Neuspešna aukcija rumunske Hidroelektrike

Arbitražni spor sa Slovencima za Srpsku težak 90 miliona KM

Na osnovu tužbe slovenačkog preduzeća Vijadukt zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu, Republika Srpska će, prema konačnoj odluci arbitražnog suda u Vašingtonu, morati da plati izuzetno visoku odštetu i arbitražne troškove.

Republika Srpska je izgubila 90 miliona maraka u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća Vijadukt, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Ova informacija potvrđena je iz više izvora koji su naveli da će Republika Srpska morati da isplati ukupno 45 miliona evra odštete i arbitražnih troškova.

Odštetni zahtev upućen 2015. godine

Reč je o konačnoj arbitražnoj odluci za koju ne postoji pravni lek, odnosno pravo žalbe, što znači da će Srpska morati da isplati dosuđeni odštetu i arbitražne troškove koji su, uobičajeno, izuzetno visoki.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je HES Vrbas, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora. Pošto dogovor nije postignut, većinski vlasnik HES-a, slovenački Viadukt, pokrenuo je zahtev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodeli koncesije, vredan 165 miliona evra, Vlada RS je sa HES Vrbas potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE Krupa i HE Banjaluka-Niska.

Odbijena nagodba

Međutim, godinu kasnije, oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Slovenci su, da podsetimo, pre pokretanja arbitraže nudili nagodbu od nekoliko miliona evra, ali su u Vladi Republike Srpske to odbili, smatrajući da je pravda na njihovoj strani.

Kako dogovora nije bilo, Vijadukt 2016. godine pokreće postupak i traži odštetu od oko 100 miliona maraka.

Godinu dana kasnije, Vlada Republike Srpske potpisala je sa Savetom ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka.

Inače, Republiku Srpku je u ovom sporu zastupala advokatska kancelarija Karanović i Nikolić, a Vijadukt kacelarija Baroš iz Banjaluke.

Ni jedni ni drugi nisu želeli da komentarišu odluku.

Pravobranilaštvo isključeno iz procesa

Zanimljivo je da je Pravobranilaštvo Republike Srpske bilo isključeno iz ovog procesa jer po zakonu iz 2017. godine nema pravo da zastupa javna preduzeća i ustanove u ovakvim i sličnim postupcima.

Najveće zasluge što su advokati preuzeli ove izuzetno unosne poslove pripadaju tadašnjem poslaniku Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini RS, a danas odanom koalicionom partneru SNSD-a, Darku Banjcu.

Naime, on je uložio amandman i tako sprečio Pravobranilaštvo da deluje i štiti imovinu Srpske, što im je posao za koji ih, svakako, plaćaju građani.

Izvor: Capital

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti