Amerika zapošljava rekordan broj robota

U SAD, kompanije nastoje da održe korak sa snažnom potražnjom i zbog toga se bore da privuku radnike raseljene zbog pandemije. Sada vide robote kao alternativu za dodavanje ljudskih mišića na svoje montažne trake. Narudžbina novih robota porasla je za 37% u odnosu na 2020 godinu.

Kompanije u Severnoj Americi angažovale su rekordan broj robota u prvih devet meseci ove godine jer su žurile da ubrzaju montažne linije i borile se da dodaju ljudske radnike.

Fabrike i drugi industrijski korisnici naručili su 29.000 robota, 37% više nego u istom periodu prošle godine, u vrednosti od 1,48 milijardi dolara, prema podacima koje je prikupila industrijska grupa Udruženje za naprednu automatizaciju. To je premašilo prethodni vrhunac postavljen u istom vremenskom periodu 2017. godine, pre nego što je globalna pandemija preokrenula ekonomije.

Žurba za dodavanjem robota deo je većeg porasta investicija jer kompanije nastoje da održe korak sa snažnom potražnjom, što je u nekim slučajevima doprinelo nestašici ključnih dobara. U isto vreme, mnoge kompanije su se borile da privuku radnike raseljene zbog pandemije i vide robote kao alternativu za dodavanje ljudskih mišića na svoje montažne trake.

Nestašica ljudstva

„Preduzeća jednostavno ne mogu da pronađu ljude koji su im potrebni – zato se utrkuju u automatizaciji“, rekao je Džef Bernštajn, predsednik Udruženja za unapređenje automatizacije, poznatog kao A3.

Roboti takođe nastavljaju da guraju u sve više uglova ekonomije. Auto kompanije su odavno kupile većinu industrijskih robota. Ali 2020. kombinovana prodaja drugim vrstama preduzeća prvi put je nadmašila automobilski sektor – i taj trend se nastavio i ove godine. U prvih devet meseci ove godine, porudžbine robota u vezi sa automobilima porasle su za 20% na 12.544 jedinice, prema A3, dok su porudžbine neautomobilskih kompanija porasle za 53% na 16.355.

„Ne radi se o tome da automobilizam usporava – on raste“, rekao je Burnstein. Ali drugi sektori – od metala do proizvođača hrane – rastu još brže.

Porast potražnje

Kompanija Džona Njumana je jedna od njih. Atena Manufakturing (Athena Manufacturing, koja se bavi proizvodnjom metala za druge proizvođače u Ostinu (Austinu) u Teksasu, sada ima sedam robota, uključujući četiri instalirana ove godine. Svoju prvu mašinu kupio je 2016. godine. Njuman je rekao da su roboti pomogli Ateni da odgovori na porast potražnje, uključujući skok narudžbi od 50% za delove koje koriste proizvođači poluprovodničke opreme.

Mašine su takođe omogućile Ateni da pređe na konstantan rad po prvi put prošle godine, rekao je on. Kompanija zapošljava 250, ali bi se, rekao je, mučila da pronađe radnike koji bi popunili nepopularne noćne smene.

Izvor: CNN

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti