Australija: Baterije, sunce i vetar protiv uglja

Elektroprivreda Australije vrši brz prelaz ka 100% obnovljivoj energiji, ali da li se mreža može pouzdano održati stabilnom bez starih, „sinhronih“ generatora uglja? Baterije su prvobitno napravljene da pomognu ujednačavanju promenljive snage vetra i sunca. Ali, ispostavilo se da mogu da rade sve što može i generator, i više od toga.

Australijski ministri energetike su spremni da objave predlog Odbora za energetsku sigurnost za redizajn nacionalnog tržišta električne energije. Ovo pitanje „sigurnosti“ će biti od ključne važnosti.

Istorijski gledano, generatori uglja su snabdevali do četiri petine električne energije u Australiji. Od 2010. godine 12 elektrana na ugalj se povuklo, ostalo je 18 u NEM-u (Nacionalna tržište električne energije).

U martu 2021. EnergyAustralia je najavila da će 2028. godine zatvoriti elektranu Yallourn. Sistem zahteva redizajniranje kako bi obezbedio sigurnost bez uglja.

Svi znaju da generatori uglja snabdevaju energijom, ali takođe pružaju i „bezbednost“. Novo istraživanje pokazuje da su baterije i tehnologije čiste energije u stanju da pruže sigurnost. Ovo dozvoljava elektranama na ugalj da se bezbedno penzionišu.

Šta znači „bezbednost“ mreže

Ugalj i drugi „sinhroni“ generatori drže frekvenciju i napon naizmenične struje u sigurnom opsegu.

Frekvencija električne energije u mreži mora biti blizu 50 Hz, u suprotnom oprema neće raditi. Kontrola frekvencije se većinom postiže električnom inercijom velikih obrtnih turbina u elektranama na ugalj, gas i hidroelektranama.

Inercija je svojstvo struje u celokupnoj mreži (pa čak i među interkonektorima).

Kada su regulatori dozvolili sinhronim generatorima da popuste podešavanja regulatora, frekvencija je narušena u NEM. Veći deo ovog problema je rešen kada je ova usluga ponovo regulisana

Kontrola napona meri se snagom sistema. Snaga sistema je lokalno svojstvo distributivne ili prenosne mreže. Pružaju je veliki generatori, a takođe i specijalizovani elementi mreže koji ne daju energiju.

Ako ne možemo da obezbedimo „inerciju“ i „snagu sistema“ iz obnovljivih izvora energije, možda će biti potrebno obezbediti generatore uglja koji će nastaviti da rade i nakon što više ne budu komercijalno održivi.

Kako baterije rešavaju problem

Baterije su prvobitno napravljene da pomognu ujednačavanju promenljive snage vetra i sunca. Ali, ispostavilo se da mogu da rade sve što može i generator, i više od toga. Oni se brzo razvijaju u smeru obezbeđivanja inercije i snage sistema.

Pretvarač/invertor koji povezuje bateriju na mrežu se može programirati tako da vrlo brzo i precizno smanji ili poveća frekvenciju i napon.

Baterije i tehnologije obnovljivih izvora energije zasnovane na invertoru brzo sustižu i čak pobeđuju stare tehnologije

Generator uglja je u stanju da pruži inerciju jednaku njegovom kapacitetu samo oko tri sekunde. Baterija može da obezbedi inerciju sve dok se ne isprazni zaliha energije.

Baterija od 350 MW, koju će u Austriji razviti EnergyAustralia, verovatno će moći da pruži najmanje tri puta veću inerciju od povučene termoelektrane na ugalj Yallourn.

Inovacije smanjuju troškove

Baterijama je od 2017. dozvoljeno da se takmiče na tržištima pomoćnih usluga za kontrolu frekvencije. Oni već određuju cenu i uklapaju se u tržišni udeo konvencionalnih generatora.

Mali, ali sve veći broj mrežnih baterija brzo povećava svoj udeo na tržištu kontrole frekvencije NEM

Projekt u severnom Kvinslendu promenio je način na koji pretvarači na četiri velike solarne elektrane reaguju na promene mrežnog napona, i oni sada obezbeđuju snagu sistema. Trošak ovoga bi trebao iznostiti oko 4% troškova konvencionalnog sinhronog kondenzatora.

Vlade moraju voditi

Prošlog meseca Odbor za energetsku sigurnost dao je saveznim i državnim ministrima energetike mogućnosti za redizajn NEM-a. Savezni ministar energetike Angus Tailor može pokazati vođstvo pozivanjem ESB-a da ukloni regulatorne prepreke baterijama, promoviše inovacije i olakša državnu energetsku politiku.

Zone obnovljive energije koje su države izgradile doneće oko 40 GW proizvodnje i mnogo GW skladišta. Ovo novo snabdevanje energijom plus nabavke koje će omogućiti podršku inercije i snage Sistema, omogućiće Australiji da brzo i bezbedno dekarbonizuje sistem električne energije.

Postojeći sistem pogrešno prepozaje da je rizik na projektima obnovljive energije. Načelo „ne nanosi štetu“ primorava ih da trpe posledice zbog slabosti snage sistema, za koje nisu odgovorni. Princip „uzročnik plaća“ kažnjava ih zbog nestalnosti izlaska sunca i vetra, za koju nisu odgovorni.

Na kraju krajeva, inertnost i snaga sistema su i javno dobro i treba ih efikasno obezbediti u ime svih potrošača.

Australijski operater energetskog tržišta je u najboljem položaju da to ostvari, i već izveštava o planovima za otklanjanje inertnosti i nedostataka u pogledu snage sistema. Novi sistem nabavki smatraće se uspešnim ako dovede do ulaganja u nova inovativna rešenja.

Izvor: RenewEconomy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.