Automatizacija i obnovljivi izvori energije donose uštede stočarima?

Stočarska proizvodnja ove godine je bila izuzetno teška. Osim suše, ovu poljoprivrednu granu naročito pogađa nedostatak radne snage. Rešenje je, tvrde stočari, u automatizaciji, kao i korišćenju obnovljivih izvora energije, koji donose značajne uštede u proizvodnji.

Porodica Morvai iz Temerina decenijama unazad se bavi stočarstvom, tačnije mlečnim govedarstvom. Šandor je peta generacija koja se bavi ovim poslom, a glavni zadatak njegovog gazdinstva je proizvodnja mleka. U posao su uključene tri porodice, Šandor, njegov brat, majka i baka, ali zapravo svi učestvuju ravnopravno – od najstarijeg do najmlađeg člana porodice. Sveukupno uzgajaju 100 krava rase holštajn, a u taj broj ubrajaju se kako muzna grla, tako i telad i junice.

Mleko ne prerađuju, već isključivo predaju otkupljivaču, velikoj kompaniji. Na godišnjem nivou, čitava porodica Morvai proizvede između 250.000 i 300.000 litara mleka.

„Kao i drugim poljoprivrednicima, tako je i nama ova godina bila izuzetno teška, jer zbog suše nismo imali dovoljno hrane za stoku. Takođe, situacija nije bila dobra ni u pogledu otkupne cene mleka, ali srećom na kraju godine se i to malo korigovalo“, kaže Šandor Morvai.

Izmuzište za bržu i efikasniju mužu krava

Na oko 100 hektara zemlje uzgajaju detelinu lucerku, pšenicu, raž, soju, kukuruz i gotovo celu ratarsku proizvodnju usmeravaju za potrebe ishrane krava. Izazovi u stočarstvu su mnogobrojni. Ipak, kako bi olakšao i ubrzao posao, naš sagovornik je ove godine po drugi put konkurisao kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za pomoć pri nabavci izmuzišta. Sada će, kaže, moći da premosti problem radne snage, budući da je na tržištu i u njihovoj okolini teško pronaći fizičke radnike.

„Veliko nam je olakšanje, jer nam trenutno za posao muže ujutro i uveče treba najmanje troje ljudi. Sada kada budemo montirali izmuzište jedan čovek će moći da ceo proces uradi lagano i to za pola vremena, koje je inače trebalo da se utroši klasičnom mužom. Dobili smo 60 odsto povraćaja sredstava, bez poreza na dodatu vrednost, i to nam je mnogo značilo“, pojašnjava naš domaćin.

Inače, moderna izmuzišta za krave su fleksibilna i modularna, što znači da se mogu prilagoditi potrebama farme, odnosno životinjama. Ove karakteristike obezbeđuju nesmetan promet krava i dobre performanse muže.

Mehanizacija rešava nedostatak radne snage

Pre tri godine su istim putem nabavili jednu rol-balirku i od tada taj proces pripreme hrane za stoku ne zahteva fizičku radnu snagu, budući da su prethodno imali i mašinu koja bale tovari na prikolicu. Poznato je da stočari u jednoj godini rade čitavih 365 dana i zato, kaže Šandor, treba ulagati u mehanizaciju i težiti ka tome da se što više postupaka automatizuje, kako bi bili mirne glave i ne bi razmišljali ko će sutra uraditi posao.

„Nikad nema kraja kada govorimo o nabavci mehanizacije, jer nam svaki put nešto zatreba. Plan nam je da sledeće godine nabavimo prikolicu za rol-bale. Inače, iz godine u godinu povećavamo broj muznih grla, ali i površine zemlje koje obrađujemo, kako bismo životinjama obezbedili dovoljno hrane. Videćemo kakva će biti naredna godina, pa ćemo shodno tome i da donosimo odluke“, kaže Šandor Morvai iz Temerina.

Obnovljivi izvori energije za uštede u proizvodnji

Manje od 50 km istočno, još jedan stočar je razmišljao o uštedama u svojoj proizvodnji. Milorad Trivunović iz Banatskog Dvora 2015. godine počeo je da se bavi uzgojem živine. Podigao je farmu sa 100.000 pilića. Reč je o porodičnom poslu u koji su, osim njega, uključeni njegova supruga i roditelji.

„Pre ovoga bavili smo se stočarstvom i imali smo farmu krava. Međutim, tu su krenuli problemi i svašta je bilo nejasno, pa smo rešili da sve rasprodamo i krenemo da se bavimo uzgojem živine. Danas radimo po svetskoj tehnologiji i kada je reč o proizvodnji, opremi, kao i o principima uštede“, objašnjava Trivunović.

On objašnjava da se bave uslužnim tovom. Farma je na biomasu, koja omogućava najveću uštedu i zaradu u ovom poslu, dodaje Milorad.

„Ove godine smo kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo konkurisali za linije pojenja i ventilaciju. Plan nam je da se u narednom periodu okrenemo i ugradnji solarnih panela za proizvodnju struje, a to će nam takođe omogućiti dodatnu uštedu“, kaže naš sagovornik.

Izvor: Agroklub

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti