Bela kuća negira bilo kakvu odgovornost za skuplje gorivo

Iako je galon goriva u Americi skuplji od tri dolara u prethodnih par dana, što je veća cena u odnosu na prethodnih sedam godina, Bela kuća odbija bila kakvu odgovornost za ovakav splet događaja i navodi da američki građani neće ispaštati i da će problem biti vrlo brzo rešen - sa čime se ne slažu analitičari i stručnjaci.

Cene goriva na pumpama u SAD porasle su za 40 odsto od početka godine, a republikanci za to krive Bajdenovu administraciju, koja ne prihvata krivicu.

„Mislim da ponekad postoji nesporazum šta uzrokuje rast cena goriva, pa američkim građanima poručujemo da radimo na tome i da će dostupnost nafte sigurno imati ogroman uticaj. Takođe bih rekla da je i dalje glavni prioritet za administraciju uopšte da Amerikanci ne snose teret na pumpi“, rekla je na sastanku pčetkom prošle nedelje sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki (Jen Psaki), navodi The Hill.

Psaki je komentarisala odbijanje predsednika Bajdena da nametne porez na gorivo vozačima kao jedan od izvora finansiranja njegovog ogromnog infrastrukturnog plana.

„To je jedan od osnovnih razloga zašto se predsednik suprotstavio, žestoko se usprotivio porezu na gorivo i bilo kakvom porezu na kilometražu vozila, jer je osećao da će to pasti na leđa Amerikanaca. To je za njega bila crvena linija,” rekla je Psaki.

U međuvremenu, cene na pumpi su najviše u poslednjih sedam godina, zahvaljujući snažnom oporavku potražnje za putovanjima nakon masovnih vakcinacija širom zemlje. Prosečna cena galona goriva premašila je tri dolara i ostaće povišena bar do kraja leta, piše CBS News.

Rastuće globalne cene nafte takođe su imale ulogu u višim američkim cenama goriva, kao i prigušena lokalna proizvodnja. Kako OPEK+ i dalje nije povećao proizvodnju, a potražnja se oporavlja širom sveta, više cene bile su jedini logičan ishod. I, da budemo pošteni, američka administracija je malo šta mogla učiniti, osim da krene Trampovim stopama i zatraži od OPEK-a da počne da proizvodi još nafte.

Zapravo, članovi administracije Bajdena već su pozvali naftni kartel da pojača proizvodnju. Ovoga puta, međutim, stvari su malo složenije u naftnoj organizaciji, jer UAE odbija da igra po pravilima Saudijske Arabije i Rusije. Insistira na dobijanju novog pravca, koji vodi ka smanjenju proizvodnje.

Izvor: Oilprice.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti