Beograd bi mogao da se greje na podzemnu toplu vodu?

Beogradske elektrane istražuju geotermalne potencijale 18 toplana i kotlarnica u prestonici. Namera JKP "Beogradske Elektrane", jeste da se u narodnom periodu ostvari što veće uštede u potrošnji glavnih energenata - prirodnog gasa i tečnog goriva, električne energije i sirove i tehnološke vode.

JKP Beogradske elektrane raspisalo je tender za izradu studije o geotermalnom potencijalu podzemnih vodnih resursa na teritoriji toplana i kotlarnica u okviru ovog javnog komunalnog preduzeća.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, namera JKP „Beogradske Elektrane“, a u skladu sa evropskim tendencijama ka kreiranju nove generacije daljinskih sistema grejanja bez emisije CO2, kao i sa situacijom sa energentima u svetu, jeste da se u narodnom periodu ostvari što veće uštede u potrošnji glavnih energenata – prirodnog gasa i tečnog goriva, električne energije i sirove i tehnološke vode, odnosno da se rad postrojenja i distributivne mreže učini što efikasnijim i profitabilnijim.

Dodaje se da su u okviru projekata rehabilitacije i rekonstrukcije toplotnih izvora i toplovodne mreže, rekonstruisane sve veće toplane i kotlarnice u cilju sigurnije i ekonomičnije proizvodnje i distribucije toplotne energije, čime su ostvarene pretpostavke za početak uključivanja obnovljivih izvora energije (OIE), posebno geotermalne energije u sistem daljinskog grejanja.

Izvođenje detaljnih geotermalnih istraživanja

Osnovni ciljevi u izradi studije su izvođenje detaljnih geotermalnih istraživanja na odabranim lokacijama toplana u Beogradu, procena geotermalne potencijalnosti, odabir pilot područja za dalja istraživanja u smislu eksploatacije geotermalnih resursa, kvantifikacija geotermalnih resursa i sagledavanje mogućnosti uključivanja u sisteme daljinskog grejanja i utvrđivanje fizibilnosti korišćenja geotermalnih resursa u tehnološkom i finansijskom smislu za svaku od lokacija.

A lokacije koje su odabrane za istraživanje je ukupno 18 toplana i kotlarnica u Beogradu – TO „Novi Beograd“, TO „Dunav“, TO „Miljakovac“, TO „Mirijevo“, TO „Banovo Brdo“, TO „Cerak“, TO „Voždovac“, TO „Medaković“, TO „Višnjička Banja“, TO „Konjarnik“, TO „Borča“, TO „Batajnica“, KO „Resnik“, KO „Barajevo“, KO „Sremčica“, TO „Mladenovac“, KO „Železnik“, KO EI „Zemun Polje“

Ističe se da je dubinski zahvat istraživanja neophodno izvesti za prognozirane dubine do 5.000 metara, a temperaturni zahvat za temperature do 150 stepeni celzijusa.

Vrednost posla je 30 miliona dinara, a tender ističe 24. avgusta.

U planu i investicije u pet grejnih područja

Beogradske elektrane raspisale su još jedan tender – za izradu tehničke dokumentacije za investicione projekte.

U tenderu se navodi da je dokumentaciju potrebo izraditi za toplane i kotlarnice na pet grejnih područja – Novi Beograd, Dunav, Cerak, Voždovac i Konjarnik.

Izvor: eKapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti