Benzin u SAD sve skuplji – Bajdenova administracija uznemirena

Benzin u SAD sve skuplji – Bajdenova administracija uznemirena

Bela kuća poziva OPEK i njegove saveznike u proizvodnji nafte da povećaju proizvodnju, kako bi se izborili sa rastućim cenama benzina. Bajdenova administracija je zabrinuta da bi rastuća inflacija mogla omesti ekonomski oporavak od Covida i uticati na standard građana. Zato je pozvala Saveznu trgovinsku komisiju da „nadgleda američko tržište benzina”.

Bela kuća od OPEK-a traži da povećaju proizvodnju kako bi gorivo u SAD pojeftinilo. Benzin u SAD je sve skuplji

Zvaničnici Bajdenove administracije razgovarali su ove nedelje sa predstavnicima Saudijske Arabije, koja je de facto lider OPEK-a, kao i sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugim članicama OPEK+ grupe.

Bela kuća saopštila je da julski sporazum grupe OPEK+, o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno – na mesečnom nivou, koji počinje u avgustu i nastavlja do 2022. godine, „jednostavno nije dovoljan“ tokom „kritičnog trenutka globalnog oporavka”.

„Sarađujemo sa relevantnim članicama OPEK+ o važnosti konkurentnih tržišta u određivanju cena. Konkurentna energetska tržišta će osigurati pouzdane i stabilne zalihe energije. OPEK+ mora učiniti više, kako bi podržao oporavak“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost (National Security Advisor – NSA) Džek Saliven u izjavi koju je pribavio CNBC.

Cena benzina zabrinula Belu kuću

Sa povratkom potražnje za naftnim derivatima benzin ove godine konstantno poskupljuje. Nacionalni prosek za galon benzina u utorak je iznosio 3,186 dolara, u odnosu na 3,143 dolara pre mesec dana. Tokom prošle godine cene su porasle za nešto više od jedan dolar po galonu.

U maju je prosečna nacionalna cena galona, prvi put od 2014. godine, prešla granicu od tri dolara.

„Predsednik priznaje da cene benzina mogu da utiču na porodični budžet. Zato želi da njegova administracija upotrebi sve alate, koje ima, da benzin bude jeftiniji“, rekao je visoki zvaničnik Bele kuće.

Hronologija uticaja pandemije na cene nafte

Poskupljenje benzina dolazi nakon oporavka cena nafte. U aprilu 2020. godine fjučersi sirove WTI (West Texas Intermediate) nafte su na američkom tržištu nafte prvi put pali u minus. Trgovci su plaćali kupcima da preuzmu tovare, jer je pandemija smanjila potražnju za naftnim proizvodima.

OPEK+ je u aprilu 2020. doneo odluku bez presedana, da ukloni gotovo 10 miliona barela dnevno sa tržišta. Bio je to pokušaj da se podrže cene. I američki proizvođači su, takođe, smanjili proizvodnju.

Ovo smanjenje ponude, zajedno sa oporavkom potražnje, doprinelo je da cena WTI nafte dostigne nivo iznad 70 dolara po barelu.

OPEK+ i dalje zadržava proizvodnju i plasman oko šest miliona barela dnevno (u odnosu na predpandemijsko vreme). Prošireni naftni kartel planira postepeno vraćati na tržište. Najnoviji sastanak grupe završio je bez usaglašenog dogovora. Problem su napravili UAE osporavajući svoju osnovnu kvotu. to je, nakratko, dovelo do nemira na tržištu nafte. Grupa je na kraju, kasnije u julu, postigla dogovor.

Američki proizvođači su, takođe, zatvorili slavine tokom najtežih dana pandemije i sporo su vraćali proizvodnju na pređašnji nivo. Prema najnovijim podacima Uprave za energetske informacije, američka proizvodnja je u maju, u proseku, iznosila 11,2 miliona barela dnevno, što je pad u odnosu na nivo pre pandemije, kada je bila iznad 13 miliona.

Potrošači na pumpama su nezadovoljni, a nije samo benzina poskupeo.

Indeks potrošačkih cena za jul biće objavljen danas. Ekonomisti očekuju da će pokazati da su cene prošlog mseca skočile 0,5%, pokazuje anketa Dau Džonsa (Dow Jones). Izveštaj prati skok od 0,9% u junu, što je najveći mesečni porast od avgusta 2008. godine.

FTC akcija u interesu potrošača

Bajdenova administracija je, takođe, pozvala Saveznu trgovinsku komisiju (Federal Trade Commission – FTC) da „nadgleda američko tržište benzina“ i „pozabavi se bilo kakvim nezakonitim ponašanjem, koje bi moglo doprineti povećanju cena za potrošače na pumpi“.

Dopis Nacionalnog ekonomskog saveta (National Economic Councilu – NEC) upućen FTC-u poziva regulatorno telo da razmotri faktore koji doprinose poskupljenju benzina, kako bi sprečili da teret viših cena plaćaju potrošači.

„Sa svojim paketom alata za praćenje industrijskih cena, pregled aktivnosti spajanja i akvizicije, sprovođenje studija tržišta i istraživanje tržišnih manipulacija i antikonkurentne prakse, FTC je u dobroj poziciji da proceni šta se dešava u SAD na tržištu benzina i da preduzme sve potrebne korake za rešavanje nezakonitog ponašanja“, navodi se u pismu.

NEC, takođe, poziva Saveznu regulatornu komisiju za energetiku (Federal Energy Regulatory Commission), Komisiju za trgovinu robnim fjučersima (Commodity Futures Trading Commission) i državne tužioce da se pozabave ovim pitanjem.

„Znanje da FTC kontroliše ovo tržište moglo bi imati relativno brz uticaj. Bitno je da igrači na ovom tržištu prepoznaju da ova agencija sa izvršnim organima pažljivo prati šta se dešava”, rekao je visoki zvaničnik Bele kuće.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti