Moskva će instalirati 200 punionica

Američki Rivian, proizvođač električnih automobila, otvara razvojni centar u Beogradu

Rivian, proizvođač električnih avanturističkih vozila (kamioneta i terenaca), danas je zvanično objavio da u Beogradu otvara svoj R&D centar sa namerom da zaposli lokalni tehnički kadar i inženjere iz automobilske industrije.

Ideja je da centar u početku zaposli oko 200 pozicija koje će kompaniji dati dodatnu podršku u realizaciji ključnih usluga Riviana na tržištu. Radna mesta će biti iz oblasti naprednih tehnologija povezanih sa autmobilskom industrijom, kao što su mapiranje, infotrejment, napredni sistemi pomoći vozačima i IT usluge.

Kompanija u Srbiji poslovaće pod imenom Rivian SE Europe d.o.o. Beograd, a uvidom u APR vidimo i da je pravno lice osnovano krajem jula 2022. godine.

Rivian je osnovan 2009. godine, kompanija dizajnira i proizvodi električna avanturistička vozila – za potrošačko i komercijalno tržište. Prvi modeli vozila za potrošačko tržište su R1T, pick-up truck sa dva reda sedišta za pet putnika, koji je proglašen najboljim vozilom u svojoj kategoriji, i R1S, SUV sa tri reda sedišta za ukupno sedam putnika.

Pomenuta vozila su kombinacija odličnih performansi, upotrebne vrednosti i efikasnosti. R1T i R1S su opremljeni naprednim tehnološkim sistemima, uključujući elektroniku vozila, akumulator, električni pogon, šasiju, Driver+ napredni sistem pomoći vozača (ADAS) i digitalno upravljanje.

Regrutovanje kreće danas

Sindi Nikola, potpredsednica odeljenja za zapošljavanje u Rivianu, za Netokraciju je ekskluzivno izjavila da su veoma uzbuđeni zbog otvaranja tehnološkog centra baš u Srbiji i tom prilikom dodala:

„Veoma smo uzbuđeni zbog otvaranja našeg tehnološkog centra u Srbiji. Želja nam je da ovde kreiramo savremeni tehnološki centar koji će doprineti dovođenju vodećih proizvoda i usluga na svetsko tržište. Jedva čekamo da započnemo sa regrutovanjem u Srbiji otvaranjem pozicija za visokokvalifikovani kadar u regionu. Svako ko je zainteresovan da nam se pridruži može da poseti rivian.com/careers.“

Vučić o dolasku Riviana: „Srbija je šampion“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu na američkoj televiziji Njuzmaks objasnio zašto je otvaranje centra za razvoj i istraživanja Rivian važno za Srbiju.

„Imali smo velikih problema sa litijumom u prošlosti, i ja sam napravio neke političke greške. Ali ja mislim da je dobra poslovna kriza razlog zašto Rivian dolazi u Srbiju. Oni su tražili atraktivnu zemlju za investiranje, a mi imamo i subvencije i pametne ljude. Mi smo šampioni Evrope po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak 3,3 milijarde evra smo privukli u našu zemlju“, kazao je on.

Vučić je naveo da ta kompanija sada zapošljava 200 inženjera, a ići će na čak 1.000.

„Mislim da njihov dolazak nema veze sa litijumom, već sa našim državnim podsticajima, obrazovanim kadrom i dobrom poslovnom klimom“, zaključio je Vučić.

Misija Riviana je da svet zadrži avanturističkim svojim proizvodima i uslugama i pomogne planeti prelaženjem na energiju i transport bez ugljenika. Rivijan dizajnira, razvija i proizvodi električna vozila i dodatnu opremu i prodaje ih direktno kupcima na potrošačkom i komercijalnom tržištu.

Ono što Rivian čini posebnim jeste direktna veza sa kupcem tokom celokupnog iskustva posedovanja vozila, kreirajući jedinstven odnos uzmeđu Riviana kao proizvođača i korisnika vozila.

Izvor: Netokracija/B92

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

  1. Konkurisaću, ez obzira na odine. Mislim da je znanje važnije. Ono što stručnjaci rade godinama može se pokazati za p a r nedelja. Radio sam sa svetskim dizajnerima, a drug prijatelja dizajnerom svetskog glasa i dobitnik mnogih nagrada.
    Radim na razvoju proizvoda što malo ljudi pojedinaca u svetu radi samostalno.
    Imam PATENT za Mobilne uređaje za proizvodnju električne energije za mnoge potrebe, a i za ELEKTRO AUTOMOBILE, umesto bilo kojih baterija, jedinstveno u svetu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti