Komisiji za koncesije BiH (ni)je nadležna za He Buk Bijela

Bez odluke o koncesiji za HE Buk Bijela

Zajednička komisija za koncesije BiH nije odlučivala o Hidroelektrani Buk Bijela, zbog nedostatka kvoruma na sednici. Izgradnja ove HE našla se pred Ustavnim sudom, nakon što su krajem prošle godine 24 parlamentarca pokrenula postupak, tražeći da se stavi van snage odluka R. Srpske o davanju koncesije u tom cilju.

Još jedna sednica Zajedničke komisije za koncesije Bosne i Hercegovine prošla je bez odluke. Dnevni red sednice odnosio se na pitanje Hidroelektrane Buk Bijela, koja se našla pred Zajedničkom komisijom po odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

„Nismo održali sednicu na kojoj bismo mogli doneti neku odluku, jer nije bilo kvoruma, s obzirom na to da jedan od članova komisije nije prisustvovao zbog svog zdravstvenog stanja, rekao je predsedavajući komisije Milomir Amović, ističući da je naredna sednica zakazana za narednu sredu.

Analiza dokumentacije

„Uradili smo analizu kompletne pristigle dokumentacije na ovom predmetu. Prošli smo tri sporne tačke, kako bismo identifikovali predmet spora, ko su strane i šta komisija može po ovom pitanju da donese”, rekao je Amović, ističući da komisija, čak ni u krnjem sastavu, nije uspela da dodje do zaključka o predmetu spora.

„Spor može da postoji iz razloga zajedničke nadležnosti, podeljenje nadležnosti ili predstavljanja međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, tvrdi Amović, ističući da su članovi komisije zaključili, suprotno stavu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da apelanti ne mogu da budu strana u sporu, već, isključivo, Savet ministara Bosne i Hercegovine ili entitetske vlade.

„Mi se ne možemo pretvoriti u tumačenje Ustava ili stavova, već utvrđivati da li postoje zakonske smetnje u poštovanju ugovora, rekao je predsedavajući komisije.

Kako do odluke?

„Najpametniji i najracionalniji potez je da se izvrši usklađivanje uslova koncesije između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske ili drugom odlukom, dok se ne reši pitanje statusa državne imovine i ostalih političkih pitanja” rekao je Amović.

Rad Zajedničke komisije za koncesije upod znakom pitanja je i sa stanovišta legitimiteta, zbog isteklih mandata, kako predsedavajućeg tako i ostalih članova.

„Mi ne možemo sami sebi da obnovimo ili ukinemo mandat, to radi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Prošlogodišnji konkurs je poništen, jer se na njega nije javio niko iz Brčko Distrika, a neophodna je zastupljenost članova iz oba entiteta i iz distrikta, objašnjava Amović.

Izgradnja HE Buk-Bijela našla se pred Ustavnim sudom BiH nakon što su krajem prošle godine 24 parlamentarca pokrenula postupak, tražeći od te pravosudne institucije da stavi van snage odluku Republike Srpske o davanju koncesije za izgradnju hidroelektrana na Gornjoj Drini.

U apelaciji je navedeno da se odluke u vezi s državnom imovinom, kao što su reke na međunarodnim granicama, mogu doneti isključivo na nivou BiH.

Kamen temeljac položen lane

Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri hidrocentrale, Buk Bijela, Foča i Paunci.

Sredinom maja prošle godine položen je kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, čiju izgradnju finansiraju i elektroprivreda Srbije i Republike Srpske, u iznosu 220 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem Gornja Drina Elektroprivreda Srbije ima udeo od 51 odsto, a Elektroprivreda RS – 49 odsto.

Izvor: Indikator.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022