Baterijskim skladištenjem energije ABB će na Filipinima poboljšati prenosnu mrežu

Kompanija ABB instaliraće svoj pionir projekat skladištenja energije na Filipinima, a sve u cilju stvaranja pouzdanijeg snadbevanja električnom energijom iz obnovljovih izvora. Za sada je dogovoreno da to postrojenje bude kapaciteta 80MW, ali iz kompanije ABB se nadaju da će im uspešna realizacija ovakvog projekta otvoriti vrata ka većim i složenijim projektima.

SMC Global Power Holdings Corp. (SMC), glavni dobavljač električne energije za nacionalnu mrežu na Filipinima, udružio se sa kompanijom ABB radi instaliranja sistema za baterijsko skladištenje energije u okviru svog projekta BESS.

U zemljama kao što su Filipini, nekoliko izazova negativno utiče na performanse mreže, poput dužine dalekovoda potrebnih za povezivanje raznolikog arhipelaga, kao i povremeno snabdevanje energijom iz vetra i sunca, kojima je potrebno skladište da bi funkcionisalo kao regulator frekvencije. Rešenje BESS, najveće te vrste u regionu prema ABB-u, dizajnirano je da izbegne velika odstupanja frekvencije, što može dovesti do velike štete na opremi i prekida rada elektroenergetskog sistema.

Ne samo da će sistem povećati pouzdanost mreže, već će podržati i ambiciozne planove Filipina da dekarbonizuju proizvodnju energije, osiguravajući da 54% potrebne energije dolazi iz obnovljivih izvora do 2040. godine.

„Sistemi za skladištenje energije iz baterija transformišu tržište, pokrećući šire usvajanje rešenja za obnovljivu energiju i pomažući poboljšanju performansi mreže širom sveta“, rekao je Alesandro Palin, predsednik ABB-ovog odeljenja za distributivna rešenja. „Kao podrška ABB-ovim opredeljenjima za održivost do 2030. godine, pionirska rešenja poput onog na Filipinima obezbediće da su mreže stabilnije i da će zadovoljiti izazove pouzdanosti povezane sa prelaskom na obnovljive izvore“.

Ugovor sa ABB-om, sklopljen 2019. godine, podržavaće dve lokacije od 20 MW i u bliskoj budućnosti jednu od 40 MW, koja će biti puštena u rad 2021. Preostale lokacije biće puštene u rad 2022. godine.

Jedan sistem će podržati lokalnu mrežu na Luzonu, najvećem i najmnogoljudnijem ostrvu arhipelaga, kao i ostrvu Visaias. Obe ove regije, koje se brzo razvijaju, imaće koristi od BESS-a kao deo vladinog programa „Gradi, gradi, gradi“ čiji je cilj uspostavljanje „zlatnog doba infrastrukture“ za podsticanje industrije i turizma.

Filipinski projekat koristi ABB-ovu sopstvenu softversku platformu ABB Ability Zenon da deluje kao intuitivni interfejs za BESS, omogućavajući korisnicima da u stvarnom vremenu donose odluke na osnovu parametara mreže kako bi se osigurala stabilnost performansi.

Prilagodljivi i modularni dizajn blokova uključuje integrisanu kombinaciju modula za skladištenje energije i opreme za distribuciju energije, koji se mogu povećati ili smanjiti u skladu sa specifičnim zahtevima lokacije.

BESS uključuje isporuku kućišta za baterije, ABB EcoFlekx eHouse, srednjenaponske rasklopne uređaje UniGear ZS1, integrisane klizne jedinice, transformatore i pretvarače u jednom klizaču, sa vezom na mrežu.

Izvor: Renewableenergyworld

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti