Bez ulaganja u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu nema razvoja

Ulaganja u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu uslov je za razvoj i bolji život građana. Nova uprava za energetsku efikasnost, koja će biti formirana, novim zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, građani moći da dobiju podršku da smanje rasipanje energije u svojim domaćinstvima, rekla je danas u Kosjeriću prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike.

Uslov za razvoj, ali i ostanak građana u njihovim opštinama je ulaganje u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, rekla je danas u Kosjeriću prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike.

”Bez obzira na sve napade na predsednika države i Vladu i sve koji nisu verovali u ono što smo rekli da ćemo uraditi, mi smo završili 350 kilometara auto-puteva, a do kraja godine imaćemo i završen auto-put od Čačka do Požege. Danas smo razgovarali o sigurnosti snabdevanja energijom, o kvalitetu energije koja se isporučuje, o ulaganjima u trafo-stanice i distributivnu mrežu. Kroz Zlatiborski okrug prolazi i Transbalkanski koridor za prenos električne energije, koji obezbeđuje sigurnost u snabdevanju, ali nas povezuje i sa regionom”, rekla je Mihajlovićeva, koja je tokom posete Kosjeriću imala sastanak sa rukovodstvom opštine i obišla Gradsku toplanu.

Ministarka je rekla da je jedna od tema bila i zaštita životne sredine, za šta je važno što će gradska toplana do sledeće grejne sezone preći sa mazuta na gas, kako bi građani Kosjerića imali čistiji vazduh.

„Takođe, razgovaraćemo i sa Ministarstvom životne sredine i o rešavanju problema sa individualnim ložištima, da damo mogućnost da veći broj domaćinstava koristi pelet”, navela je Mihajlovićeva

Najavljujući da će kroz novu upravu za energetsku efikasnost, koja će biti formirana, novim zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, građani moći da dobiju podršku da smanje rasipanje energije u svojim domaćinstvima ministarka je poručila: „Naš zajednički cilj je da trošimo manje energije, jer trenutno trošimo četiri puta više energije od svojih suseda, što znači da godišnje bacimo proizvodnju jedne elektrane. Novi zakon će omogućiti građanima da zamene prozore i vrata. Na primer, jedan od modela je da, na stan od 60 ili 70 kvadrata, za koji bi ulaganje bilo oko 1.500 evra, 25 odsto sredstava obezbedi uprava, 25 odsto lokalna samouprava i 50 odsto domaćinstvo, s tim da bi uprava pomogla gde gradovi i opštine nemaju dovoljno sredstava”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da očekuje da svi pravilnici budu završeni do juna ili jula i da počnu da se rade ankete sa građanima i da opštine počnu da pripremaju programe.

Žarko Đokić, predsednik Opštine Kosjerić zahvalio je potpredsednici Vlade na poseti Kosjeriću i tome što je pomogla da se reše neki od ključnih problema u opštini, kao što su stabilnost snabdevanja električnom energijom i ulaganje u distributivnu mrežu. U rekonstrukciju niskonaponske mreže ulaže se 55 miliona dinara, a dogovorena je i podrška i po pitanju gasne distributivne mreže.

„Važna tema bili su i ekologija i zagađenje, i gradska toplana će od početka sledeće sezone preći na gas, kao čisitiji energent”, naveo je Đokić.

Načelnik Zlatiborskog okruga Boban Perišić rekao je da je svaki put kad se potpredsednica Vlade pojavi u Zlatiborskom okrugu to dobra vest za građane.

„U prethodnom resoru uloženo je oko 5,5 milijardi dinara u obnovu i izgradnju putne infrastrukture, počela je gradnja auto-puta od Čačka do Požege, a danas smo razgovarali o ulaganjima u elektroenergetsku mrežu, što je važno zbog novih investicija”, rekla je Mihajlovićeva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti