Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Američki naftaši štede otpušajući radnike

Sedam od deset izgubljenih radnih mesta u naftnoj privredi SAD se ne vraća, pokazuje studija kompanije Deloitte.

Nova studija kompanije Deloitte predviđa da se sedam od 10 radnih mesta izgubljenih ove godine kao rezultat pada tržišta nafte u SAD neće vratiti do kraja iduće godine, sugerišući da će neki gubici posla biti trajni, prenosi pisanje Fajnenšel tajmsa magazin Nedelja NNKS-a.

Američki sektor nafte, gasa i petrokemije ukinuo je oko 107.000 radnih mesta između marta i avgusta, a samo oko 30 odsto namerava da vrati, kada kriza prođe, navodi se u studiji.

Naftna kompanija Ekson Mobil, na primer, otpušta 1.600 zaposlenih. Iz ovog američkog naftnog giganta saopšteno je u ponedeljak da planiraju da do kraja 2021. godine otpuste u svojim evropskim ćerkama firmama, kao deo globalne revizije troškova poslovanja, prenosi Rojters.

Prošlog meseca Ekson je najavio dobrovoljno otpuštanje u Australiji i saopštio da će se ukidanje radnih mesta nastaviti globalno do 2021. godine.

I druge naftne kompanije, pogođene posledicama pandemije, započinju redukciju radnih mesta, smanjuju potrošnju i ograničavaju dividend, kako bi uštedele novac zbog sumornih izgleda za cene energenata – za koje se očekuje da će godinama ostati nestabilne.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.