Barjaktarović: U rudniku Soko bilo propusta u projektovanju i radu geološke službe

Prošle godine je usled curenja metana, u rudniku Soko živote izgubilo osam rudara. Dejan Barjaktarović smatra da je bilo propusta u projektovanju radova u ovom rudniku za koje se znalo 20 godina.

Predsednik Društva geoloških inženjera i tehničara Srbije Dejan Barjaktarović izjavio je da je bilo propusta u projektovanju radova i u radu geološke službe u rudniku Soko u kojem je zbog curenja metana prošle godine poginulo osam rudara.

„Radnje i nalazi koje smo im mi dali pre 20 godina, koji su ukazivali kako to može da se predupredi, možda ne 100 odsto, ali najmanje 80 ili 85 odsto, oni nisu preduzeli“, izjavio je Barjaktarović.

Barjaktarović je naveo da su rudari sa sobom imali „samospasioce“, aparate koji sadrže kiseonik a koji se koriste onda kada se uključi alarm da je visok nivo metana.

„Da su oni na vreme upozorili na tako nešto, rudari bi imali mogućnost da stave samospasioce kao maske i vi možete četrdesetak minuta da dišete. Ovo je bio nagli izboj metana, ali greškom i prenebregavanjem činjenica za koje se zna 20 godina. (…) Mislim da rudari nisu stigli da upotrebe samospasioce“, dodao je on.

Na pitanje da li je neko trebalo da naredi rudarima da upotrebe samospasioce, Barjaktarović je rekao da, kada se svojevremeno spuštao u jamu, nije nosio taj aparat i da je to njegova greška.

„Svi u sistemu su zakazali“

„Nisam želeo da nosim, smatrao sam da nema potrebe i nekoliko puta sam osećao metan. Kada osetite, onda se sklonite, podignete na viši nivo i možete da se izvučete. Ovde je došlo do naglog izliva metana, ali zašto niste reagovali na nešto na šta vam je struka ukazala pre 20 godina. Rekli smo da ne može tako. Morate da promenite metodologiju rada, a ne da se prepustite letargiji: ‘Hajde, neće’, naglasio je on.

Dispečerka je obavestila da je metan u 4 sata i 2 minuta prešao granicu od 1,5 odsto, posle koje nije dozvoljen rad. Na pitanje ko je i šta trebalo da preduzme u tom trenutku, Barjaktarović je odgovorio da je upravnik ili šef smene verovatno morao da povuče rudare iz jame.

„Sećam se da sam jednom prilikom bio u toj jami, skitali smo po jami. Na donjem nivou je bilo otpucavanja, a mi se nismo javili – napravili smo grešku. Nije kriv poslovođa, već onda ja snosim odgovornost. Međutim, ako znate i svesno prenebregavate činjenice o kakvom se rudniku radi…“, istakao je on.

Neki rudari posle nesreće su rekli da su i pre nesreće upozoravali da su uslovi loši i da nije bezbedno. Na pitanje ko je trebalo da reaguje, Barjaktarović je odgovorio da su zakazali svi u sistemu.

„Taj rudnik mora da menja ne metodu eksploatacije, nego metodu zaštite da bi predupredio ovako nešto. Rudnik će morati da nastavi da radi, da se razumemo, treba uglja ovoj državi i ozbiljne su rezerve. Treba da bude sastavljena jedna komisija od ozbiljnih ljudi, a niko od onih koji su učestvovali u ovom ne može da sedi tu i odlučuje“, rekao je on.

„Na kraju će ceh da plate oni koji nisu u posedu informacija koje smo im dali a koje su lažirane pre 20 godina samo da bi rudnik radio na silu. Možda će platiti sada jedan ili drugi direktor za ljude koji su poginuli, ali to je propust u poslednjih 20 godina pa i ranije“, naglasio je on.

Izvor: Insajder

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti