Balkanske zemlje lansiraju zajednički SESA satelit

Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Severna Makedonija udružile su se i osnovale prošle godine Svemirsku asocijaciju Jugoistočne Evrope (Southeast European Space Association - SESA). Plan je da uz pomoć Indijske svemirske agencije (ISRO), lansiraju zajednički SESA satelit, a u međuvremenu će sve organizacije nastaviti da aktivno rade na priključivanju projektima koje je svaka od ovih organizacija pojedinačno počela.

Države koje okružuju zemalje Balkana – Mađarska, Slovenija, Slovačka i Češka – već su započele vanzemaljske projekte i već imaju svoje satelite lansirane u svemir.

Slovenija je jedina zemlja koja je održala u životu tajanstveni jugoslavenski svemirski program, kome je, prema tvrdnjama iz filma „Houston, we have a problem“, polovinom prošlog veka zavidela i Amerika.

Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Severna Makedonija još nemaju ozbiljne svemirske programe, dok su Crna Gora i Albanija otišle nekoliko koraka dalje od svojih komšija.

SpaceX Falcon 9 lansirao dva albanska satelita

„Albanija je lansirala svoje prve satelite u svemir“, saopštio je albanski premijer Edi Rama 3. januara 2023.

Albanija-1 i Albanija-2 bile su među 114 satelita podignutih u orbitu na raketi SpaceX Falcon 9 koja je poletela s Cape Canaverala na Floridi u Sedinjenim Američkim Državama (SAD).

Premijer Rama je prethodno najavio da će sateliti odvesti Albaniju u novu eru u sprovođenju zakona u borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava. Sateliti bi trebalo da budu od velike pomoći albanskim vlastima, jer je ta zemlja jedna od vodećih u svetu po stopi uzgoja i distribucije kanabisa, prema podacima Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC).

Ključni podaci za održivi razvoj 

„Od danas Albanija ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu, zaštitu i upravljanje svojom teritorijom, pružajući u realnom vremenu vitalne podatke o brojnim ključnim aspektima održivog razvoja“, objavio je Rama na društvenim mrežama.

Prošlog septembra Albanija je potpisala 5,6 miliona evra vredan trogodišnji ugovor sa američkom kompanijom Satellogic USA Inc. za „namensku satelitsku konstelaciju“, tačnije, satelitsko praćenje Zemlje.

U izjavi nakon finaliziacije ugovora, kompanija je saopštila da će Albaniji dati prioritetni pristup dva satelita.

„Satellogic će omogućiti Albaniji da se pozabavi hitnim pitanjima koja uključuju upravljanje poljoprivredom, ilegalne useve, aktivnosti nelegalne gradnje, upravljanje saobraćajem, praćenje šumskih požara, sigurnosti granica i životne sredine“, naveli su u saopštenju.

Crna Gora lansirala prvi probni satelit

Prvi crnogorski satelit lansiran je u svemir 7. oktobra 2022. godine iz sela Viš, a u organizaciji Montenegro Space Researcha (MSR).

Prvi projekat svemirskog istraživanja u Crnoj Gori pokrenuo je mladi tročlani tim: Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević. I ovde je reč o nanosatelitu CubeSat koji u svojoj probnoj verziji meri i analizira UV zračenja, stanje ozona iznad Crne Gore i šalje prve fotografije svemira s jednog crnogorskog satelita.

Satelit je podignut na visinu od, otprilike, 40-ak kilometara i on je probni projekat za lansiranje ključnog projekta Luča koji je mnogo kompleksniji i podrazumeva dve faze i misije.

Tehnološke inovacije

„Luča I će ići, najverovatnije, od 80 km do 100 km visine (Kartmanove linije), nakon čega će se vratiti, dok će Luča II ostati u orbiti“, objašnjavaju članovi ovog ambicioznog tima.

Osnivači projekta navode da u Crnoj Gori ne postoji dovoljno prostora za proizvodnju tehnoloških inovacija, ali da se nadaju da će se iz godine u godinu situacija menjati nabolje.

Nastojimo da podignemo svest o značaju naučnoistraživačkih projekata i poduhvata, jer je to ključ opstanka naše planete. Uz podršku ministarstva i saradnju s državnim institucijama, možemo Crnu Goru da učinimo jednim od centara svemirske industrije u ovom delu Evrope”, poručili su iz Montenegro Space Research-a.

Perun I i CroCube u trci za prvi hrvatski satelit u svemiru

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja još nije lansirala satelit u Zemljinu orbitu. Studenti i profesori iz pet zagrebačkih visokoškolskih ustanova okupljeni su oko Jadranske aero-svemirske asocijacije (Adriatic Aerospace Association – A3), na čelu sa Slobodanom Dankom Bosancem sa Instituta „Ruđer Bošković“.

Njihova misija je da u okviru ovog hrvatskog svemirskog projekta u svemir lansiraju satelit Perun I, kao i da obrazuju mlade naučne generacije koje bi mogle da budu nada za razvoj hrvatskog svemirskog programa.

Kašnjenje sa lansiranjem satelita

Ova priča je počela 2020. godine, a tada se očekivalo da će Hrvatska svoj prvi satelit lansirati 2022. godine. Međutim, već je 2023, a Hrvatska i dalje nema svoj satelit u svemiru. Očekuje se da će Perun biti lansiran tek za godinu-dve, kako je u aprilu 2022. za blog Centra za naučne informacije napisao Zoran Kahrić iz NASA-e koji je saradnik na ovom projektu.

Perun I je projekat koji podrazumeva razvijanje, montiranje i lansiranje satelita 2U CubeSat. Iako, kada se spomene svemirski, mislimo na velike rakete, Perun je samo kockica dimenzija 10 cm x 10 cm x 10 cm. Glavna misija mu je da podstakne Hrvatsku na razvoj svemirske tehnologije.

U ekipi koja nastoji da pokrene Hrvatsku na razvoj svemirske tehnologije su na početku bili studenti sa zagrebačkih Fakulteta mašinstva i brodogradnje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Ekonomskog fakulteta, Saobraćajnog fakulteta i Visoke škole Algebra.

Kako je za CZI Kahrić dalje naveo, „tokom godina, profesor Bosanac je uspeo da oko ovog projekta okupi oko stotinu članova i to ne samo iz Hrvatske – projekat ima članove od SAD-a, do Kine“.

Visoka škola Algebra u Zagrebu biće centar u kome će se satelit sklapati i testirati. Kompanija Amphinicy će napraviti softver za komunikaciju, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija Osijek radi na solarnim ćelijama, Geolux iz Zagreba radi na kameri, a članovi s IRB-a na zemaljskoj stanici.

Snimanje kopna sa visine od 500 km

Satelit Perun I bi trebao da se sastoji od kamera koje će snimati hrvatsko kopno s visine od 500 kilometara i biče težak skoro jedan kilogram.

Pored projekta Perun I, u Hrvatskoj je u 2022. godini počeo da se razvija još jedan naziva CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru. Očekivano lansiranje satelita predviđeno je za drugu polovinu 2023. godine, i odvijalo bi se na Falcon 9 raketi, u vlasništvu svemirskog diva, kompanije Space X.

Danijela Jović je rukovodilac projekta CroCube i direktorika prodaje i komunikacija u slovačkoj firmi Spacemanic. Ova firma i hrvatska A3 asocijacija rade na razvoju i lansiranju „prve hrvatske kockice u svemiru”.

Spacemanic će praviti hardver, a sponzori bi trebalo da omoguće lansiranje u nisku zemljinu orbitu, dok A3 ima ulogu osiguravanja operacija vezanih za Zemlju i izgradnju zemaljskih satelitskih stanica.

Šta su to Cube sateliti?

I Perun I i CroCube su, ustvari, nanosateliti, pod nazivom CubeSat. To su standardizovani mali sateliti koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagođavanja slaganjem komponenti modela.

Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu, što drastično smanjuje njihovu cenu i vreme izrade, u odnosu na tradicionalne satelite.

I ovaj projekat je nosilac nacionalnog ponosa, pa je, tako, na službenoj stranici CroCube-a navedeno da kockasti oblik nanosatelita savršeno odgovara najpoznatijem hrvatskom nacionalnom simbolu prepoznatljivom širom svijeta – crveno-belim kockicama, zbog čega je i nazvan Prvom hrvatskom kockicom u svemiru.

Osnovana Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope (SESA)

Svemirski inženjering je skupa oblast koja zahteva velika ulaganja i velike ljudske resurse. Da bi zemlje regiona savladale manjak institucionalne podrške, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Severna Makedonija su se udružile i osnovale Southeast European Space Association (Svemirska asocijacija Jugoistočne Evrope).

SESA je rezultat višegodišnje regionalne težnje za udruživanjem koje je konačno realizovano 27. juna 2022. godine, a već u julu su održani prvi sastanci i definisana zajednička strategija delovanja, a onda započela i realizacija projekata.

Razvoj svemirskog inženjeringa

Ovu asocijaciju čine ispred Bosne i Hercegovine CERIT – Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara, ispred Srbije Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD), ispred Crne Gore Montenegro space Research iz Podgorice, ispred Hrvatske Adriatic Aerospace Association iz Zagreba i ispred Severne Makedonije Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja, kao i istaknuti pojedinci iz navedenih zemalja.

Cilj je, kako su rekli, razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa u kompletnom regionu, za opšte dobro.

Zajednički SESA satelit

U planu je da države uz pomoć Indijske svemirske agencije (ISRO) lansiraju zajednički SESA satelit (koji će takođe nositi SESA logo), a u međuvremenu sve organizacije aktivno rade na priključivanju projektima koje je svaka od ovih organizacija pojedinačno počela.

Upravni odbor SESA je odlučio da naredne četiri godine sedište SESA-e bude u Bosni i Hercegovini. Za direktora je izabran Anes Hadžiomerović, za zamenika direktora Armin Đidelija, a sekretar je Sanel Babić, saopšteno je iz Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju – CERIT.

Sposobnost saradnje

Ovim projektom zemlje Balkana su pokazale sposobnost saradnje i izgradnje uspešnih svemirskih programa kao odgovor na globalnu potrebu saradnje na projektima svemirskog inženjeringa.

Programi donose mnoge koristi za zemlje Balkana, kao što su razvoj novih tehnologija, unapređenje ekonomije, povećanje znanja i istraživanja, kao i poboljšanje komunikacije i prenošenja informacija.

Međutim, uprkos napretku i uspehu ovih malih, ali za Balkan značajnih svemirskih programa, države regiona su i dalje u manjoj meri uključene u međunarodne svemirske projekte u odnosu na druge zemlje. Zato je važno da se nastavi razvoj saradnje s drugim zemljama, kako bi se povećala uključenost i uticaj zemalja Balkana u oblasti svemirskog inženjeringa.

Izvor: TRT Balkan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti