Bajatović: Imaćemo dovoljno gasa po cenama nižim od tržišnih

Bajatović je izjavio da gasa neće nedostajati ni domaćinstvima ni industriji. Skladišta u Banatskom dvoru, kao i u Gaspromu i Mađarskoj predstavljaju ozbiljnu energetsku bezbednost za našu zemlju. Predsednik Vučić i Viktor Orban su u Budimpešti dogovorili međusobnu solidarnost kada je reč o energetskoj bezbednosti. Kada je reč o najavljenom drugom poskupljenju gasa ove godine, koje se očekuje oko 1. novembra, Bajatović kaže da ono sigurno neće biti više od 10 odsto, šta god se dešavalo na tržištu gasa, kao i da je kod nas cena gasa i dalje ispod tržišne.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će Srbija imati dovoljno gasa tokom  predstojeće zimske sezone za domaćinstva, ali i za industriju, pošto imamo uskladišteno ukupno oko 700 miliona kubika, plus skoro 400 miliona koje će kod nas imati Gasprom.

Bajatović je rekao za Tanjug i da, ukoliko dođe do drugog poskupljenja gasa ove godine, ono neće biti veće od 10 odsto bez obzira na uslove na tržištu.

„Ukupno u Banatskom dvoru ćemo imati 395 miliona kubika gasa za Srbiju, plus otprilike isto toliko će i Gasprom uskladistiti, što predstavlja priličnu bezbednost. U Mađarskoj ćemo uskladištiti nepunih 300 miliona kubika, a ako uspemo i nešto više“, rekao je Bajatović.

Ističe da to predstavlja ozbiljnu energetsku bezbednost za našu zemlju.

„Što se tiče povlačenja gasa iz Mađarske, imamo punu fleksibilnost, tako smo dogovorili sa mađarskim partnerima. I ove sezone ćemo iz  skladišta u Mađarskoj moći da povlačimo naš gas u danima kada nam to treba, do šest miliona kubika dnevno. S obzirom na to da iz Banatskog dvora možemo da povlačimo pet miliona kubika, to znači da mi za peglanje pikova imamo oko 11 miliona kubika, što je potpuno dovoljno“, naveo je Bajatović.

„Srbija je energetski bezbedna“

Podseća da prema dugoročnom ugovoru sa Rusijom imamo  zagarantovano šest miliona kubika dnevno.

„Možemo smatrati da ćemo svakog dana imati dovoljne količine  gasa za sve potrošače. Procenjujemo da će ove godine ukupno biti potrošeno 2,86 mlrd kubika gasa, to jest od 1. oktobra ove do 1. oktobra sledeće godine“, kazao je Bajatović, preneo je Tanjug.

Takođe, naveo je da su predsednik Vučić i Viktor Orban u nedelju u Budimpešti dogovorili međusobnu solidarnost kada je reč o energetskoj bezbednosti i dodao da to i jesu principi EU.

„Vidimo da su evropska skladišta na nivou popunjenosti oko 90 odsto, što garantuje bezbednost da se neće smrznuti, ali ostaje pitanje koliko će biti gasa za industriju u Evropi. To su planovi koji će se razmatrati na nivou EU. Što se tiče Srbije, imaćemo puno snabdevanje i za sve industrijske potrošače. I u tom smislu su jasni dogovori Vučića i Orbana, kao i aranžman na osnovu dogovora Vučića i Putina, koji idu u korist toga da Srbija može sebe smatrati čak i dugoročno, barem u naredne dve – tri godine, u smislu gasa energetski bezbednom zemljom“, naglasio je on.

Poručio je da gasa neće faliti ni domaćinstvima, niti industrijskim potrošačima.

Poskupljenje gasa neće biti veće od 10 odsto

Kada je reč o najavljenom drugom poskupljenju gasa ove godine, kaže da ono sigurno neće biti više od 10 odsto, šta god se dešavalo na tržištu gasa.

Napominje da je dobro da u skladištu postoje rezerve u slučaju da bude nekih vanrednih dešavanja u svetu.

I u tom smislu smo bezbedni, dodao je Bajatović.

Kaže da je cena sada, na osnovu dugoročnog ugovora koji imamo sa Rusijom oko 300 dolara za 1.000 metara kubnih.

Bajatović je rekao da je kod nas cena gasa i dalje ispod tržišne.

„Mi smo zaštitili potrošače i industrijske i individualne, kako bi što manji bio udar na životni standard građana. Time smo zaštitili i industrijske  potrošače i zadržali radna mesta u fabrikama koje troše gas“, naveo je Bajatović za Tanjug.

Navodi da će Srbijagas u septembru obavestiti javnost koliko će tačno iznositi drugo poskupljenje gasa ove godine koje će, kako je rekao, verovatno biti od 1. novembra.

„Što znači da će plaćanje tog gasa biti suštinski od 1. januara ili eventulano u decembru. Videćemo šta pokazuje tekuća livkidnsot Srbijagasa“, rekao je Bajatović.

Izvor: Politika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti