Balkanski tok – žila kucavica – garant energetske bezbednosti

Gasovod Balkanski tok kroz Srbiju će biti završen 1. oktobra, za kada je planiran start transita gasa iz naše zemlje u Mađarsku. Gasovod je žila kucavica. A ključne stvari za budućnost naše zemlje su energetska sigurnost, snabdevanje hranom i stabilnost javnih finansija, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska radova na kompresorskoj stanici u Velikoj Plani.

Radovi na Balkanskom toku biće završeni do 1. oktobra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom obilaska gradilišta kompresorske stanice u Velikoj Plani. Balkanski tok je zila kucavica.

Ističući da bez te stanice ne bi mogao da se obezbedi uravnotežen pritisak i da gas ne bi mogao da se transportuje prema Mađarskoj (start tranzita iz Srbije u Mađarsku najavljen je za 1. oktobar) Vučić je rekao: „Zadovoljan sam. Godinama smo čekali da radimo ovako važne infrastrukturne projekte, a gasovod je svakako jedna od najvažnijih. Ovo je velika stvar za Srbiju”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, predstavnika rusko-srpske firme Gastrans i izvođača radova na gasovodu Balkanski tok kroz Srbiju – preduzeća IDC-a i srpskih firmi podizvođača radova, kao i ruskog ambasadora u našoj zemlji Aleksandra Bocana Harčenka, obišao je radove na izgradnji kompresorske stanice u Velikoj Plani i uverio se u stepen realizacije ovog strateškog projekta za Republiku Srbiju.

Balkanski tok je žila kucavica

U razgovoru sa graditeljima i radnicima Vučić je rekao da „ovakav gasovod nije izgrađen 70-80 godina. Gasovod je žila kucavica”.

„Kad smo ugovarali izgradnju gasovoda Balkanski tok sumnjao sam da ćemo moći da ga završimo u roku. Kasni se doduše mesec-dva, što je minimalno u odnosu na epidemiju korona virusa. Ključne stvari za budućnost naše zemlje su energetska sigurnost, snabdevanje hranom i stabilnost javnih finansija”, istakao je Vučić.

Sekundarna gasna mreža

Predsednik je, govoreći o tržištu prirodnog gasa, istakao da se potrošnja tog energenta povećava u Srbiji.

„Potrošnja gasa u Srbiji će rasti na četiri-pet milijardi kubika godišnje. Važno je da se, zbog investitora, uradi sekundarna gasna mreža prema Valjevu i Vranju, kao i prema Priboju, Prijepolju i Sjenici. Ali, i da se gas dovede do svih zainteresovanih domaćinstava i tamo gde su već izgrađene distributivne mreže, u Kovačici, Surčini, Beloj Crkvi, Opovu”, rekao je Vučić.

Iz Velike Plane kreće gasifikacija istočne Srbije

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović upoznao je predsednika sa osnovnim karakteristikama i svim aktivnostima koje se sprovode da bi kompresorska stanica u Velikoj Plani, kao jedan veoma važan energetski objekat za našu državi, a na trasi Balkanskog toka, bio završen na vreme.

„Kompresorska stanica se gradi po najsavremenijim standardima. Procenat izgradnje sada je 87,4 odsto. Plan je da se odatle dalje gasifikuje istočna Srbija”, rekao je Bajatović.

Na pitanje predsednika Vučića u vezi sa gasifikacijom Valjeva direktor Srbijagasa je rekao da se radi na izradi plana i projektovanju.

„Uskoro počinje eksproprijacija zemljišta. Kada je reč o gasifikaciji na teritoriji od Leskovca do Vranja, pripreme su u toku. Trebalo bi od oktobra da počnu radovi i u tom delu”, rekao je Bajatović.

Direktor Srbijagasa istakao je ovom prilikom da je na gradilištu kompresorske stanice Velika Plana angažovano oko 1.500 radnika dnevno.

Prihod od taksi

Predsednik Vučić je zahvalio ruskim i našim kompanijama na velikom trudu, jer rade u nemogućim uslovima.

„Znam koliko je teško. Molim vas, jer moramo da završimo ceo posao do 1. oktobra. Imam strah da nećemo stići. A, ako stignemo nagradićemo ljude. Ali vas molim, bez obzira na ove veoma teške uslove da to uradimo”, poručio je predsednik države.

Vučić je kazao da je ponosan na taj projekat.

„Kada bude sve izgrađeno, kada budemo u stanju da na godišnjem nivou kroz gasovod prođe više od 12 milijardi kubnih metara gasa, zarađivaćemo novac na tranzitu gasa kada ga budemo isporučivali zemljama u region”, rekao je Vučić.

Evropski ekonomski projekat

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je nakon obilaska radova u Velikoj Plani da je reč o evropskom gradilištu na kojem se gradi evropski projekat. On je predsedniku Vučiću zahvalio na principijelnom stavu po pitanju snabdevanja Srbije gasom.

„Ovaj gasovod povećaće energetsku bezbednost i u centralnoj Evropi, ali i u drugim delovima Evrope. Ovo je velika stvar, ovde se vidi da je ovo ustvari evropski projekat u Srbiji, koja se zalaže za snabdevanje svog tržišta, ali i drugih”, dodao je Bocan Harčenko.

Ruski ambassador je istakao da je najbolji dokaz da je ovo evropsko gradilište činjenica da ovde rade firme iz Nemačke, Italije, Srbije, Rusije, kao i da su radnici iz mnogih zemalja.

„Ovo je privredni projekat. Tu nema mesta politici, bez obzira na sve negativne komentare koji se mogu čuti”, rekao je Bocan Harčenko.

Balkanski tok „prebrodio” Dunav

Prema podacima koji su saopšteni, do sada je završen linijski deo gasovoda kojim će se gas preko Turske i Bugarske kroz Srbiju transportovati do Mađarske i srednje Evrope. U toku je gradnja kompresorske stanice, koja će omogućiti da se podigne pritisak i gas dalje transportuje ka Evropi.

Dužina gasovoda od Crnog mora duž turske teritorije je 130 kilometara, potom 498 kilometara pripada Bugarskoj, a 403 kilometara Srbiji, dok u Mađarskoj dužina iznositi oko 85 kilometara. Gasovod ulazi u Srbiju kod Zaječara i izlazi kod Horgoša. Prva deonica je od bugarske granice do Žabara, druga od Žabara do Kovina, treća od Dunava kod Kovina do Gospođinaca i četvrta od Gospođinaca do mađarske granice kod Horgoša.

Javno preduzeće Srbijagas i mađarska kompanija FGSZ povezali su gasovod početkom jula na granici s Mađarskom. Kapacitet gasovoda koji prolazi kroz Srbiju iznosi oko 13 milijardi kubnih metara. Prečnik gasovoda je 1.200 mm, a maksimalni pritisak 75 bara.

Na teritoriji Srbije osim ove kompresorske stanice u Žabarima kod Velike Plane, izgrađeno je još 18 blok stanica, četiri prijemno-otpremna čistačka mesta i četiri merne stanice. Na kompresorskoj stanici obavlja se filtracija, prečišćavanje gasa od mehaničkih primesa. Gas se kompresuje (sabija) i hladi radi daljeg transporta sa zadatim parametrima temperature i pritiska kroz magistralni gasovod do sledeće kompresorske stanice.

Za ceo gasovod kroz Srbiju upotrebljeno je 190.000 tona cevi velikog prečnika. Izgrađeno je 12 prelaza preko velikih vodenih prepreka, uključujući Dunav u dužini od 1.400 metara, što je evropski rekord.

Realizacija projekta trajala je od 2019. do 2021. godine. Prema planovima gasovodom će prolaziti do 12,4 milijardi kubika gasa godišnje za potrebe Srbije i zemalja EU. Investitor projekta je Gastrans, zajedničko preduzeće Gasproma i Srbijagasa. Kompresorsku stanicu Velika Plana gradi firma IDC.

Izvor: Srbijagas

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.