Bez GE Kinezi ne mogu da grade Bloka 7 TE Tuzla

Elektroprivreda BiH spremna je da raskine ugovor sa kineskim partnerom, Konzorcijumom Gezhouba o izgradnji Bloka 7 TE Tuzla jer je američka kompanija GE, kao podizvođač radova, otkazala saradnju, onemogućivši isporuku svoga kotla, turbine i generator. EP BiH nije pristala da GE zamene kineske firme. Na potezu Federalni parlament.

Shodno stavu kineskog partnera, rok za izmjenu ugovora o izgradnji Bloka 7 u Tuzli je istekao, pokazuju dokumenti koje objavljuje Klix.ba. Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (BiH) spremna je na potpuni raskid ugovora, a koje će korake poduzeti odlučuje Parlament FBiH.

Sve je izvesnija propast projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, jer kineski partneri ne mogu ispuniti obaveze iz ugovora zbog otkazivanja američkog podizvođača radova.

Reč je o dokumentu čije je odredbe, između ostalog, usvojio Parlament Federacije BiH, a koji je sada na potezu za nametanje daljih koraka, koje bi trebala poduzeti Elektroprivreda BiH.

Problem u realizaciji projekta je nastao nakon što je kineski Konzorciji Gezhouba zatražio od bh. strane, koja je ispoštovala deo ugovora koji se odnosi na završavanje pripremnih radova za izgradnju bloka, izmenu tog dokumenta, jer je američka kompanija General Electric (GE), kao podizvođač radova, otkazala saradnju, onemogućivši isporuku svoga kotla, turbine i generatora.

Problemi počeli 29. januara

Inače, prema dokumentima koji su u posedu portala Klix.ba, Elektroprivredu BiH o tome je Konzorcij Gezhouba obavijestio 29. januara ove godine, uz zahtev za izmenu dela ugovora, prema kojem bi, kotao isporučila kompanija Shanghai Boiler Works Co., Ltd., s tehničkom podrškom General Electrica, dok bi za dopremanje turbine i generatora bila zadužena Shangai Electric Group, s tehnologijom i licencom Siemensa.

Tačno tri meseca kasnije Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH donio je zaključak, na osnovu kojeg se ostaje pri izvornom obliku ugovora, o čemu je obavešten i kineski partner, Gezhouba, koji je za prihvatanje svog novog dela dokumenta dao rok do 31. maja ove godine, o čemu je pismo upućeno i federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

Daljim razvojem situacije, kako je navedeno u dokumentima koji su u posedu portala Klix.ba, Elektroprivreda BiH je, kako bi zaštitila svoje interese, angažovala pravnog savetnika, a na osnovu čijeg mišljenja je Nadzorni odbor tog javnog preduzeća kreirao odgovor kineskom partneru.

U obzir dolazi samo izvorni oblik ugovora

U dopisu od 28. maja ove godine piše da bh. strana i dalje ostaje pri izvornom obliku ugovora, uz upozorenje Gezhoubi o kašnjenju u realizaciji dokumenta i taksativno podsećanje na ranije izdata upozorenja, da će u cilju zaštite svojih interesa, preduzeti sve mere predviđene zakonom, ali i ugovorom.

O svim aktuelnostima Elektroprivreda BiH je upoznavala i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a koje je kreiralo potrebnu informaciju uputivši je Vladi Federacije BiH.

Stavove Nadzornog odbora i uprave Elektroprivrede BiH Federalna vlada je prihvatila na sednici održanoj 1. jula ove godine, a dan kasnije pisanim putem o svemu je obavijestila predsjednika Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Zastupnici ova dva doma sada treba da povuku potez, kako bi bili podrška zauzetim stavovima Elektroprivrede BiH ili eventualno upućivanja dodatnih sugestija u cilju zaštite interesa bh. strane projekta.

U ovom trenutku razlika između bh. i kineske strane je izuzetno velika, s obzirom na to da je Elektroprivreda BiH ispunila sve svoje obaveze, uloživši skoro 19 miliona KM u pripremu terena za izgradnju budućeg Bloka 7 i uplatom avansa u iznosu 214 miliona KM, dok su Kinezi nekoliko puta probijali svoj rok za preuzimanje lokaliteta te početak izgradnje termoenergetskog objekta.

Danas je mogućnost za zaključenje drugačijeg ugovora bez inžinjera i opreme američke kompanije General Electric praktično nemoguća, a bilo koja izmena izvornog dokumenta morala bi dobiti odobrenje Vlade FBiH, zatim oba doma Federalnog parlamenta, a na kraju i saglasnost Veća ministara BiH.

Prema dokumetima kojima raspolažemo, Elektroprivreda BiH je, u krajnjoj liniji, spremna u potpunosti na raskid ugovora, zbog nemogućnosti kineskog partnera da ga realizuje.

Blok 7, čija je ukupna vrednost procenjena na 1,4 milijarde KM, predstavljao je zamenski blok za postojeće kapacitete u Termoelektrani Tuzla. Njegovim ulaskom u pogon trebali su prestati raditi postojeći blokovi 3, 4 i 5. Takođe, bila je ovo i najveća posleratna investicija u elektroenergetskom sektoru BiH.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti