Proizvodnja nafte iz škriljaca SAD

Bankrot i dalje preti američkom sektoru nafte i gasa

Naftna privreda SAD i u 2021. pred zatvorenim vratima banaka. Ove će godine iznos zaostalog duga biti niži nego 2020. - rejting agencija Fič procenjuje dug na 15 do 18 milijardi dolara. Talas bankrota, koji je poharao američki sektor proizvodnje iz škriljaca dovešće do pada proizvodnje ove godine u iznosu od 200.000 barela na dan.

Rejting agencija Fič (Fitch Ratings) upozorila je ove nedelje na kontinuiranu pretnju od difolta, odnosno neplaćanja, u američkom sektoru nafte i gasa, napominjući da će ta industrija i ove godine biti ona s najviše zadataka, prenosi bilten Nedelja NNKS-a pisanje Financial Times.

Prošle godine nekoliko desetina naftnih i gasnih operatera prijavilo je bankrot s kumulativnim dugom od 28 milijardi dolara, što je daleko nadmašilo kumulativni dug bilo koje druge industrije. Ove će godine, prema Fiču, iznos zaostalog duga biti niži – procenjuje se na 15 do 18 milijardi dolara – ali će i dalje nafta i gas ostati najlošiji u servisiranju kredita.

Prognoza rejting agencije usklađena je s drugim nedavnim ocenama o neposrednoj budućnosti globalne, a posebno američke naftno-gasne privrede, piše FT. Tako je konsultant Ristad Enerdži (Rystad Energy) prošlog meseca upozorio da će talas bankrota koji je poharao američki škriljni sektor dovesti do pada proizvodnje ove godine u iznosu od 200.000 barela na dan.

U prvih 11 meseci 2020. godine, ukupno 43 proizvođača nafte i 54 servisne naftne kompanije u SAD podnele su zahtev za zaštitu od bankrota. Većina će verovatno zatvoriti poslove, uklanjajući sa tržišta hiljade barela dnevne proizvodnje.

Ovo će na kraju doneti koristi za preživele. Međutim, koliko će im koristiti i dalje zavisi od razvoja potražnje, a ona je, zasad, obavijena misterijom.

Izvor: Bilten Nedelja NNKS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.