Bajdenov petrolejski marketing

Bajden okončava finansiranje inostranih fosilnih projekata

Američki predsednik Džo Bajden naredio je obustavu američke finansijske podrške inostranim energetskim projektima sa ugljem i visokim sadržajem ugljenika. Cilj ove politike je, kako se navodi u saopštenju, da osigura da većina američkih međunarodnih energetskih angažmana promoviše čistu energiju. Grupe za zaštitu životne sredine se slažu da je ova politika korak u pravom smeru, ali i da je puna izuzetaka i rupa u zakonu, koje bi mogle da potkopaju njene ciljeve.

Bajdenova administracija je naredila vladinim agencijama SAD da odmah prestanu da finansiraju inostrane projekte fosilnih goriva, koji intenzivno koriste ugljenik i da daju prioritet međunarodnoj saradnji na primeni tehnologije čiste energije, navodi se u američkim diplomatskim izvorima.

Rojters saznaje da bi angažmani američke vlade trebalo da odražavaju ciljeve postavljene u izvršnoj naredbi izdatoj početkom godine, koja ima za cilj da okonča američku finansijsku podršku inostranim energetskim projektima sa ugljem i visokim sadržajem ugljenika.

Promovisanje čiste energije kao krajnji cilj

„Cilj politike opisane u nastavku je da osigura da velika većina američkih međunarodnih energetskih angažmana promoviše čistu energiju, unapređuje inovativne tehnologije, podstiče konkurentnost čiste tehnologije SAD i podržava tranziciju na nulu emisija, osim u retkim slučajevima kada je u pitanju nacionalna bezbednost , geostrateški razlozi ili obezbeđivanje pristupa energijeranjivim oblastima, gde nijedna alternativa sa nižim sadržajem ugljenika ne postižu iste ciljeve“, navodi se u poruci Bajdenove administracije.

Politika definiše „ugljenično-intenzivne” međunarodne energetske angažmane kao projekte čiji je intenzitet gasova sa efektom staklene bašte iznad granične vrednosti od 250 grama ugljen-dioksida po kilovat satu i uključuje ugalj, gas ili naftu.

Ova politika zabranjuje bilo kakvo finansiranje od strane američke vlade prekomorskih projekata uglja koji ne hvataju i skladište emisije ugljenika, dozvoljavajući saveznim agencijama da se angažuju na proizvodnji uglja samo ako projekat obuhvata totalno hvatanje i skladištenje emisija ugljenika  ili ako je deo ubrzanog ukidanja.

Ipak postoje izuzeci

Ovom politikom se izuzimaju projekti koji intenzivno koriste ugljenik iz dva razloga: smatra se da su potrebni zbog nacionalne bezbednosti ili geostrateških razloga ili su ključni za obezbeđivanje pristupa energiji ranjivim oblastima.

Ova politika formalizuje ciljeve koje je postavila administracija ranije.

Rupe koje bi mogle da potkopaju ciljeve

Grupe za zaštitu životne sredine kažu da je politika, za koju su se dugo zalagali, korak u pravom smeru, ali stvara rupe koje bi mogle da potkopaju njene ciljeve.

„Ova politika je puna izuzetaka i rupa u zakonu kojima nedostaje jasnoća i mogla bi potpuno obesmisliti ova ograničenja finansiranja fosilnih goriva“, rekla je Kejt DeAngelis, stručnjak za finansije u međunarodnoj organizaciji Friends of the Earth.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti