Kina aukciji naftnih rezervi

Azijske rafinerije predvode globalnu potražnju za naftom

Skok porudžbina u azijskim rafinerijama dobar je pokazatelj globalne potražnje za naftom. Tražnju predvodi Kina, čije rafinerije su prošlog meseca preradile gotovo rekordne količine sirove nafte, što je doprinelo rekordnom ekonomskom rastu ove zemlje u prvom kvartalu. I japanske i rainerije sa Tajlanda kupuju naftu. Ove godine su fjučersi Brenta porasli za 30%, poslednji put je trgovano po ceni od blizu 67 dolara za barel.

Povećana kupovina kineskih mega-rafinerija, kao i nekih japanskih naftnih kompanija oživele su fizičko tržište sirove nafte u Aziji.

Rongšeng Petrohemikal Ko (Rongsheng Petrochemical Co) izašao je na tržište početkom ovog meseca, kako bi nabavio oko sedam miliona barela sa Bliskog Istoka, za isporuku od juna do jula. Sa više od pet miliona barela kupljenih u martu, ovo spada u najveću mesečnu kupovinu od oktobra, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. Pored toga, ojačalo je i spot tržište ruskih ESPO tereta, na kome se trgovalo za 1 USD iznad poslednjeg prijavljenog posla.

Porast aktivnosti na ključnom azijskom tržištu dolazi usred pokazatelja da se globalna potrošnja nafte popravlja kako se ekonomije, uključujući SAD, oslobađaju uticaja pandemije. Ove nedelje su i Međunarodna agencija za energetiku i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) imale pozitivne procene, iako kartel i njegovi saveznici planiraju da ublaže ograničenje snabdevanje. Do sada su u 2021. godini fjučersi Brenta porasli za 30% i poslednji put je trgovano blizu 67 dolara za barel.

U Aziji su trgovci čekali na dalje znakove poboljšanja potražnje širom regiona, nakon što je kupovina spot tereta prigušena od strane Kine, što je oslabilo celokupno azijsko fizičko tržište. To povlačenje kineskih kupaca poklopilo se sa većim uplivom iranske nafte, koju su sankcionisale SAD, a veće cene i unazađeno (backwardated) tržište su podstakli lokalno smanjenje zaliha.

Iako će se u narednim danima posmatrati spot kupovina nafte manjih nezavisnih kineskih rafinerija, država očigledno predvodi globalni oporavak potrošnje nafte. Njene rafinerije su prošlog meseca preradile gotovo rekordne količine sirove nafte, što je doprinelo rekordnom ekonomskom rastu u prvom kvartalu.

Naftno polje Upper Zakum

Rongšengovo postrojenje u Singapuru je kupilo šest miliona barela sirove nafte Murban i sa gornjeg naftnog polja Zakum (Upper Zakum) iz Abu Dabija, zajedno sa dodatnih milion barela sa katarskog naftno-gasnog polja Al Šahin (Al-Shaheen) za isporuku u rafineriju u kineskom gradu Džaušen (Zhoushan), navode trgovci koji su tražili da budu anonimni.

Rongšeng nije jedini, japanske rafinerije, takođe, rano izlaze da bi obezbedile bliskoistočne zalihe. Pored toga, drugi prerađivači poput tajlandskog PTT Pcl i japanske kompanije Fuji Oil Co raspisali su u petak tendere za kupovinu kisele sirove nafte iz Perzijskog zaliva, čiji će rezultati najverovatnije isplivati sledeće nedelje.

Izvor: WorldOil

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.