Grčka izlazak iz lignita

Azijske države domaćim zalihama fosilnih goriva čuvaju svoju energetsku stabilnost

Glavni energetski strateg S&P Globala, Atul Arija, rekao je da, iako su kriza u Evropi i rat u Ukrajini globalno podigli cene energenata kao što su nafta i gas, to ipak nije oštetilo proizvodnji električne energije u Aziji jer se tamo koristi domaći ugalj koji je jeftiniji. Udeo uglja u proizvodnji električne energije za azijsko-pacifička tržišta je više od 60 odsto.

Dok se Evropa bori sa nestašicom struje, azijsko-pacifičko snabdevanje električnom energijom ostaje bezbedno uglavnom zato što region i dalje koristi mnogo uglja, pokazuju podaci.

S obzirom da su isporuke tečnog prirodnog gasa u regionu preusmerene na Evropu, proizvođači električne energije u Aziji ne samo da imaju manji pristup LNG-u, već su morali da odustanu od kupovine skupljeg LNG-a zbog velike potražnje u Evropi.

Evropa se bori sa nestašicom gasa dok Rusija smanjuje svoje isporuke, terajući mnoge zemlje u energetsku krizu uoči zime. Britanska nacionalna mreža upozorila je na moguće nestanke struje.

U utorak je EU odustala od predloženog ograničenja cena ruskog gasa pošto je postavila nove mere za borbu protiv visokih cena energenata. Rusija je ranije rekla da će zaustaviti sve isporuke energenata u EU ako evropski blok uvede ove granice, koje potiskuju ruske prihode i cene roba.

Azija se oslanja na ugalj dok je uvoz LNG-a u padu

Glavni energetski strateg S&P Globala, Atul Arija rekao je da, iako su kriza u Evropi i rat u Ukrajini globalno podigli cene goriva kao što su nafta i gas, to ipak nije naštetilo proizvodnji električne energije u Aziji.

„U Aziji, umesto da koriste gas, zemlje koriste ugalj jer je ugalj domaći proizvod i jeftiniji je“, rekao je Arija.

Za razliku od Evrope koja se oslanja na gas za stvaranje energije, gas je manje relevantan za Aziju. On čini samo 11% Azijskog energetskog miksa, pri čemu većina gasa dolazi iz domaće proizvodnje, rekao je, Aleks Vitvort koji radi u kompaniji Vud Mekenzi i šef je istraživačkog centra koji se bavi analizom načina proizvodnje elektrčne energije u Aziji i Pacifiku. Udeo uglja u proizvodnji električne energije za azijsko-pacifička tržišta je više od 60 odsto, rekao je Vitvort.

Prema najnovijem izveštaju o gasu Međunarodne agencije za energetiku, azijski kratkoročni uvoz LNG opao je za 28% u prvih osam meseci ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ukupan uvoz LNG-a opao je za 7% na godišnjem nivou.

Kina najveći svetski uvoznik LNG-a je smanjila uvoz za 59%

Kina, najveći svetski uvoznik LNG-a, smanjila je uvoz ovog energenta za 59%. Smanjenje uvoza LNG-a za Japan, Pakistan i Indiju iznosilo je 17%, 73% i 22%, respektivno, saopštila je IEA.

Domaće zalihe fosilnih goriva daju Azijskim državama energetsku sigurnost

Agencija je objasnila da kineske kupce ne odvraćaju samo visoke cene, već i usporavanje ekonomije zemlje, blaže zimske temperature i snažna domaća proizvodnja sopstvenog gasa i uglja.

Ovi faktori su stvorili prilike za veću upotrebu uglja u Aziji, usred napora da se smanji upotreba fosilnih goriva. Na primer, Korejska elektroenergetska korporacija je poslednjih meseci počela da koristi više uglja, prema Institutu za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu.

Kompanija je u julu ove godine koristila oko 26 odsto više uglja u poređenju sa prethodnim mesecom, ali je to i dalje manje od količine utrošene prošle godine, pokazali su podaci IEEFA.

Ovo znači da je Koreja koja, kao i Japan, koristi više gasa od drugih azijskih tržišta – morala u izvesnoj meri da da se takmiči za ograničeni gas poput Evrope. Ali, zbog dostupnosti domaćih zaliha, oni su sigurniji od Evrope, dodao je Vitvort.

Zavisnost Azije od uglja umesto od gasa – znači i veću energetsku sigirnost

Drugim rečima, zavisnost Azije od uglja i relativno manje oslanjanje na uvoz gasa znači da ima veću energetsku sigurnost.

Uopšteno govoreći, strože isporuke LNG-a i više cene sada znače da bi neke zemlje morale da se oslanjaju na relativno „jeftinija i prljavija goriva“, rekao je Voren Paterson, šef strategije za robu kompanije ING Economiks.

„Očekivalo bi se da će okruženje visokih cena fosilnih goriva ubrzati zeleni pritisak vlada širom Azije, posebno imajući u vidu da su neke od ovih ekonomija veliki neto uvoznici energenata“, rekao je Paterson.

„Međutim, jasno je da primena obnovljivih izvora energije zahteva vreme i neće ublažiti zabrinutost za energetsku bezbednost u kratkom roku. Stoga, verovatno ćemo videti više podsticaja za povećanje snabdevanja fosilnim gorivima“ dodaje Paterson.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti