Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Američki naftaši štede otpušajući radnike

Sedam od deset izgubljenih radnih mesta u naftnoj privredi SAD se ne vraća, pokazuje studija kompanije Deloitte.

Nova studija kompanije Deloitte predviđa da se sedam od 10 radnih mesta izgubljenih ove godine kao rezultat pada tržišta nafte u SAD neće vratiti do kraja iduće godine, sugerišući da će neki gubici posla biti trajni, prenosi pisanje Fajnenšel tajmsa magazin Nedelja NNKS-a.

Američki sektor nafte, gasa i petrokemije ukinuo je oko 107.000 radnih mesta između marta i avgusta, a samo oko 30 odsto namerava da vrati, kada kriza prođe, navodi se u studiji.

Naftna kompanija Ekson Mobil, na primer, otpušta 1.600 zaposlenih. Iz ovog američkog naftnog giganta saopšteno je u ponedeljak da planiraju da do kraja 2021. godine otpuste u svojim evropskim ćerkama firmama, kao deo globalne revizije troškova poslovanja, prenosi Rojters.

Prošlog meseca Ekson je najavio dobrovoljno otpuštanje u Australiji i saopštio da će se ukidanje radnih mesta nastaviti globalno do 2021. godine.

I druge naftne kompanije, pogođene posledicama pandemije, započinju redukciju radnih mesta, smanjuju potrošnju i ograničavaju dividend, kako bi uštedele novac zbog sumornih izgleda za cene energenata – za koje se očekuje da će godinama ostati nestabilne.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti