BiH formira ekspertski i pravni tim za Trgovsku goru

Da bi sprečili Hrvatsku da na granici sa BiH, na Trgovskoj gori odlaže nuklearni otpad Veće ministara BiH je odlučilo da formira ekspertski i pravni tim, koji će imati zadatak vođenja bh. strane u sporu s Hrvatskom u vezi s odlaganjem nuklearnog i radioaktivnog otpada kod Dvora.

Veće ministara BiH danas je, nakon više pokušaja, na sednici u Sarajevu odlučilo o formiranju ekspertskog te pravnog tima koji će imati zadatak vođenja bh. strane u sporu s Hrvatskom u vezi s odlaganjem nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora.

Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada, kazao je za Nezavisne da je ovo jako dobra vijest.

„Opština Novi Grad podržava sve ovo što se sada dešava i što radi Savet ministara i ministar Staša Košarac. Verujem da su poslednja dešavanja i odlazak pojedinih ministara u Hrvatsku i sastanci s ministrima iz Vlade Hrvatske doneli jasno razmišljanje u kojem pravcu treba da ide BiH. Od prvog dana kao opština ukazivali smo da taj proces nije bio transparentan i da je prilikom izbora lokacije doneta politička odluka, koja nije zasnovana na stvarnim kriterijumima“, rekao je Drljača i podvukao da je Dvor najlošija lokacija.

Drljača je, takoče, istakao da sama priča o kovidu ne sme BiH dovesti u situaciju da se ne bavi problemom Trgovske gore.

Mario Crnković iz Udruženja Green team kaže za Nezavisne da su, napokon, dočekali da se odblokira nastavak procesa formiranja ekspertskog i pravnog tima, te da je od velike važnosti da oni zažive u što kraćem roku. Dodaje da je ključna transparentnost, da građani i donosioci odluka moraju biti blagovremeno informisani o ostvarenom napretku, da se direktno uključe predstavnici civilnog društva u sve procese, kao i da se otvore vrata za naše stručne ljude, koji su nastanjeni van granica BiH. Takođe je naveo značaj poštovanja rokova za kreiranje analiza postojećeg stanja.

„Nema vremena za gubljenje“, istakao je Crnković navodeći da je važan protok informacija, jer nije dovoljno što mi znamo da smo u pravu.

„Novčana sredstva koja Hrvatska izdvaja za propagandno delovanje, ukoliko ne budemo odgovorni, čuće se glasnije od našeg prava na život, a to je nešto što ne smemo dozvoliti", naglasio je Crnković.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da Hrvatska ne odustaje od lokacije za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada tako da BiH mora imati adekvatan odgovor.

„Naša misija je da sačuvamo zdravlje ljudi u BiH, jer bi otpad imao posledice po građane i životnu sredinu. Usvojili smo odluku o formiranju timova i moramo ih voditi u istoj liniji, ne sme biti kašnjenja", rekao je Košarac.

Sada predstoji prvi sastanak ova dva tima a Košarac veruje da će imati potpuno razumevanje u procesima koji slede.

„Putem Ministarstva spoljnih poslova BiH tražićemo da naši eksperti uđu na teritoriju Hrvatske i da s kolegama iz te zemlje analiziraju zemljište i urade kako kaže struka. Cilj je onemogućiti izgradnju odlagališta. Ne odustajemo od traženja pomoći u Briselu, jer je BiH potpisnica mnogih ugovora kada je u pitanju životna sredina", kazao je Košarac.

Ekspertni timovi, sastavljeni od predstavnika državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih vlasti kao i naučne zajednice, sačiniće sveobuhvatnu stručnu analizu stanja i uticaja mogućeg odlagališta na Trgovskoj gori, izraditi predlog mera zaštite stanovništva u 13 opština u BiH u slivu reke Une i zaštite životne sredine, te definisati ekonomična i efikasna rešenja za sprečavanje, ublažavanje i praćenje značajnih negativnih uticaja eventualnog odlagališta, saopšteno je danas iz Veća ministara BiH.

Prvi sastanci ovih timova trebalo bi, kako je juče najavio Košarac, da budu održani tokom narednih 15 dana. Najavio je i mogućnost da se u drugoj polovini novembra u Zagrebu sastanu delegacije BiH i Hrvatske, te da se, između ostalog, razgovara o Trgovskoj gori.

Dodik: BiH neće oklevati sa tužbama ako ne bude dogovora sa Hrvatskom

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je bilo krajnje vreme da Veće ministara formira ekspertski i pravni tim za rešavanje pitanja Trgovske gore, navodeći da BiH neće odustati od podizanja tužbi protiv Hrvatske ukoliko ne odustane od namere da odlaže nuklearni otpad na ovoj lokaciji uz granicu sa BiH.

„Konačno je došlo do odluke o formiranju ekspertskog i pravnog tima, iako je ministar inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković ranije to odugovlačila", rekao je Dodik novinarima u Gradišci.

Podsećajući da je prošle godine, kada je ušao u Predsedništvo BiH, već u martu na prvim sednicama Predsedništvo usvojilo zaključke i tražilo da se nuklearni otpad ne može locirati na Trgovskoj gori Dodik je rekao i da je neophodno da se u to uključe organi BiH.

„Hrvati su to radili individualno i sada vidimo neke pomake, jer smo i mi rekli da ćemo, ukoliko ne bude moglo, doći do dogovora, pokrenuti međunarodne sporove. Zbog toga je potreban i ovaj ekspertski tim – da bi se napravile podloge za te poteze", rekao je Dodik. (Srna)

Zakon o spoljnim poslovima

Zoran Tegeltija, predsedavajući veća ministara BiH, danas je Nezavisnim potvrdio da je obavljena rasprava o Predlogu zakona o spoljnim poslovima BiH, ali da je potrebno pribaviti nova mišljenja Ministarstva pravde BiH i Predsedništva BiH pre razmatranja ovog predloga na sednici Veća ministara.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti