Australija želi da iskoristi potencijal otpadnih voda kroz proizvodnju vodonika

Australijska vlada kaže da želi da razvija svoju vodoničnu industriju i proizvodi „čist“ vodonik čija će cena biti manja od dva australijska dolara (1,45 dolara) po kilogramu. S obzirom na način proizvodnje zelenog vodonika i njegovu trenutnu proizvodnu cenu, jedna od alternativa bi svakako bila proizvodnja vodonika iz otpadnih voda, na čijem projektu uveliko radi tim naučnika sa Univerziteta Monash.

Istraživači u Australiji će raditi sa komunalnim preduzećima i istražiti potencijal otpadnih voda kroz proizvodnju vodonika u pokušaju da povećaju njegovu održivost i povećaju resurse.

Projekat će voditi  tim naučnika  sa Univerziteta Monash u Melbournu. Sarađivaće sa četiri kompanije kroz  neprofitabilno udruženje Water Research Australia: Iarra Vallei Water, Melbourne Water, Southeast Water and Water Corporation.

Međunarodna agencija za energiju je opisala vodonik kao „svestrani nosilac energije“. Ima širok spektar primena i može se primeniti u sektorima kao što su industrija i transport.

Može se proizvesti na više načina. Jedna metoda uključuje upotrebu elektrolize, pri čemu električna struja razdvaja vodu na kiseonik i vodonik. Ako električna energija koja se koristi u ovom procesu dolazi iz obnovljivih izvora, poput vetra ili sunca, onda ga neki nazivaju „zelenim“ ili „obnovljivim“ vodonikom.

U saopštenju Univerziteta Monash je navedeno da će cilj projekta biti „rešavanje izazova nestašice vode u procesu proizvodnje vodonika”.

To bi se učinilo kroz „razvoj inovativnog pristupa koji ponovo koristi korišćenu vodu kao sirovinu za proizvodnju vodonika elektrolizom vode”.

Među onima koji su komentarisali projekat bio je Ksivang Zang, profesor hemijskog inženjeringa na Univerzitetu Monash.

„Količina otpadnih voda koja je trenutno dostupna za upotrebu daleko je veća od količine vode potrebne za elektrolizu vode za proizvodnju vodonika. Većina prečišćene vode u Australiji je ispuštena u okolna vodna tela ili reciklirana za navodnjavanje, nakon što je prečišćena u centralizovanim opštinskim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. S obzirom na to da je zapremina prečišćene vode iz ovih postrojenja veoma konzistentna, to je obećavajući izvor vode za elektrolizu“, rekao je profesor Zang.

Nije jedinstven projekat

Ideja o korišćenju otpada za proizvodnju vodonika nije jedinstvena za projekat u Australiji.

Na primer, u martu ove godine istraživači sa Univerziteta Coventri saopštili su da su radili sa  kompanijom Severn Trent i Organics Group na projektu „pretvaranja kanalizacionog otpada u čisto gorivo za cisterne i druga vozila“.

„Severn Trent trenutno uništava otpadni amonijak prisutan u kanalizaciji zbog njegovih toksičnih svojstava. Ovaj program rada mogao bi ga videti uhvaćenog i pretvorenog u vodonik“, saopšteno je iz britanskog univerziteta.

Trenutno se ogromna proizvodnja vodonika temelji na fosilnim gorivima, a proizvodnja zelenog vodonika je skupa. Australijska vlada kaže da želi da razvija svoju vodoničnu industriju i proizvodi „čisti“ vodonik. On bi koštao manje od dva australijska dolara (1,45 dolara) po kilogramu.

Ranije ovog meseca, britanski naftni i gasni gigant BP rekao je da je „proizvodnja zelenog vodonika i zelenog amonijaka korišćenjem obnovljive energije“ sada tehnički izvodljiva u velikoj meri u Australiji.

Zaključak energetskog giganta zasnovan je na nalazima studije izvodljivosti objavljene u maju 2020. Godine. Takođe je podržan od strane Australijske agencije za obnovljivu energiju, kompanije za razvoj solarne energije Lightsource bp i firme za konsaltnig usluge GHD Advisory.

U svom saopštenju, BP je opisao ogromnu državu Zapadna Australija kao „idealno mesto“ za razvoj „obnovljivih izvora energije velikih razmera. Oni zauzvrat mogu proizvesti zeleni vodonik i/ili zeleni amonijak za domaće i izvozno tržište“.

Izvor: CNBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti