Belorusija nuklearna sila – Baltičke zemlje negoduju

Proizvodnju struje iz beloruske nuklearke BelAES, koja je svečano startovala juče, baltičke zemlje Estonija, Litvanija i Letonija tretiraju kao pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti i zvanično su najavile da neće kupovati struju od Belorusije. Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije uzvraća izjavom da je Belorusija postala nuklearna sila.

U beloruskoj Grodnjenskoj oblasti 3. novembra počela sa radom Beloruska nuklearna elektrana (BelAES), a zvanična ceremonija puštanja u rad bloka № 1 upriličena je juče (7. novembra).

„U 12.03 po lokalnom vremenu turbogenerator prvog energetskog bloka Beloruske nuklearne elektrane uključen je u jedinstveni energetski sistem zemlje“, saopštila je 3. novembra pres-služba Ministarstva energetike Belorusije na Telegramu.

Juče je beloruski predsednik Aleksandra Lukašenko izjavio da je puštanjem u rad nuklearne elektrane (BelAES) Belorusija postaje nuklearna sila, prenosi Sputnjik.

„Ovo je istorijski trenutak. Država je postala nuklearna sila“, saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prilikom svečanosti otvaranja prve nuklearke u toj zemlji.

BelAES je najveći belorusko-ruski ekonomski projekat, a glavni izvođač radova je ruski Atomstrojeksport, koji je u sastavu Rosatoma. Postrojenje sa dva reaktora VVER-1200 ukupnog kapaciteta 2.400 megavata gradi se u Ostrovcu u Grodnjenskoj oblasti. Gradnja je započeta 8. novembra 2013. godine. U oktobru prošle godine je pušten u rad nuklearni reaktor prvog energetskog bloka.

Izgradnja nuklearke je finansirana ruskim kreditom od 10 milijardi dolara.

Izgradnji beloruske nuklearke oštro se protive baltičke zemlje. Vlade baltičkih država utvrdile su nova pravila trgovine električnom energijom sa trećim zemljama koja predviđaju prestanak kupovine struje od Belorusije, nakon pokretanja rada nuklearne elektrane u Ostrovcu (BelAES), saopštili su u Ministarstvu ekonomije i komunikacija Estonije 1. septembra.

„U skladu sa sporazumom, prekida se trgovina električnom energijom baltičkih zemalja i Belorusije, nakon puštanja u rad nuklearne elektrane, zbog čega će biti uveden sistem sertifikovanja porekla električne energije“, navedeno je u saopštenju.

Sporazum su potpisala odgovorna lica u Ministarstvima energetike Estonije, Litvanije i Letonije.

U skladu sa sporazumom obim trgovine električnom energijom baltičkih zemalja sa trećim državama će se duplo smanjiti, saopštili su u Ministarstvu energetike i komunikacija Estonije. Sporazum će važiti do momenta sinhronizacije električnih sistema baltičkih država sa zapadnom Evropom, koja je planirana do bude završena do kraja 2025. godine.

U avgustu je predsednik Litvanije Gitanas Gautseda izjavio da na uvoz struje sa beloruske nuklearne stanice treba gledati kao na podršku režimu Aleksandra Lukašenka. Ubrzo posle toga je i premijer Letonije Krišjanis Karinš izjavio da će Letonija prekinuti da kupuje i prodaje električnu energiju Belorusiji nakon puštanja u rad nuklearne elektrane.

Litvanski parlament je zaključio da BelAES predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i 2017. godine je zabranio kupovinu, pa čak i eksport struje. Viljnus je imao nameru da u bojkot uključi i susedne države, ali dugo nije uspeo da ih ubedi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.