Azerbejdžanski gas ne ugrožava ruske isporuke Evropi

Azerbejdžanski gas neće štetiti izvozu Gasproma, poručuju ruski energetski stručnjaci komentarišući da bi Gasprom, ako bi ponudio evropskim potrošačima konkurentnu cenu, njegov izvoz u Evropu mogao porasti. Ali, procenjuju za TASS, nije za očekivati nagli pad cene ruskog gasa u budućnosti, jer će Gazprom pokušati da uravnoteži obim isporuka i cena.

Azerbejdžanske isporuke gasa Bugarskoj i Grčkoj, koje stižu gasovodom TAP, neće imati snažan uticaj na izvoz Gasproma zbog malih količina koje Baku isporučuje Evropi i tendencije povećanja potražnje za gasom u Evropskoj uniji, istovremeno smanjujući sopstvenu proizvodnju tamo, preneo je TASS. Azerbejdžan će 31. decembra početi da snabdeva Bugarsku gasom, prenosi Banker.bg.

Azerbejdžan će godišnje isporučivati milijardu kubnih metara gasa Bugarskoj i Grčkoj. Ruski stručnjaci, sa kojima je razgovarao TASS ne vide u ovim količinama veliku pretnju smanjenju izvoza ruskog gasovoda iz cevovoda, za koji se očekuje da će ove godine iznositi 179 milijardi kubnih metara.

Prema rečima generalnog direktora Instituta za nacionalnu energiju Sergeja Pravosudova, pitanje je koliko dugo će Azerbejdžan moći da isporučuje male količine Bugarskoj i Grčkoj, jer tamo nema posebno ogromnih nalazišta, prema zvaničnim izveštajima.

Međutim, čak i sa ovim malim količinama, Azerbejdžan lišava Gazprom monopola na snabdevanje gasom u Bugarskoj i smanjuje udeo ruskog gasa na grčkom tržištu.

Sergej Kapitonov, analitičar za gas u Energetskom centru Moskovske škole za upravljanje Skolkovo primećuje da je „za Bugarsku dogovorena milijarda kubnih metara gasa iz Azerbejdžana samo trećina godišnje potrošnje, za Grčku ta količina predstavlja 20 odsto potrošnje“.

Drugi stručnjak, Poliščuk, rekao je da bi, ako bi Gazprom ponudio evropskim potrošačima konkurentnu cenu, njegov izvoz u Evropu mogao porasti, ali nije očekivao nagli pad cene ruskog gasa u budućnosti, rekavši da će Gazprom pokušati da uravnoteži obima i cena.

Izvor: Banker.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.