Biće dovoljno struje i gasa – Srbija razmišlja o nuklearnoj energiji

Srbija će imati dovoljno električne energije i gasa. Prestaje uvoz struje kada bude završen blok B1 u TENT-u B a o uvozu gasa će predsednik Alekandar Vučić pregovarati tokom posete Rusiji sa Vladimirom Putinom. Cena struje za domaćinstva ostaje ista, o ceni za privredu se pregovara, tako da EPS ne bude ugrožen a Srbija razmišlja o nuklearnoj energiji – kupovini udela u nekoj od susednih nuklearki ili samostalnoj gradnji modularnih reaktora, rekao je Vučić prilikom obilaska TENT-a B.

Građani Srbije će tokom zime imati dovoljno struje i obezbeđeno grejanja, kao i dovoljno gasa ako se uspešno u Moskvi završi razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 25. novembra, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić tokom obilaska radova na revitalizaciji bloka B1 u Termoelektrani Nikola Tesla B (TENT B).

„Ako taj razgovor bude realtivno uspešan, onda smo uspeli da osiguramo budućnost za našu zemlju. To su ključna pitanja. Zamislite da moramo da plaćamo gas po tržišnoj ceni i da gas uvozimo godinama. To bi bili veliki finansijski gubici i „krvarenje” države“, istakao je Vučić.

Predsednik je kazao da se radvi na TENT B1 privode kraju, da se već 18. novembra pale kotlovi i da će blok B1 biti uključen u sistem 25. i 26. novembra, kada će Srbija imati dovoljno struje za svoje potrebe. Istakao je da je urađen veliki posao, koji će obezbediti Srbiji stabilno snabdevanje strujom tokom zime, pošto će biti uključeno još 650 megavata.

Vučić je istakao da nam je upravo tih 650 megavata nedostajalo od maja, kada su počeli radovi i da smo morali i da uvozimo struju, a deo nadoknađivali dodatnim uvozom gasa, kojim smo snabdevali termoeletrakne-toplane u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Napomenuo je da je to imalo svoju cenu i da kada dobijemo tih 650 megavata više nećemo morati da plaćamo 200 evra po megavatu, kao što to moraju Severna Makedonija, Albanija, Crna Gora i Hrvatska.

Revitalizacija TENT-a B1

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas Termoelektranu Nikola Tesla B u Obrenovcu, gde su u toku radovi na.

Radove na revitalizaciji bloka B1 Termoelektrane Nikola Tesla B u Obrenovcu, snage 650 megavata izvode uglavnom srpske firme. Radovi su započeti su 2. maja ove godine, a planirano je da traju do 28. novembra.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić ranije je najavio da bi radovi mogli da budu završeni 11 dana pre tog roka.

Vrednost radova je 90 miliona evra, a kada budu završeni snaga ovog bloka biće povećana za najmanje 20 megavata. Grčić je naglasio da se revitalizacija bloka B1 sprovodi prvi put nakon 40 godina rada i da će tokom nje biti zamenjeni turbina, generator, mlinovi i kotlovi. Nova turbina i generator koštali su 20 miliona evra, dok je 70 miliona uloženo u kotlove.

Grčić je rekao da čak 70 odsto posla na ugradnji kotlova izovde srpske firme predvođene preduzećem PRO TENT koje je nastalo nakon reorganizacije EPS-a.

Treba definisati količinu i prihvatljivu cenu gasa

Vučić kaže da je važno da obezbedimo dovoljno gasa za naredni period, jer mnogo više trošimo nego pre. Kako je rekao, 2012. godine smo trošili 1,1 milijardi kubnih metara gasa, a danas 2,5 milijardi, što pokazuje koliko je Srbija napredovala.

„Za nas je pitanje dogovora oko gasa, pitanje dogovora oko cene i količina, jer ne smemo da naručimo mnogo više, pošto nemamo gde da čuvamo, nemamo dovoljno skladišta. A ako ne naručimo dovoljno, a napravimo dugoročni ugovor na primer na 10 godina, od pete godine moraćemo da uvozimo po tržišnim cenama”, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da sada na tržištu cena gasa iznosi 900 evra za hiljadu kubika i da Srbija nema novac da toliko plaća.

„Mnogo nam zavisi od struje i energetike, samo da bude sve u redu u periodu od 18.do 25. Novembra. Da nam se nešto ne pokvari, već da prođe sve kako treba”, rekao je.

Kaže da će posle Srbija da skuplja struju i puni svoje akumulacije, odnosno, da skladišti struju i čuva je za najteže zimske dane, kako bi imala dovoljno ako nešto ispadne iz sistema.

„I da po nešto nižoj ceni od one na berzi pomognemo prijateljima, ili da je prodajemo na berzi, kada je već ovako visoka cena i da zaradimo neki dinar”, zaključio je Vučić.

Bez uglja gradovi i bolnice ostali bi bez struje

Srbija će graditi obnovljive izvore energije (OIE). Ali, ako bi isključila kapacitete na ugalj 10 najvećih gradova i 50 manjih ostalo bi bez električne energije, kao i sve bolnice, upozorio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje da li će Srbija trpeti sankcije Energetske zajednice ukoliko ne pristupi zatvaranju termoelektrana.

„Još nisam video da je neko u Evropi zatvorio, već su otvorili i deo kapaciteta na ugalj. Engleska se vratila, Poljska nije zatvorila, i ima najnizu cenu struje u Evropi”, rekao je Vučić.

Ističući da će Srbija smanjivati procenat udela energije koja se dobija iz uglja i graditi obnovljive izvore, koliko je to moguće, Vučić je rekao da građanima mora da se kaže da sada sem uglja nema drugih izvora električne energije. Da to imaju u vidu kada podržavaju neke političare koji o tome drugačije govore.

„To nije ničiji hir. Niti želja. Već nasušna potreba da imamo struju”, rekao je Vučić navodeći da, ako bi isključili TENT ili Kolubaru u tom trenutku ne bi imali struju, jer nije moguće uvoziti struju po ceni od 230 evra po megavat-satu.

Srbija ne može da uvozi veće količine struje

Kako je rekao, to je moguće za minimalne količine, ali da se plaćaju hiljade megavata na tom nivou cena država bi bankrotirala za godinu dana.

Vučić je istakao da će se graditi obnovljivi izvori. Ali, i da se za to vreme sve čini da se smanji zagađenje iz postojećih termoelktrana, kao i da će ova u Obrenovcju biti jedna od najčistijih, jer je samo u odsumporavanje uloženo više od 200 miliona evra.

Ukazao je da Srbija mora da ima struju i gas da bi mogla da ima privredu.

Ističe i da je ponosan i srećan što će od 25.novembra posle remonta u mreži da bude još 650 megavata, čime će moći da se prekine snabdevanje iz Republike Srpske, a onda polako čuva i skladišti električna energija.

Najavio je da će od ponedeljka biti vaznih sastanaka i priprema za posetu Moskvi, kako bi se procenilo koliko gasa je potrebno da se naruči od Rusije jer privreda raste.

„To su važne stvari za nas, i strateško i suštinsko pitanje za budućnost”, istakao je Vučić.

Cena struje za privredu neće ugroziti EPS

Narednih dana će se razgovarati o ceni električne energije za privredu, koja će, kako je rekao Vučić, morati da bude povoljnija nego na berzi. Nešto viša nego do sada, kako bi time bili zadovoljni i privrednici, ali da EPS ne bude oštećen.

Istovremeno, predsednik je poručio da cena struje za građane ostaje ista, odnosno da se o eventualnom poskupljenju do sada nije ni razgovaralo.

Na pitanje novinara šta će posle 1. decembra biti sa cenom struje za privredu, Vučić je rekao da već u ponedeljak sledi važan sastanak na tu temu. Jer, kako je primetio, povoljnija cena električne energije za privrednike i jeste jedan podstrek za investitore da ulažu kod nas.

„ Kod nas su više plate nego u region. Ali, investitori dolaze ovde. Računamo da će Srbija na kraju godine imati 62 do 63 odsto ukupnih investicija na Zapadnom Balkanu. Zbog toga moramo da brinemo o velikim potrošačima struje i gasa”, rekao je Vučić.

Sa Železarom Smederevo i borskim Ziđinom cena već dogovorena

Dodao je da su najveći potrošači električne energije Železara Smederevo i borski Ziđin, kao najveći. Sa njima je dogovorena cena električne energije. A sa drugima se razgovara u okvirima koje drzava može da podnese.

„To znači da cena mora da bude nešto iznad cene koštanja, bez obzira na značaj tih kompanija za Srbiju. Da ne bi EPS pravio dodatne gubitke. Gledaćemo da za firme obezbedimo mnogo bolju cenu nego na berzi. Ali, da bude nešto viša nego danas”, rekao je Vučić.

Kada je reč o građanima, cena struje, istakao je, kako stvari sada stoje, ostaje ista.

„Sve i da povećamo za neki procenat, opet bi bila najjeftinija u Evropi. Ali, nismo ni razmišljali o tome”, poručio je predsednik.

Ponovio je da se povoljnijom cenom struje za privrednike deluje podsticajno na njih, za buduća ulaganja. Jer, država želi da investitori ostanu ovde. Da su im pogoni u našoj zemlji, jer svojim radom doprinose stvaranju većeg BDP-s Srbije.

„Naći ćemo resenje da budu zadovoljni svi, i EPS i privrednici. To je najvažnije”, rekao je Vučić i dodao da i u EPS-u to razumeju.

Srbija će možda i sama graditi modularne nuklearke

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Obrenovcu da će tek biti doneta odluka da li će naša zemlja učestvovati u gradnji nuklarki u okolnim zemljama ili će i sama praviti modularne nuklearke (male modularne nuklarne rekatore).

„Dobijamo 68 odsto struje iz uglja i moramo da radimo na pravljenju novih kapaciteta iz obnovljih izvora. Ali, moraćemo da pravimo i bazne kapacitete. Za šta ćemo se odllučiti, to ćemo da vidimo u godinama pred nama. Da li da učestvujemo u nuklearkama u okolnom zemljama ili ćemo sami moći da pravimo te modularne”, rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da će se, svakako, raditi na dobijanju struje iz energije Sunca i vetra, kao i iz drugih obnovljih izvora.

„Ali, potrebno nam je ono što je sigurno i što donosi struju bez ikakve sumnje, i po Suncu i kiši i snegu i različitim meteorološkim uslovima”, naglasio je Vučić otkrivajući: „Dobili smo mnogo raznih ponuda. Moramo sami da vidimo i da osmislimo sa kim da razgovaramo oko modularnih nuklearki. Njih Indijci imaju 14, Kanada, Francuska, Amerika grade. Rusi takođe… Treba sami da vidimo šta ćemo da radimo u godinama koje dolaze”.

Spremni da budemo vlasnici 15% nuklearke u Mađarskoj

Predsednik Srbije izjavio je danas da je nedavno razgovarao  sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o nuklearnoj elektrani, koju će ta država da gradi. Kako je rekao, želja Srbije je da bude vlasnik 15 odsto te njihove nuklearke.

Vučić je naveo da je Srbija spremna da za to plati dobru cenu. Ali, da je još rano za to, jer razgovori na tu temu tek počinju, budući da je plan da nuklearka (Pakš), svi njeni blokovi, u Mađarskoj bude završena tek 2035.godine.

Dodao je da je na tu temu imao početne razgovore i sa doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim. U vezi sa bugarskom nuklearkom Belene.

To je, kaže, Vučić, najsigurnija varijana.

Dodao je da to, ipak, nije jednostavno pitanje. Kao i to da odluka, svakako, neće biti doneta naprečac, već nakon ozbiljnih „cost-benefit” i bezbednosnih analiza. Naglasio je da je sigurno da se time ne ugrožava životna sredina.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti