Amerika je spremna za gasni ,,bum“

Proizvodnja prirodnog gasa u Sjedinjenim Američkim Državama treba da postavi novi rekord od 93,3 milijarde kubnih stopa dnevno (Bcfd) 2022. godine i nastaviće da raste i nakon toga, prelazeći 100 Bcfd 2024. godine, navedeno je u novoj analizi Rystad Energy, uz napomenu da je Apalački basen bio najbolji u klasi tokom 2020. godine, kada je reč o intenzitetu emisije CO2.

U analizi Rystad Energy naglašeno je da će performanse ključnih gasnih basena u SAD privući povećano interesovanje investitora i tržišta, „intenzivnom emisijom CO2, kapitalnom efikasnošću i potencijalnim nalazištima koja se pažljivo ispituju radi dobijanja gasa“.

Proizvodnja prirodnog gasa u Sjedinjenim Državama postigla je rekordnih 92,1 Bcfd u 2019. godini, ali je proizvodnja opala na 90,8 Bcfd prošle godine zbog pandemije Covid 19, istaknuto je u analizi Rystada. Kompanija je saopštila da očekuje da će količina za 2021. godinu pasti na 89,7 Bcfd, ali je dodala da će se trend brzo promeniti, kako se efekat pandemije bude povlačio i kako se budu povećavale aktivnosti u glavnim basenima u zemlji.

Iz Rystada navode da će regija Haynesville (gde su škriljci izvor gasa) imati ulogu u najvećem rastu proizvodnje gasa u budućnosti. Kao preduslov navode da mora da se odobri izgradnja više cevovoda za transport gasa. Predviđa se da će Haynesville dodati oko 10 Bcfd od 2020. do 2035. godine, povećavajući proizvodnju za 86 procenata tokom tog vremenskog perioda. To znači da će region zauzimati oko 21 odsto proizvodnje gasa u zemlji 2035. godine, u poređenju sa 13 procenata 2020. godine, zaključuju iz Rystad Energy.

Kompanija predviđa da će pridružena proizvodnja gasa iz Permijskih regija Delaware i Midlanda ostvariti više od pet Bcfd rasta od 2021. do 2035. godine, pre svega sa područja Delaware. Procenjuje se, takođe, rast od oko 16 procenata u proizvodnji gasa u regiji Apalači, pre nego što konačni potencijal bude dostignut, sa predviđanjem da će regije Marcellus i Utica dodati pet Bcfd u naredne dve decenije.

Analiza kompanije pokazala je da je Apalački basen bio najbolji u klasi u SAD 2020. godine, kada je reč o intenzitetu emisije CO2, sa 7,1 kg CO2 po barelu ekvivalenta nafte (boe). Odmah za ovom regijom sledi regija Haynesville, sa intenzitetom od 7,5 kg CO2 po boe, Niobara sa 10,6 kg CO2 po boe, Permijski basen sa 10,9 kg CO2 po boe, područje u Južnom Teksasu Eagle Ford sa 11 kg CO2 po boe, i Bakken sa 20,7 kg CO2 po boe.

„Takav nivo performansi intenziteta CO2 dovodi Apalači u vrh među svim naftnim i gasnim poljima na svetu. Kako basen postaje zreliji i kako se primenjuju najbolje savremene prakse, predviđamo da će se Apalači dodatno poboljšati u intenzitetu CO2 u naredne tri do četiri godine“, rekla je Emili McClain, viši analitičar u Rystad-u, u izveštaju kompanije.

Izvor: Rigzone

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti