Aukcija za 5G mrežu u Srbiji do kraja 2021.

Zbog pandemije postupak aukcije za operatore 5G mreže u Srbiji je odložen. Srbija nije odustala od uvođenja 5G mreže, pripreme traju a do kraja naredne godine biće sprovedena aukcija, rekla je Tanjugu Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija ističući da je 5G mreža namenjena, pre svega, inudustriji, da to nije mreža koju će u velikoj meri moći da koriste konzumetni mobilnih sadržaja, kao što je 4G mreža.

Srbija nije odustala od uvođenja 5G mreže, pripreme traju, ali je zbog pandemije postupak aukcije za operatore odložen, izjavila je Tanjugu ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izrazivši očekivanje da će do kraja naredne godine biti sprovedena aukcija.

„Mi smo se prirpremali za tu aukciji i pripreme su još uvek u toku, jer da bi se ona sprovela neophodno je doneti pravilnike o korišćenju spektra na određenoj frekvenciji, neophodno je doneti uredbu i mi radimo pripremu, ali je sama aukcija odložena zbog pandemije, a razlozi su pre svega ekonomske prirode“, navela je ministarka ističući da ima zainteresovanih operatora, jer postoji zainteresovanost industrije.

Matić, takođe, kaže da je 5G mreža namenjena, pre svega, inudustriji, da to nije mreža koju će u velikoj meri moći da koriste konzumetni mobilnih sadržaja, kao što je 4G mreža.

„Dakle, ona je usmerena, pre svega, ka industriji, najviše autoindustriji, poljoprivredi, medicini koja u svetu koristi 5G mreže. Ali, usled globalne ekonomske krize, zbog pandemije čije razmere sada ne možemo ni da pretpostavimo, industrija se povukla, zbog pravljenja procena da li je ekonomski opravdano da se u ovom trenutku ide na ulaganja koja su ogromna kada govorimo o opremi za 5G mrežu koja je neophodna operatorima ali i samoj indsutriji“, objašnjava Matić.

Govoreći o razlogu zašto je došlo do odlaganja aukcije ove godine Matić je izrazila nadu da će tokom 2021. okolnosti biti drugačije, da će doći do stabilizacije tržišta u čitavom svetu.

„Ne smemo da zaboravimo jednu jako bitnu činjenicu, a to je da moblini operatori koji su na našem tržištu i mogu da učestvuju u aukciji, od Vipa preko Telenora, su deo međunarodnih korporacija koje odluke o ulaganjima donose na višim nivoima. Znači, ima mnogo razloga zbog kojih se to desilo, a mi se nadamo da će sledeće godine te velike korporacije, ipak, odlučiti da je vreme da se ponovo krene u ulaganja u 5G mrežu, i mi ćemo biti spremni. Za Republiku Srbiju je najvažnije da aukcija ukoliko dođe do nje bude u pravom trenutku i da mobilni operatori mogu da izdvoje onaj iznos koji ćemo mi proceniti za taj spektar. Jer, naš je interes da se što veća sredstva sliju u budžet“, rekla je Matić objašnjavajući da se ne može očekivati, ukoliko bi aukcija bila sprovedena u najgorem trenutku ekonomske krize, da se postigna najviša cena za taj spektar. „Tako da treba proceniti i globalnu ekonomsku situaciju, platežnu moć, kako to procenjuju sama sedišta tih komapnija, ali verujemo da u toku sledeće godine, pretpostavljamo krajem 2021. bi moglo da dođe do toga”.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti