Bez jeftinih baterija električni automobile neće biti konkurentni

Litijumske baterije su za tri decenije pojeftinile čak 98 posto, a procena je da će biti još jeftinije. Takav tehnološki napredak je krucijalan za dekarbonizaciju globalne ekonomija. Trenutno prosečan trošak za jedan kilovat-sat energije iz litijum-jonske baterije iznosi 140 dolara. Cilj je da košta 100 dolara, jer bi tada električni automobili mogli postati konkurentni onim konvencionalnim.

U posljednje tri decenije cena litijumskih baterija je niža za 98 posto i postoji uverenje da će ona biti još niža. Između ostalog, time će električna vozila biti znatno jeftinija, a samim tim će i okolina biti zdravija za život.

U navedenom periodu je razvoj baterija bio veoma dug. Na početku devedesetih godina kapacitet baterije dovoljan za jednu kuću je imao dnevni trošak od 75.000 dolara. Baterijske ćelije bile su teške 113 kilograma i velike koliko i pivska gajba.

Trenutno se ista količina energije može isporučiti za manje od 2.000 dolara iz baterije teške 40 kilograma, veličine ruksaka.

Takav tehnološki napredak je krucijalan za dekarbonizaciju globalne ekonomije. Problem u obnovljivim izvorima energije jeste u samim izvorima enerije – sunce ne sija uveki vetar ne duva uvek. Zbog toga postoje baterije koje će se puniti energijom, a koja će se koristiti kada ona nedostaje.

Baterije bi mogle biti posebno korisne prilikom korištenja pojedinih uređaja za čije se funkcionisanje koristi mnogo energije proizvedene fosilnim gorivima. Među njima su i klima uređaji. Time bi se znatno smanjila emisija štetnih gasova.

Značaj za električna vozila

Posebno su važne i za razvoj tj. proizvodnju električnih automobila. Od kada je kompanija Tesla 2008. godine napravila model Roadster s litijum-jonskim baterijama, broj električnih auotmobila je porastao na više od sedam miliona.

S obzirom na to da cena baterije čini trećinu od ukupne cjene električnog automobila, smanjivanje troškova njihove proizvodnje je ključno da postanu konkurentni konvencionalnim automobilima.

Zašto su baterije jeftinije?

Baterije su sve jeftinije i postavlja se pitanje zašto je to tako? Odgovor na ovo pitanje dali su Micah Ziegler i Jessika Trancik s Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (Massachusetts Institute of Technology).

Smatraju da se cena baterije smanjuje s povećanjem broja kompanija koje ih proizvode, jer proizvođači dele troškove gradnje fabrika i podstiču dobavljače resursa na niže cene. Spomenuti američki istraživači su ukazali na to da je pojeftinjenju baterija doprinelo i tehnološko znanje, u smislu broja prijavljenih patenata. Zaključili su da je samo ova činjenica za posledicu imala pojeftinjenje od 40 posto.

Cilj za budućnost

Izgledno je da će se proizvodnja baterija i dalje razvijati. Trenutno prosečan trošak za jedan kilovat-sat energije iz litijum-jonske baterije iznosi 140 dolara. Cilj je da iznosi 100 dolara, jer bi tada već električni automobili mogli postati konkurentni onim konvencionalnim, oceniili su u konsultantskoj agenciji BloombergNEF. Proizvođači baterija bi mogli postići ovaj cilj u sledećih nekoliko godina.

Potražnja za baterijama će rasti, a njihova cena će biti sve niža, zaključili su u listu Economist.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti