CO2 Britanija

Bez CO2 Britanija bez božićne ćurke

Zbog naglog poskupljenja gasa, zatvorene su dve velike fabrike đubriva u Velikoj Britaniji, koje proizvode CO2 kao nusprodukt. Ugljen-dioksid je u prehrambenoj industriji pernatih životinja neophodan za humano klanje stoke i produžava rok trajanja proizvoda. Takođe je od vitalnog značaja za rashladne sisteme. Praznine na policama se iz dana u dan povećavaju.

Snabdevanje potrošača peradima biće pogođeno, kaže vlasnik Bernard Metjuza i poziva britansku vladu da deluje. Bez CO2 Britanija će ostati bez božićne ćurke.

Vlasnik najvećeg britanskog lanca snabdevanja peradima izrazio je zabrinutost zbog britanskih proizvođača hrane. Razlog je nedostatak ugljen-dioksida, koji će, prema njegovim rečima, uticati na snabdevanje ćurkama za Božić.

Ranjit Sing Boparan je vlasnik Bernard Metjuz i 2 Sisters Food Group. On je rekao da su zbog naglog poskupljenja gasa zatvorene dve velike fabrike đubriva koje proizvode CO2 kao nusprodukt, u Tisajdu i Cesiru. Ovo je uticalo na snabdevanje prehrambene industrije, koja je već pogođena nedostatkom radnika.

CO2 je neophodan za humano klanje stoke i produžava rok trajanja proizvoda. Takođe je od vitalnog značaja za rashladne sisteme , rekli su vodeći ljudi u industriji.

Boparan je rekao: „Ostalo je manje od 100 dana do Božića. Bernard Metjuz i moja druga preduzeća, koja se bave živinom, rade više nego ikad pre u pokušaju da regrutuju ljude za održavanje lanca snabdevanja hranom“.

Rekao je da se „praznine na policama“ na koje je upozorio u julu „iz dana u dan povećavaju“.

Bez CO2 Božić će biti otkazan

Boparan je nastavio: „Senabdevanje ćurkama iz Bernard Metjuza ovog Božića već je bila ugroženo, jer moram pronaći 1.000 dodatnih radnika. Sada, bez CO2, Božić će biti otkazan”.

Poslovni sekretar, Kvasi Kvarteng, imao je u subotu sastanke sa velikim snabdevačima energijom zbog poskupljenja gasa. On je na Tviteru rekao da nema „razloga za trenutnu zabrinutost” zbog snabdevanja gasom u Velikoj Britaniji.

Ranije prošle nedelje, Nik Alen, izvršni direktor Britanske asocijacije prerađivača mesa, rekao je: „Hitno nam je potreban državni sekretar za poslovanje, kako bi sazvao velike proizvođače CO2. Potrebno je da se koordiniraju, da bi se smanjili prekidi i proslede informacije britanskim preduzećima, tako da se mogu napraviti planovi za nepredviđene situacije“.

Isporuka CO2 za prehrambeni sektor – prioritet

„Kad se živina ne može preraditi, to znači da se mora držati na farmama, gde postoje potencijalne implikacije na dobrobit životinja. Samim tim je ugroženo zdravlje životinja i znatno smanjena ponuda. Gotova jela gube vitalni vek trajanja. Javlja se mogućnost za masovno rasipanje hrane. Želeo bih da isporuke CO2 za prehrambeni sektor budu prioritet, kako bi se snabdevanje u Velikoj Britaniji moglo održati. Vlada treba da podrži ove fabrike đubriva koje kažu da su se isključile zbog rastućih cena prirodnog gasa. To je neodgovorno i katastrofalno za naš sector”, kaže Boparan.

Ien Vrajt, izvršni direktor Britanske federacije hrane i pića, rekao je u subotu za BBC Radio 4 da bi, da vlada nije intervenisala oko cena gasa, „mislio da se uticaji verovatno neće osetiti u ovo doba sledeće nedelje, već u nedelji nakon te. To je zabrinjavajuće, jer počinjemo ulaziti u predbožićni period snabdevanja. Tada skladišta počinju da sakupljaju, stvaraju zalihe, kako bi bili spremni za Božić i nekoliko nedelja kasnije”.

„Svesni smo problema sa kojima se suočavaju neka preduzeća. Blisko sarađujemo sa industrijom radi pružanja podrške i saveta. Imali smo opsežne sastanke sa predstavnicima sektora proizvodnje i prerade mesa i nastavljamo te razgovore tokom vikenda. Ujedinjeno Kraljevstvo ima koristi od pristupa veoma različitim izvorima snabdevanja gasom, kako bi se osiguralo da domaćinstva, preduzeća i teška industrija dobiju energiju koja im je potrebna po fer ceni”, rekao je portparol kompanije Defra

Izvor: TheGuardian

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti