Novi talas korone usporiće rast potražnje za naftom

Barel nafte jeftin sve do 2023. godine

Sirova nafta mogla bi da bude jeftinija od 50 dolara po barelu do 2023. godine, navodi se u oktobarskom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku.

Nafte bi mogla ostati jeftinija od 50 dolara po barelu do 2023. godine, navodi se u oktobarskom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA), piše agencija TASS.

Iz IEA procenjuju da da je prognoza očekivanog pada potražnje za 8,4 miliona barela dnevno za ovu godinu, na 91,7 miliona barela na dan, relevantna samo ako se OPEC + u potpunosti pridržava uslova dogovora o smanjenju proizvodnje, a svetske rezerve smanje za četiri miliona barela po dan u četvrtom kvartalu.

"S povećanjem gornjeg nivoa proizvodnje OPEC + za 1,9 mb / d, koji je trenutno planiran za 1. januar, postoji samo ograničen prostor za tržište da apsorbuje dodatnu ponudu u narednih nekoliko meseci. Takođe, postoji rizik da oporavak potražnje zaustavi nedavni porast slučajeva Covid-19 u mnogim zemljama “,ocenjuju iz  agencija.

Navodeći da je potražnja za naftom u julu 2020. godine porasla za 3,4 miliona barela dnevno usled poboljšanja epidemiološke situacije i ukidanja restriktivnih mera širom sveta u izveštaju IEA upozoravaju da drugi talas COVID-19 i nove mere karantina sada usporavaju rast potražnje.

IEA je, takođe, zadržala svoju prognozu rasta potražnje za 5,5 miliona barela dnevno tokom 2020. godine.

Ažurirani sporazum OPEC + stupio je na snagu 1. maja i biće na snazi dve godine, s tim što od avgusta do decembra 2020. godine zemlje proizvođači nafte treba da smanje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a od januara 2021. do kraja aprila 2022. da smanje proizvodnju do 5,8 milion barela dnevno. Parametri sporazuma mogu se revidirati u decembru 2021. godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.