BiH: Moguć skok cene goriva i do 4 KM po litru

Bosna i Hercegovina za svoje potrebe uvozi sirovu rusku naftu ural, koju zbog neposedovanja prerađivačkih kompanija, prerađuje u zemljama regiona - Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Zbog toga će, ukoliko se Srbija nađe na udaru osmog paketa sankcija Evropske unije prema Rusiji, koji uključuje ograničenje cena prodaje ruske nafte trećim zemljama (države koje nisu u EU), to predstavljati i udar na džepove građana BiH.

Poslednje, u nizu loših vesti, stižu iz Evropske unije, čije su članice dogovorile osmi paket sankcija Rusiji, koji podrazumeva ograničenje cena prodaje ruske nafte, dok, istovremeno, grupa država izvoznica nafte OPEK+ od početka novembra smanjuje proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

Stručnjaci su uvereni da je BiH pred velikim izazovima i problemima i da je, uz trenutnu situaciju, neminovno poskupljenje goriva. Podsetimo, države EU postigle su načelni dogovor o novim sankcijama Rusiji (osmi paket), koji uključuje ograničenje cena prodaje ruske nafte i to trećim zemljama (države koje nisu u EU), a ova mera trebalo bi da stupi na snagu 1. decembra.

Zabrinjavajuća odluka

Usvojeni paket uvodi ograničenje cena za pomorski transport ruske nafte za treće zemlje i dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje, što najviše pogađa brodsku industriju Malte, Grčke i Kipra. Ove države su izrazile zabrinutost ovakvom odlukom, jer njihovi tankeri prevoze većinu ruskih energenata tzv. trećim zemljama.

Upravo zato, na žestokom udaru mogla bi se naći i Srbija, jer, iako je EU zasad odložila odluku o mogućem izuzeću zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte, ta mogućnost je i dalje otvorena i biće definisana pre nego što zabrana zvanično stupi na snagu, a to je početak decembra.

„Pre 1. decembra moraćemo da odlučimo da li će Hrvatska moći da i dalje uvozi rusku naftu pomorskim putem i zatim je dostavlja drugima na zapadnom Balkanu“, saopštio je jedan EU zvaničnik iz Brisela, prenosi RTS.

Zajednički problemi

Podsetimo, zapadni Balkan je u prvom nacrtu predloga o ovom paketu sankcija bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte, ali je načelno ipak dogovoreno da od toga nema ništa. Da je zabrana zaista potvrđena, Srbija od 1. novembra ne bi mogla da se snabdeva preko Jadranskog naftovoda (JANAF). To direktno dovodi u pitanje i cene na tržištu u Srbiji, ali i odabir alternativnih pravaca snabdevanja naftom. Problemi za Srbiju predstavljaju i probleme za Bosnu i Hercegovinu, jer, podsetimo, BiH za svoje potrebe uvozi sirovu rusku naftu ural, koja se zbog nepostojanja naftnih kompanija na teritoriji BiH prerađuje u zemljama regiona, tj. Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Pored toga, deo derivata kupuje se i u Sloveniji.

Da situacija bude još teža, grupa zemalja izvoznica nafte OPEK+, koja uključuje Rusiju, odlučila je da od 1. novembra smanji proizvodnju nafte. Na taj način sledi rast cena naftnih derivata ili, u prevodu, poskupljenje goriva.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, nedavno je jasno rekao da će BiH po pitanju nafte gledati u pravcu komšija i da ne treba postavljati pitanje da li ćemo naći alternativu za crno zlato iz Rusije, već da li će zemlje u okruženju u kojima prerađujemo naftu naći alternativu za sebe.  Ove riječi ispostaviće se gotovo proročkim, a dalje prognoze, kaže on, nisu dobre.

Očekivan porast cena

„Nafta je u poslednjih šest dana na svetskom tržištu poskupjela 10 odsto. Obe ove odluke koje dolaze iz EU i OPEK+, kao i mogućnost zabrane transporta kroz Hrvatsku dovešće do toga da već od novembra možemo da očekujemo u većem iznosu porast cene nafte na svetskom tržištu. Prognoze kažu da je vrlo verovatno da će se vratiti na 120 dolara po barelu“, pojašnjava Bečarević.

Navedeno povećanje, prema mišljenju stručnjaka, znači samo poskupljenje goriva.

„To bi na pumpama trebalo da se oseti već naredne sedmice. Jer, čini mi se da idemo ka onim cenama koje su bile pre mesec i po, a onda ne mogu isključiti mogućnost da gorivo opet ide na 3,50 pa i četiri KM“, smatra Bečarević.

Bez preciznih prognoza

Da će doći do poskupljenja goriva na benzinskim pumpama potvrđuje i Milovan Bajić, direktor Krajinapetrola.

„To je neminovno. Ulazne cene su već porasle, imamo još nešto malo zaliha.  Koliko rastu te ulazne cene, to vam ne mogu precizno reći, jer se to menja na dnevnom nivou. Ne mogu vam sada reći ni koliko će iznositi poskupljenje“, poručio je Bajić .

Stručnjaci dodaju i da će do globalnih poremećaja doći i zbog toga što je dolar u ovom trenutku jači i od evra.

„Ono što posebno treba da nas brine jeste to što, ukoliko dođe do zabrane transporta ruske nafte za Rafineriju Pančevo, onda RS gubi svoje količine koje je tamo uskladištila. I Srbija bi onda bila u velikim problemima“, zaključio je Bečarević.

Izvor: Nezavisne

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti