Balkanske zemlje na svetskoj rang listi izvoznika struje

S izvozom električne energije u obimu od 1,08 milijardi evra, Hrvatska je rangirana na 16. mestu svetske liste koja ima ukupno 88 država. BiH se pozicionirala na 32. mesto, sa izvozom od 459 miliona evra. Srbija je sa ostvarenom prodajom na međunarodnom tržištu vrednom 143,2 miliona evra zauzela 43. mesto. Slede Severna Makedonija, Albanija i Crna Gora, prema podacima stranice worldstopexports.

Poslednjih nekoliko godina uveliko se raspravlja o mogućnosti poskupljenja električne energije u zemljama Balkana, iako neke od država u regionu proizvode i izvoze struju u značajnim količinama.

U kojoj meri zemlje Balkana izvoze električnu energiju, a koliko se, zapravo, oslanjaju na uvoz ovog važnog resursa?

Hrvatska – značajan izvoznik

Hrvatska je najveći izvoznik električne energije u regionu, prema statističkim podacima stranice worldstopexports. S izvozom električne energije koji je iznosio 1,08 milijardi evra, Hrvatska je rangirana na visokom 16. mestu svetske liste koja ima ukupno 88 država.

Najnoviji podaci hrvatskih institucija pokazuju da ukupni neto uvoz struje u toj zemlji iznosi blizu 9 odsto.

Prema procenama stručnjaka, Hrvatska bi već do 2030. godine mogla da bude energetski nezavisna zemlja, bez potrebe za uvozom.

BiH – izvoz prvi put premašio milijardu KM

Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine premašio je prošle godine prvi put milijardu KM, odnosno iznosio je blizu 547 miliona evra, pokazuju zvanični podaci.

Nakon rasta cena električne energije usled energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, bosansko-hercegovački izvoz ovog strateškog proizvoda 2022. godine bio je rekordan i iznosio je više od 1,07 milijardi KM, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Prema podacima stranice worldstopexports, izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine je 2021. godine iznosio 459 miliona evra. Na osnovu toga BiH je sa ostvarenim izvozom struje zauzela 32. mesto na svetu.

Iako je izvozni rezultat ostvaren prošle godine bio najbolji do sada, proizvodnja električne energije bila je u padu u većem delu godine. Do toga je dolazilo pod uticajem loših hidroloških uslova izazvanih dugotrajnom sušom, kao i zbog remonta pojedinih termoelektrana koji su trajali duže od plana.

Upravo zbog takvih okolnosti, ali i cena struje na tržištu i uvoz električne energije bio je rekordan. BiH je na uvoz prošle godine potrošila 201,1 milion eura, što je čak 79 posto više nego u 2021. godini.

Srbija

Prema podacima stranice worldstopexports, Srbija je na 43. mestu u svetu po izvozu električne energije, ostvarivši prodaju na međunarodnom tržištu vrednu 143,2 miliona evra.

Podaci zvaničnih institucija u Srbiji pokazuju da zemlja u proseku tokom godine potroši više od milijardu evra na uvoz električne energije.

Primera radi, Srbija je samo u novembru 2022. godine platila blizu 40 miliona evra za uvoz struje, a u decembru više od 50 miliona evra, pokazuju podaci Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema tome, može se zaključiti da Srbija u velikoj meri zavisi od uvoza struje iz drugih država.

Prema analizama srpskih stručnjaka, neka od rešenja za smanjenje prevelike zavisnosti od uvoza su investicije u vetroparkove, solarne elektrane i u energetsku efikasnost.

U prethodnoj deceniji proizvodnja struje u Srbiji smanjena je sa 38.600 gigavat sati, koliko je proizvedeno 2011. godine, na 38.235 gigavat-sati, kolika je bila proizvodnja u 2021. godini, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema ovim podacima, proizvodnja u hidroelektranama je u ovom periodu porasla sa 9.243 gigavat sati u 2011. na 11.984 gigavat sati 2021. godine. Proizvodnja u termoelektranama, gde se, inače, proizvodi najviše struje – oko dve trećine, smanjena je sa 28.672 na 23.734 gigavat sata.

Severna Makedonija

Podaci worldstopexportsa pokazuju da je Severna Makedonija 2021. godine ostvarila izvoz električne energije u vrednosti 129,7 miliona evra, a odmah iza nje je Albanija – s iznosom 125,3 miliona evra.

Na poslednjem mestu u regionu je Crna Gora s 58,9 miliona evra ostvarenog izvoza električne energije.

Crna Gora je ipak u periodu od januara do avgusta 2022. godine ostvarila izvoz električne energije gotovo tri puta veću nego u istom periodu 2019. godine, kada je vredelo 49 miliona evra. Ali, za deset meseci prošle godine uvoz električne energije vredeo je 193 miliona evra i bio je za 43 miliona evra veći nego izvoz u istom periodu prethodne godine.

Globalni bilans

Međunarodni prihod od izvoza električne energije iz svih zemalja iznosio je ukupno 56,5 milijardi evra u 2021. godini. Sveukupno, vrednost izvezene električne energije porasla je u proseku za 99,8 odsto za sve zemlje izvoznice od 2017. godine, kada je izvoz električne energije iznosio 28,2 milijarde evra.

Od 2020. do 2021. vrednost globalno izvezene električne energije pala je za 12,8 odsto.

Pet najvećih svetskih izvoznika električne energije su evropski dobavljači – Nemačka, Francuska, Švajcarska, Španija i Belgija. Zajedno, ta grupa velikih dobavljača električne energije obezbedila je 40,5 odsto globalno izvezene električne energije tokom 2021. godine.

Francuska je zemlja koja ostvaruje najveće trgovinske viškove od električne energije, ukupno 2,9 milijardi evra (neto višak porastao za 145,2 odsto u 2021. godini).

Izvor: TRT Balkan (Turska radio-televizija)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.