020. godine, sa 125.820 GWh na 470.141 GWh.

„U poslednjoj deceniji, SAD su dokazale da mogu  da napaju  domove, preduzeća i industriju čistom energijom. Na pragu smo dramatične promene ka moći koja ne zagađuje. Ali mi nismo magijom stigli ovamo. To su tražili napredni ljudi i njihovi zakonodavci“, rekao je Sirson.

Značajni faktori u vezi sa širenjem obnovljivih izvora energije u SAD uključuju izglede za lokaciju, javnu politiku, kao i poboljšanje sistema prenosa, pri čemu londonskska istraživačka organizacija Ember, navodi da SAD trenutno proizvode samo 12% svoje električne energije iz vetra i sunca.

Afrika takođe na dobrom putu ka energetskoj tranziciji

U Africi, porast stanovništva i ekonomski napredak bez presedana rezultirali su brzim povećanjem potražnje i ponude energije na kontinentu. Bogato obdarena fosilnim gorivima i obnovljivim izvorima energije, Afrika trenutno prolazi kroz sličnu energetsku tranziciju u pokušaju da primeni čistu energiju kako bi eliminisala nestašice struje, iskorenila energetsko siromaštvo i podstakla industrijski rast. U skladu sa smernicama Afrika 2030: Mapa puta za budućnost obnovljive energije, kontinent ima za cilj da obnovljiva energija čini 22% njegovog ukupnog energetskog miksa do 2030. godine.

Izvor: EnergyCapitalPower

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti