Aukcije umesto fid-in tarifa: Šta to znači za potrošače, EPS i, naravno, investiture?

U današnjoj emisiji Jelica Putniković u razgovoru sa stručnjakom za energetiku Željkom Markovićem, koji je bio direktor Snabdevanja u EPS-u, traži odgovore na to šta su aukcije, kakva je razlika u odnosu na prethodni sistem podsticaja i ono što je najvažnije, ko će u celoj priči profitirati, odnosno, da li će građani kao potrošači platiti krajnji ceh.

Uvođenje obnovljivih izvora energije, alternativnih klasičnim kapacitetima – termoelektranama na ugalj, velikim hidrocentralama pa i nuklearkama u svetu pa i Srbiji bilo je skopčano sa takozvanim fid-in tarifama. Države su investitorima garantovale povratak uloženih sredstava uvođenjem sistema obaveznog otkupa proizvedene električne energije po definisanoj ceni. Otkup je kod nas obavljala Elektroprivreda Srbije a ceh su plaćali potrošači, mada je dobar deo „pokrivanja“ ovih tarifa padao i na sam EPS zbog čestog neusklađivanja obima fid-in tarife sa novoizgrađenim kapacitetima.

Sve skupa, ovaj sistem u svetu je prevaziđen pa je i Srbija organizovala prvu aukciju za električnu energiju proizvedenu u vetroelektranama i na solarnim farmama. Ovaj sistem podsticaja već se primenjuje u Evropi i model je opet iskopiran.

Aukcije umesto fid-in tarifa za obnovljive izvore energije

Treba reći da će investitori, i bez fid-in tarifa, bići zaštićeni takozvanim tržišnim premijama.

Tržišna premija je podsticaj za proizvodnju električne energije kojom država štiti proizvođača od promene tržišnih cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji, tako što isplaćuje razliku između ponuđene cene na aukciji i tržišne cene. Ako tržišne cene budu veće od ponuđene cene proizvođača na aukciji, proizvođač će razliku platiti državi.

U saopštenjima Ministarstva rudarstva i energetike navedeno je da su aukcije za dodelu tržišnih premija za ukupno 450 MW najveće aukcije koje se odjednom sprovode u regionu Zapadnog Balkana i prve aukcije u okviru trogodišnjeg plana podsticaja kroz koji će biti obezbeđeno ukupno 1.300 MW novih kapaciteta zelene energije. Najniža ponuđena cena na aukciji iznosila je 64,48 evra po megavat-satu (€/MWh) za vetroelektrane, odnosno, 88,65 evra po megavat-satu za solarne elektrane, što je skoro duplo jeftinije od trenutnih tržišnih cena. Država Srbija će, navode iz MRE, tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane prihodovati između 240 i 600 miliona evra samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije.

Treba, ipak, reći da i država garantuje pobednicima na aukciji da ne budu u minusu.

U današnjoj Energiji Sputnjika Jelica Putniković u razgovoru sa stručnjakom za energetiku Željkom Markovićem, koji je bio direktor Snabdevanja u EPS-u, traži odgovore na to šta su aukcije, kakva je razlika u odnosu na prethodni sistem podsticaja i ono što je najvažnije, ko će u celoj priči profitirati, odnosno, da li će građani kao potrošači platiti krajnji ceh.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti