Cena nafte porasla pod uticajem snažne trgovine Kine

Barel nafte skoro 80 dolara

Barel nafte približio se na međunarodnim tržištima ceni od 80 dolara. Analitičari komentarišu da je poskupljenje izazvala zabrinutosti oko snabdevanja, zbog povećane tražnje u svetu kako pandemija jenjava.

Cene nafte nastavile su danas rast peti dan zaredom, pri čemu se severnomorska nafta Brent približava nivou od 80 dolara za barel zbog zabrinutosti u pogledu snabdevanja, s obzirom na povećanje tražnje u svetu kako pandemija jenjava.

Na noćašnjem azijskom trgovanju u 2:08 časova po srednjoevropskom vremenu cena Brenta je ojačala za 1,14 dolara ili 1,5 posto, na 79,23 dolara za barel, izveštava Rojters.

Američka WTI nafta je poskupela za 1,11 dolara ili 1,5 procenata, na 75,09 dolara, što je njen najviši nivo od jula, nakon što je prošle sedmice zabeležila petu uzastopnu nedelju rasta.

„U svim regionima se nastavlja oslanjanje na zalihe usled ograničenosti isporuka“, objavila je kompanija ANZ Riserč.

Rastuće cene gasa, takođe, utiču na povećanje tražnje za naftom i uspon cena „crnog zlata”, koje je sada relativno jeftinije za proizvodnju električne energije, dodaju analitičari ANZ-a.

Prva javna prodaja državnih rezervi nafte u Kini jedva da je doprinela zauzdavanju rasta cene, pri čemu su PetroČajna i Hengli Petrokhemikal kupili četiri kontigenta u ukupnom iznosu od oko 4,43 miliona barela.

Uvoz nafte u Indiji dostigao je u avgustu najviši nivo u poslednja tri meseca, oporavljajući se sa gotovo jednogodišnjeg minimuma zabeleženog u julu, jer su rafinerije ubrzano dopunjavale zalihe u očekivanju povećanja potražnje.

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti