Azijske zemlje vodeći investitori u energiju uglja

Kina, Indija, Indonezija, Japan i Vijetnam planiraju da izgrade više od 600 elektrana na ugalj, ugrožavajući globalne klimatske ambicije. U Kini, Indiji i Indoneziji se procenjuje da će obnovljiva energija moći da nadmaši ugalj do 2024., dok će u Japanu i Vijetnamu ugalj biti neekonomičan do 2022., navodi u novom izveštaju Carbon Tracker.

Pet azijskih zemalja ugrožava globalne klimatske ambicije ulažući u 80% planiranih novih svetskih termoelektrana na ugalj, navodi u novom izveštaju Carbon Tracker.

Carbon Tracker je otkrio da Kina, Indija, Indonezija, Japan i Vijetnam planiraju da izgrade više od 600 elektrana na ugalj, iako je obnovljiva energija jeftinija od energije proizvedene u većini novih elektrana na ugalj.

Investicije u jedan od ekološki najštetnijih izvora energije mogle bi da generišu ukupno 300 gigavata energije – što je, primera radi, dovoljno za napajanje Velike Britanije više od tri puta – uprkos pozivima stručnjaka za klimu iz UN-a da se otkaže izgradnja svih novih elektrana na ugalj.

Catharina Hillenbrand von der Neyen, autorka izveštaja, rekla je da bi „investitori trebali da se klone novih projekata uglja, od kojih će, verovatno, mnogi od samog početka stvoriti negativne prinose, u doba kada obnovljivi izvori nude jeftinija rešenja koja podržavaju globalne klimatske ciljeve.”

Dok Azija i dalje ulaže novac u postrojenja za proizvodnju i koriščćenje uglja, zemlje širom razvijenog sveta ubrzavaju planove za njihovo ukidanje. Vlada Velike Britanije najavila je planove da pomeri rok za prestanak rada termoelektrana na ugalj za godinu dana ranije od planiranog, odnosno na 2024. godinu.

Alok Sharma, predsednik 26. Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26), koja će se ove godine održati u Glazgovu, rekao je da se vlada odlučna da pošalje jasnu poruku prijateljima širom sveta da je čista energija put napred.

„Učinak ovog koraka biće daleko veći ako svet možemo povesti sa sobom, pa je naša želja da podržimo čistu i pravednu energetsku tranziciju ključan deo mojih pregovora na putu do Cop26“, rekao je.

Kina je vodeći svetski investitor energije uglja, sa planovima da poveća svoje postojeće elektrane na ugalj sa postojećih 1,100 gigavata za još 187 gigavata, navodi se u izveštaju. Carbon Tracker tvrdi da bi solarne i vetroelektrane u Kini već mogle da generišu jeftiniju električnu energiju od više od 85% postojećih elektrana na ugalj i da će do 2024. obnovljiva energija moći da nadmaši svu snagu na ugalj.

U Indiji, drugom najvećem svetskom proizvođaču uglja, i Indoneziji, obnovljiva energija će, takođe, moći da nadmaši ugalj do 2024. godine, dok će u Japanu i Vijetnamu ugalj biti neekonomičan u poređenju sa obnovljivim izvorima energije do 2022. godine.

Izvor: The Guardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti