Gasifikacija Beograda do kraja 2022. godine

Bajatović: Imaćemo dovoljno gasa po prihvatljivoj ceni čitave naredne godine

Srbija ni jednog trenutka neće biti ugrožena po pitanju gasa, ni po količinama u ukupnom zbiru, ni po vršnoj potrošnji i na kraju sezone ostaće nam pun Banatski Dvor, rekao je Generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je danas da će naša zemlja imati dovoljno gasa do kraja grejne sezone, po prihvatljivim cenama za građane i industriju i da vlada i „Srbijagas” već počinju pripreme za narednu grejnu sezonu.

Srbija je sigurno energetski bezbedna

U suštini imam dve dobre vesti, jedna je da nas Bog gleda, pa su temperature visoke. Do sada je od početka grejne sezone dnevna potrošnja varirala između 10 i 13 miliona metara kubnih. U ovom momentu do 1. januara možemo iz pravca Turskog toka da imamo 11 miliona kubika, od čega najveći deo vrlo povoljno iz one naftne formule koju su dogovorili predsednici Vučić i Putin, jedan deo je po značajno nižoj ceni nego na TTF-u, a od 1. januara ćemo moći da imamo 13 miliona kubnih metara dnevno”, rekao je Bajatović za Tanjug.

Dodao je da u skladištu u Mađarskoj imamo trenutno uskladišteno nešto više od 300 miliona metara kubnih, uz mogućnost da upumpavamo do šest miliona metara dnevno.

„Kad to sve saberete, Srbija je sigurno energetski bezbedna, a pri tome do kraja grejne sezone nećemo potrošiti ni jedan jedini metar kubni iz Banatskog Dvora, gde imamo 286 miliona metara kubnih gasa”, rekao je Bajatović.

Objasnio je da će očekivana dnevna potrošnja u januaru, ako baš bude hladno, biti oko 14 miliona metara kubnih, uz pikove u kojima će se trošiti do 17 miliona kubika.

Srbija ni jednog trenutka neće biti ugrožena po pitanju gasa

„Kako se vidi iz prethodne matematike, Srbija ni jednog trenutka neće biti ugrožena po pitanju gasa, ni po količinama u ukupnom zbiru, ni po vršnoj potrošnji i na kraju sezone ostaće nam pun Banatski Dvor”, naglasio je direktor „Srbijagasa”.

Dodao je da se od pomenutih količina, tri miliona kubnih metara gasa dnevno troši na proizvodnju električne energije u termoelektranama-toplanama, što omogućava da se smanji uvoz struje.

Bajatović je podsetio da će od 1. januara gas poskupeti 11 procenata i najavio da će u toku 2023. biti još manjih poskupljenja, ali tako da će i građani sa najnižom platom moći da plate grejanje.

On je istakao da je Vlada Srbije u budžetu planirala 800 miliona evra za nabavku gasa za narednu grejnu sezonu 2023/2024. što će, uz kreditna zaduženja koje će „Srbijagas” uzeti od banaka, biti dovoljno da se nabave neophodne količine gasa za grejanje i industriju u sezoni od koje svi očekuju da će biti krizna na tržištu gasa.

Izvor: Politika

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti