Američki nuklearni reaktori među najstarijim na svetu

Najstarije nuklearne reaktore na svetu trenutno ima Švajcarska, sa prosečnom starosti 46,3 godina, sledi Belgija sa 42,3 godine. U SAD-u je trenutno operativno 92 nuklearna reaktora. Nihova prosečna starost iznosi 41,6 godina.

Najnovije izdanje Izveštaja o stanju svetske nuklearne industrije pokazuje da su nuklearne elektrane u SAD među najstarijim na svetu. 92 reaktora u zemlji, koji su trenutno operativni, imaju srednju starost od 41,6 godina. Jedine nuklearne flote na svetu koje su starije su u Švajcarskoj (46,3 godine) i Belgiji (42,3 godine). Međutim, Švajcarska i Belgija imaju mnogo manje reaktora od Sjedinjenih Država, koje imaju najveći nuklearni program na svetu. Stariji pojedinačni reaktori se koriste u Jermeniji i Holandiji.

SAD su među prvima usvojile komercijalnu nuklearnu energiju 1950-ih, što objašnjava broj reaktora koji danas stare. Građevinski bum između 1960-ih i 1970-ih stvorio je današnje nuklearne elektrane u Sjedinjenim Državama. Osim pet reaktora završenih 1990-ih i jednog završenog 2016. godine, svi su bili zaostaci odloženih građevinskih projekata iz 1970-ih, koji su naišli na blokade zbog regulatornih problema i protivljenja nuklearnoj energiji.

Ovaj grafikon prikazuje srednju starost flota nuklearnih reaktora u odabranim zemljama 2022. godine (u godinama). Izvor: Statista

Protivljenje s kojim se nuklearna industrija suočila, kao i nuklearna nesreća na ostrvu Tri milje 1979. godine, doveli su do toga da je poslednji put započeta izgradnja nuklearnog reaktora u SAD 1978. To je datum koji simbolizuje status faze, tehnologija koju nuklearna energija dugo drži. Ipak, dok svet prolazi kroz krizu snabdevanja energijom zbog rata u Ukrajini i embarga protiv Rusije, nuklearna tehnologija ponovo izaziva interesovanje. Taj novi entuzijazam se susreće sa zastarelom infrastrukturom koja dovodi u pitanje mogućnost brzog oživljavanja.

Međutim, dolazi do malih iskoraka, čak i u zemljama poznatim po tvrdoglavom protivljenju nuklearnoj energiji. Nemačka je nedavno produžila mogućnost korišćenja preostala tri reaktora do aprila 2023. Nemačka je prvobitno planirala da isključi sve reaktore do kraja godine. Srednja starost flote ove države je 34 godine i izlazi iz pogona pre isteka svog životnog veka.

Nemačka produžila radni vek preostala tri nuklearna reaktora, mogući i drugi preokreti

U Japanu, koji je takođe značajno smanjio broj operativnih reaktora od katastrofe u Fukušimi 2011. godine, prosečna starost deset aktivnih reaktora je 31,4 godine. Ipak, nekoliko reaktora se približava 60-oj godini života. Ovo je nekada bila granica životnog veka, koju bi zemlja sada mogla promeniti zbog trenutnih okolnosti. U Belgiji, gde je srednja starost reaktora viša od 40 godina, peticija za odlaganje gašenja jednog reaktora u septembru nije uspela. Vlada je, nakon početka rata u Ukrajini, produžila kraj životnog veka za tri reaktora sa 2023. na 2025.

Dok je u Belgiji i Nemačkoj odobreno produženje rokova za postupno gašenje, potpuni preokret bi mogao da se desi u Holandiji i Švedskoj jer nove, konzervativnije vlade favorizuju ovu tehnologiju. Italija, koja je napustila, pa čak i zabranila nuklearnu energiju nakon katastrofe u Černobilju 1986, takođe bi mogla da napravi preokret po pitanju ove tehnologije, pod svojom novom desničarskom vladom.

Građevinski problemi u SAD

U Izveštaju o statusu svetske nuklearne industrije, SAD su navedene kao jedna od samo 15 zemalja koje se aktivno bave nuklearnom energijom. Započeta je izgradnja dva nova reaktora u elektrani Vogtle u Džordžiji 2013. godine, ali još uvek nisu završeni. Proces odobravanja je bio dug nakon katastrofe u Fukušimi, a odlaganja su nastavljena i nakon postavljanja temelja, što je kulminiralo bankrotom kompanije koja je gradila reaktor. Vlada SAD je uskočila sa kreditom kako bi projekat bio završen. Očekuje se da će jedna od jedinica postati operativna ubrzo, oko 17 godina nakon prvobitnog predloga.

Planirano je da izgradnja dva reaktora u Juti počne sledeće godine i da se završi 2030. godine, nakon što je predlog već predstavljen 2007. Osim toga, očekuje se da će kompanija NuScale izgraditi šest malih reaktora u Ajdahu do 2030. koristeći novu modularnu tehnologiju. Međutim, posmatrajući pređašnja kašnjenja, na osnovu tačnosti ovih vremenskih rokova, ograničena je sposobnosti nuklearne energije da brzo ili značajno otkloni trenutne energetske probleme, u SAD i drugde. Dok je protivljenje nuklearnoj energiji omekšalo zbog trenutne krize, veliki udeo stanovništva je i dalje odbija, a lokalno protivljenje novim projektima će nesumnjivo biti žestoko kao i uvek.

Izvor: Forbes

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti