Auspusi izgubili sudski spor

Sud pravde Evropske unije je odbacio optužbe Brisela, Madrida i Pariza da je Evropska komisija postavila previsoke ciljeve za smanjenje emisija štetnih gasova.

Najviši sud Evropske unije odbacio je u danas tužbu koju su gradovi Brisel, Madrid i Pariz podneli protiv Evropske komisije, u kojoj su je optužili da je postavila previsoke granice za emisije azota iz automobila.

Sud pravde Evropske unije (CJEU) je time poništio raniju presudu u korist gradova, koju je doneo Opšti sud, a na koju su se žalile Nemačka, Mađarska i Evropska komisija.

Slučaj se vrti oko odluke Komisije, nakon Dizelgejt (Dieselgate) skandala 2015. godine, da se uvede testiranje stvarnih emisija iz vožnje kao dopuna laboratorijskim procedurama i postavljanje ograničenja emisije azotnih oksida za laka putnička i komercijalna vozila.

Gradovi su se žalili da su granice veće od onih po standardu „evro 6“, koji se primenjuje na laka vozila registrovana od 2015. Takve granice, kako tvrde, podrivaju njihove sposobnosti da regulišu cirkulaciju vozila, kako bi smanjili zagađenje vazduha.

Opšti sud je podržao njihov stav. Sud pravde Evropske unije (CJEU) je, međutim, poništili presudu Opšteg suda.

CJEU je utvrdio da se direktiva Komisije odnosi samo na registraciju i prodaju vozila, a ne na njihovo kretanje na putevima, tako da gradovi nisu bili direktno obuhvaćeni zakonodavstvom.

Međutim, viši sud je rekao da gradovi i dalje mogu da ograniče promet vozila kako bi zaštitili životnu sredinu bez kršenja zakona EU.

Izvor: Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti